Mondo

Helsingin parhaat hotelliaamiaiset



Helsingin parhaat hotelliaamiaiset

Hyvä hotelliaamiainen on ihana tapa aloittaa päivä, vaikkei edes yöpyisi hotellissa. Mondo testasi kuusi laatupaikkaa Helsingissä.
Teksti Pekka Hiltunen, Valtteri Väkevä
Kuvat Kaisu Jouppi

Kämp – arjen luksusta

Hotelli Kämpissä majoittuvat perinteisesti rockmuusikot ja muut tähdet, ja sisustuksesta löytyy marmoria sekä kristallikruunuja. Aamupalalle ei silti tarvitse pukeutua ykkösiin – miesasiakas solahtaa siistissä kauluspaidassa kyllä hotellivieraiden joukkoon.

Buffetista löytyy pieniä luksusasioita. On fenkoligraavilohta, paistettuja rosmariini­perunoita, itse tehtyä granolaa ja lammas­nakkeja. Keitettyjä kananmuniakin saa kahdella eri kypsyysasteella. Kuuden mehun valikoimassa on ­erikoisempia makuja, kuten rakuuna–mustaherukka ja minttu–karpalo.

Hevosen palvipaisti saa olon tuntumaan siltä, että nyt syödään vuorineuvosten pöydässä. Pientä miinustakin löytyy: croissantit ovat kuivia pikku känttyjä, ja karjalanpiirakat tuntuvat tehdasvalmisteisilta. Täällä odottaisi käsintehtyjä artesaaniversioita. Muuten leipä­valikoima on kelpo tasoa. Kämp on Mondon nyt testaamien aamiaispaikkojen kallein, mutta täällä maksetaan puitteistakin. Vierailu Kämpissä on luksusta arjen keskellä.

32 euroa. Pohjoisesplanadi 29, hotelkamp.com

Clarion Helsinki – moderni ja maukas

Moni helsinkiläinen on kuullut Clarion-­hotellin näköalabaarista, mutta myös aamiainen on hyvä syy pistäytyä Jätkäsaaressa.

25 eurolla saa monipuolisen buffetaamiaisen. Luomuun ja gluteenittomiinkin on panostettu – ruisleipänä on Kanniston luomuleipä.

Kaksi asiaa ilahduttaa erityisesti. ­Arkisin hintaan kuuluu munakaskokin paistama omeletti asiakkaan valitsemilla täytteillä. Se tulee nopeasti ja on maultaan loistava. Myös koko salin henkilökunta on ripeää, hyvän­tuulista ja hotellialaan sopivasti kansain­välistä. Clarionin aamiaisesta jää kiva mieli.

25 euroa. Tyynenmerenkatu 2, nordicchoicehotels.fi

F6:n aamiais­­kattaus on samaan aikaan sekä tyylikäs että kodikas.

F6 – kansainvälistä tyyliä

Helsingin ydinkeskustaan puolitoista vuotta sitten avattu boutiquehotelli F6 on noussut nopeasti aivan Suomen hotellien kärkeen. Niin koti- kuin ulkomaiset asiakkaat kiittelevät sitä arvioissaan vuolaasti. F6:n aamiaisella lähipöydissä puhutaankin muun muassa englantia ja ruotsia, ja huomion kiinnittää rennon tyylikäs sisustus.

Ruuat haetaan buffetista, jota hotelli kuvailee kotityyliseksi. Täällä ei ole pekonia, munakokkelia tai muita lämpimiä ruokia.

Kattaus ei muutenkaan ole suurensuuri vaan harkittu valikoima hyviä tuotteita.

Löytyy leppäsavujuustoa, luomukananmunia, nokkosyrttisuolaa sekä Kolatun cheddarjuustoa. Ja ihania pakastekuivattuja marjoja, jotka raksuvat mukavasti luonnonjogurtin seassa.

Croissantit ovat ilmavia ja samaan aikaan mehevän kosteita. Mallisuoritus! Leipä­pöydän suurin ilonaihe ovat silti Männikön pirtin käsintehdyt karjalanpiirakat munavoin kera.

F6:n aamiainen on tasokas, tyylikäs ja ­rauhoittava kokemus.

