Tuulilasi

Henkilöautojen ensirekisteröinnit laskussa – Trafin tietojohtaja pohtii, vaikuttavatko yhteiskäyttöautot ja vaihtoehtoiset liikkumistavat autokauppaanHenkilöautojen ensirekisteröinnit laskussa – Trafin tietojohtaja pohtii, vaikuttavatko yhteiskäyttöautot ja vaihtoehtoiset liikkumistavat autokauppaan

Henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat laskeneet 1,6 prosentilla vuoden 2017 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana. Sähkökäyttöisiä henkilöautoautoja on rekisteröity toukokuun loppuun mennessä lähes yhtä paljon kuin viime vuonna yhteensä.
Teksti Niko Rinta
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Seppo Sirkka

Uusia henkilöautoja ensirekisteröitiin alkuvuonna 64 441 kappaletta, kun määrä oli edellisvuonna vastaavana ajankohtana 65 478. Kesäkuussa henkilöautoja ensirekisteröitiin 1 prosentti enemmän kuin viime vuonna, mutta silti ensirekisteröinnit olivat 1,6 prosenttia laskussa verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.

”Talouden näkymät vaikuttavat Suomessa tällä hetkellä hyvältä, joten uskon vuoden ensimmäisen puoliskon laskusta huolimatta, että koko vuoden ensirekisteröintimäärät tulevat vielä nousemaan viime vuodesta”, toteaa Trafin tietojohtaja Juha Kenraali tiedotteessa.

”Voisivatko autoilun uudet ilmiöt, esimerkiksi yhteiskäyttöautojen ja muiden vaihtoehtoisten liikkumistapojen tulo markkinoille, vaikuttaa jo nyt auton ostoa harkitsevien päätöksentekoon? Etenkin Uudenmaan 2,5 prosentin lasku ensirekisteröinneissä panee ainakin minut asiaa pohtimaan.”

Suosituimmat henkilöautomallit alkuvuonna olivat Skoda Octavia, Nissan Qashqai ja Toyota Auris. Tarkat rekisteröintitilastot löydät Trafin sivuilta.

Ensirekisteröityjen henkilöautojen määrä kasvoi suhteellisesti eniten vuoteen 2016 verrattuna Kainuussa ja Lapissa. Ensirekisteröintien määrä taas laski eniten Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.

Sähköautojen ja hybridien suosio jatkaa kasvua

Sekä sähköautojen että hybridien ensirekisteröinnit ovat kasvaneet huomattavasti.

Sähkökäyttöisiä henkilöautoautoja oli rekisteröity toukokuun loppuun mennessä lähes yhtä paljon kuin viime vuonna yhteensä (2017: 215, 2016: 223). Yhteensä vaihtoehtoisia käyttövoimia käyttäviä henkilöautoja oli rekisteröity 1 139 kappaletta eli 75 % enemmän kuin tammi-toukokuussa 2016.

”Tässä vaiheessa tilastotarkastelussa on käytössä vasta tammi-toukokuun luvut, kesäkuun luvut saamme lähipäivinä” kertoo Trafin erityisasiantuntija Ari Väisänen.

”Vaikka emme ole saaneet vielä kesäkuun lukuja, voi näiden toukokuun lukujen perusteella sanoa, että sähköautojen ja hybridien suosio näyttää jatkavan kasvuaan”, kertoo Juha Kenraali.

Julkaistu: 3.7.2017