Apu

Helsingin Kirjamessuilla ennätysyleisö – Tervo & Loiri -show pullistaa messuhallin äärirajoille lauantaina

Helsingin Kirjamessuilla ennätysyleisö – Tervo & Loiri -show pullistaa messuhallin äärirajoille lauantaina
Helsingin Kirjamessuilla esiintyy viikonlopun aikana yli 1 000 haastateltavaa. Yleisössä esiintyjiä kuuntelee moninkertainen määrä kirjailijaksi haluavia messuvieraita.

Suomen suurin kirjallisuusalan tapahtuma Helsingin Kirjamessut käynnistyi torstaina 24.10. Järjestäjien mukaan ennätyssuuressa tapahtumassa nähdään neljän päivän aikana 1 100 esiintyjää 14 eri ohjelmalavalla.

Kirjamessujen tiedottaja Teija Armanto kertoo jo ensimmäisen messupäivän olleen menestys. Torstaina tapahtumaan otti osaa 16 878 ihmistä, jossa on viiden prosentin kasvu edellisvuoden ensimmäiseen messupäivään verrattuna.

Myös vuosi 2018 oli kokonaisuudessaan ennätyksellinen 85 600 kävijällä.

Armanto ennustaa lauantain olevan kaikkein suosituin messupäivä. Jari Tervon ja Vesa-Matti Loirin esiintyminen kello 15.30 tulee hänen mukaansa vetämään hallin täyteet yleisöä.

Kirjailija Sofi Oksanen haastateltavana torstaina Kirjamessuilla.

Kirjailijuus kiinnostaa messuvieraita

Kirjamessujen kävijät suhtautuvat intohimoisesti kirjallisuuteen. Pieni gallup yleisön seassa kertoi kirjailijoihin liitettävän etupäässä ihanteellisia ominaisuuksia.

Vastaajien mukaan kirjailijat ovat älykkäitä ja pystyvät hahmottamaan suurten kokonaisuuksien seasta olennaiset asiat ja kertomaan niistä kiinnostavasti. Lähes kaikki vastaajat kertoivat kirjoittavansa itsekin pöytälaatikkoon ja peräti kuusi kymmenestä vastaajasta halusi itsekin kirjailijaksi.

Piia Korhonen ja Jukka Lindell haluavat myös kirjailijoiksi.

Piia Korhonen ja Jukka Lindell arvostavat tarinankerronnan taitoa. Molemmat tunnustavat viehtyneensä myös itse kirjoittamiseen ja olevansa kiinnostuneita kirjailijan työstä.

Messuille Korhonen ja Lindell eivät tulleetkaan fanittamaan, vaan kuuntelemaan mielenkiintoisia haastatteluja.

– Erityisesti kiinnostaa kirjailijoiden pohdinnat itse kirjoittamiseen liittyen, kertoo Lindell.

Lukutaidon kehitys huolestuttaa historiantutkijaa

Historiantutkija Tero Tuomiston mukaan suomalainen lukeminen on murroksessa. Vaikka Tuomisto katsoo lukemisen ja perinteisen kirjan puolustavan edelleen paikkaansa, on hän myös huolissaan uutisista lukutaidon heikkenemisestä, ja nuorista, jotka eivät pysty vastaamaan nyky-yhteiskunnan haasteisiin.

Tero Tuomiston mukaan kirjailijan tärkein ominaisuus on hyvä mielikuvitus.

Hän näkee lukutaidon olleen avainroolissa kansakunnan kehittyessä hyvinvointivaltioksi ja vastaa myöntävästi toimittajan provosoivaan kysymykseen siitä, onko lukemisesta tulossa nykykehityksellä eliitin harrastus.

– Tietyllä tavalla se sitä onkin jo. Kun luetaan lyhyitä viestejä ja lyhenteitä, porukka putoaa helposti pois kyydistä.

Gallupin osalta Tuomisto on yksi niistä neljästä vastaajasta, joita kirjailijan ura ei varsinaisesti kiinnosta. Vastauksen jatko paljastaa Tuomistolla olevan kuitenkin menneisyyttä myös kirjoittamisen suhteen.

– Olen kirjoittanut kolme pientä näytelmää ja muita paikallisia juttuja. Se riittää minulle.

Jörn Donner kertoi messuyleisölle ajatuksiaan vanhenemisesta.

Kirjailijoiden lisäksi messuilla voi tavata myös filateliaa harrastavia rock-poliiseja

Tämänvuotisten kirjamessuna teemana on Ranska, jonka kirjallisuus ja kulttuuri esittäytyvät kirjamessuilla keskustelujen kautta.

Suomalaisten kirjailijoiden lisäksi messuilla esittäytyy 40 kansainvälistä kirjailijavierasta. Tapahtumassa nähdään muun muassa englantilainen David Nicholls, tanskalainen Kaspar Colling Nielsen sekä ruotsalaiset dekkaristit Camilla Grebe, Denise Rundberg ja Arne Dahl.

Messuilla vierailevat myös Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintojen finalistit, ja messuilla jaetaan kaikkiaan 14 kirjallisuuspalkintoa.

Helsingin Kirjamessujen yhteydessä järjestetään myös Antikvaariset Kirjamessut, Levymessut ja Postimerkkimessut.

Kaikkiaan 19. Helsingin Kirjamessut järjestetään 24.–27.10.2019 Messukeskuksessa Helsingissä. Tapahtuma on avoinna torstaista lauantaihin 24.–26.10. klo 10–20 ja sunnuntaina 27.10. klo 10–18.

Julkaistu: 25.10.2019
Kommentoi »