26 euroa. Fabianinkatu 6, hotelf6.fi

F6:n aamiaisella on tarjolla harkittu laatutuotteiden valikoima. Erityisesti ilahduttavat käsintehdyt karjalanpiirakat.

Torni – mukava ja huokea

Perinteikkään hotelli Tornin vetonaula on kauan ollut näköalat kaupunkiin, etenkin noin 70 metrin korkeuksista löytyvä drinkkibaari. S-ketjussa paikka on nimetty Solo-­hotelliksi, eli siinä on muihin Sokos-­hotelleihin verrattuna siellä täällä ripaus lisää persoonallisuutta. Aamiainen on hinta–­laatu-suhteeltaan kaupungin parhaita.

Vaikka Tornin sisätilat ovat viehättävät ja ­alakerran aamiaissalissa on taulujakin seinillä, sali on paikoin kuluneen oloinen. Itse ruuat ja palvelu ovat kuitenkin kohdallaan. ”Saako olla kahvia tai teetä?” kysyy tarjoilija, ja saatuaan kahvitilauksen hän tarkistaa vielä, haluaako asiakas tummaa vai vaaleaa paahtoa.

Ruokien valikoima on mukavan runsas, ja suolaisten päälle löytyy makeaa, kuten pieniä kakkupalasia. Leipiä ja sämpylöitä on hankittu naapurista Briossin leipomosta. Omeletista on maksettava erikseen, mutta lähes kaikille riittääkin munakokkeli. Hyvä aamiainen, joka on Tornin loistosijainnin huomioon ottaen vielä miellyttävän kohtuuhintainen.

17,50 e. Yrjönkatu 26, sokoshotels.fi

Sokos-ketjun hotellien aamiaisiin lisättiin alkuvuonna vegaanisia ja gluteenittomia vaihtoehtoja.

Lilla Roberts – lämpimän kodikas

Hotelli Lilla Robertsin aamupalasali on ­kaupungin viihtyisimpiä. Puuhuonekalut ja mosaiikkilattia luovat tunnelmaa, jollaista ei jätti­hotelleista löydy. Kahvi tai tee tarjoillaan pöytään, muu haetaan itse buffetista. Tarjolla on peruskattaus muroista ja mysleistä leipiin ja leikkeleisiin. Lisämaksusta voi tilata omeletin tai paistetun munan.

Lilla Robertsin ylpeydenaiheita ovat paikan päällä joka aamu leivottavat ­leivät, ­katajanmarjoilla ja fenkolinsiemenillä maustettu graavilohi sekä makea hunajasima, joka nautitaan kuohuviinilasista.

Mukaviin erikoisuuksiin kuuluu ­Peltolan sinihomejuusto, joka tehdään luomuviljel­lyllä puna-apilalla ruokittujen lehmien maidosta. Lisäksi kannattaa maistaa ainakin suutarinlohta ja palvi­kinkkua.

Ruokavalikoima elää: pari vuotta sitten täällä ilahduttivat mannapuuro ja voisilmä­pullat, nyt niitä ei näy. Tunnelma on silti yhä kotoisa.

24 e. Pieni Roobertinkatu 1–3, lillaroberts.com

Lilla Robertsissa murot, siemenet ja marjat ovat esillä lasipurkeissa kuin makeiset vanhan ajan karkkikaupassa.

Radisson BLU Plaza – runsas ja toimiva

Radisson Blu Plaza -hotellin sijainti Rautatien­torin laidalla on Helsingin parhaita, ja taannoin hotelliketjun aamiaista kehitettiin laajemmaksi Super Breakfastiksi. Buffetin valikoima onkin iso, ja niin on myös sali, joka vetää satoja ruokailijoita. Kokonaisuus kuitenkin toimii, ja ruokien esillepano on siisti.

Lämpimiin ruokiin tuovat mukavaa runsautta esimerkiksi paistetut ­vihannekset. Smoothieiden lisäksi voi siemaista vita­miini­shotin tyrnistä. Kokit paistavat hintaan kuuluvan vohvelin tai omeletin, jonka täytteeksi voi valita kasvisten tai juuston kanssa vaikkapa poroa. Tuhti alku päivälle.

25 e. Mikonkatu 23, radissonblu.com

Julkaistu: 29.4.2018