Helsingin himoituimmat annokset
Matkailu
Helsingin himoituimmat annokset
Kauniita kulhoruokia, uuden ajan ruokatori ja ravintola, jonka annokset valmistetaan hävikkiaineksista. Maailman kuumimmat ruokatrendit näkyvät nyt Helsingissä.
29.11.2016
 |
Mondo

Akseli Herveli pyörittää Naughty BRGR:ia.
HAMPURILAISET: BURGERIEN TAISTELU

Gourmet-hampurilaistrendi ei näytä laantumisen merkkejä. Laadukkaiden raaka-aineiden lisäksi nyt fiilistellään huippuluokan kasvispurilaisilla. Vuosi sitten Top Chef -voittaja Akseli Herlevi avasi Lönnrotinkadulle Naughty BRGR:in, josta tuli hetkeksi hampurilaisfanien ykköspuheenaihe. Rennon fast casual -paikan nimikkopurilaiseen tulee naudanlihapihvi, cheddaria, sinihomejuustoa, pekonihilloketta, rucolaa ja aiolia. Listalta löytyy myös kasvispurilaisia sekä kuukauden purilainen. Juomaksi voi valita vaikka Budweiserin tai lasin viiniä. Hampurilaisten hinnat alkavat 10 eurosta.

Alkukesästä avautunut Bites Vallila löytyy Vallilan teollisuusalueelta, koruttomasta toimistotalosta. Kahden hampurilaisen (á 10 e) ruokalista on lyhyt ja ytimekäs: valittavana on joko tavallinen tai kasvishampurilainen.

Kisa vain kovenee, kun Itiksen kauppakeskukseen avattiin syksyllä The Lucky Bastard, jonka hampurilaisen on kehittänyt purilaisfanien ja ruoka-alan vaikuttajien testiryhmä.

Muista myös klassikot, kuten Treffipub, Bronda ja Kämp Brasserie.

Naughty BRGR, naughtybrgr.com. Bites Vallila, bites.fi. The Lucky Bastard, theluckybastard.fi

Holiday Barin havaijilainen poke bowl.
KULHORUUAT: KAIKEN MAAILMAN KIPOT

Maailman kuumin ruokatrendi juuri nyt? Erilaiset kulhossa tarjottavat ruuat. Ilmiö on levinnyt varsinkin ruokablogeissa ja Instagramissa, mutta nyt siihen ovat tarttuneet ravintolatkin. Tämän päivän kulhoannoksille tyypillistä on terveellisyys ja kaunis ulkonäkö.

Helsinkiin kulhoruuat toi kesäravintola Super Bowl, joka toimii nyt Hietalahden kauppahallissa. Muitakin vaihtoehtoja on. Kampissa toimii papuruokiin erikoistunut Papito, josta saa terveellisen ja tulisen chilikulhon.

Varsinkin Amerikassa kohistaan nyt kulhossa tarjottavasta havaijilaisesta pokesta, jossa on japanilaisittain maustettua kuutioitua raakaa kalaa ja kasviksia. Kun pohjalle heittää riisiä, kasassa on täyttävä kulhoruoka. Pokea saa muun muassa Katajanokalle kesällä avautuneesta Holiday Barista. Holidayn poke bowlissa (18 e) on sushiriisiä ja päällä liekitettyä lohta, avokadoa, merilevää, kyssäkaalia ja retikkaa. Annoksen saa myös tofulla (20 e).

Ja nyt kun kulhojen äärelle päästiin, mainitaan myös japanilaiset donburit, joissa riisikeon päälle asetellaan esimerkiksi sakella maustettua possua. Niitä tarjoaa Mashiro Vallilassa ja Momotoko Yliopistokadulla.

6K Food Marketista saa esimerkiksi Mad Wokin kahdesti kypsennettyä possua.
FOOD COURT: PAREMPAA OSTARIRUOKAA

Ostoskeskuksen ravintolamaailmassa syöminen ei ole enää noloa. Tästä on kiittäminen uudentyyppisiä food courteja, joissa samaan tilaan kerätään persoonattomien ketjupaikkojen sijaan joukko kunnianhimoisia ravintoloita. Maailmalla tämä trendi näkyy esimerkiksi Tukholmassa. Ringen-ostoskeskukseen avattiin viime vuoden lopulla Teatern-ravintolamaailma, jossa on yhdeksän huippukokkien pitämää pikaruokapaikkaa.

Nyt uudenlainen food court -ilmiö on saapunut myös Helsinkiin. Kampin kauppakeskuksen pohjakerrokseen avautui kesällä 6K Food Market, josta löytyy kuusi katuruokatyylistä ravintolaa. Mukana ovat esimerkiksi mainioista täytetyistä leivistään tunnettu Street Gastro, korealaista fuusioruokaa tarjoava Kimchi Wagon ja ruokarekkana aloittanut purilaispaikka BBQ on Wheels. Myös fish and chipsejä, nuudeleita ja nyhtökauraruokia löytyy. Kaikkia paikkoja yhdistää se, että vatsansa saa täyteen noin kympillä. Lounaalla suosituin annos näyttää olevan Street Gastron leipä (noin 9 e), johon saa täytteeksi vaikkapa 12 tuntia haudutettua possua tai käsintehtyä seitania.

Kuuden ravintolan yhteistila on sisustettu tyylikkään teollisuushenkisesti. On korkeat baaripöydät, valkoinen kaakeliseinä ja harmaa betonilattia. Myyntitiskit ovat vieri vieressä kuin millä tahansa katuruokatorilla.

Laadukkaan food courtin menestykseen on helppo uskoa: siinä yhdistyvät valinnanvara ja yhdessä syöminen. Jokainen voi hakea annoksen haluamastaan ravintolasta, jonka jälkeen istutaan saman pöydän ääreen syömään.

6K Food Market, 6k-foodmarket.fi

Loopin soijamarinoituja kasvisvartaita.
HÄVIKKIAINEKSET: ROSKASTA RUUAKSI

Pelkästään suomalaisista kaupoista heitetään vuosittain pois yli 65 miljoonaa kiloa myymättä jäänyttä ruokaa. Murto-osa siitä menee hyväntekeväisyyteen. Nyt ympäri maailmaa on syntynyt hävikkiruuan hyödyntämiseen perustuvia ravintoloita. Alan pioneereja on amsterdamilainen Instock, jonka inspiroimana Helsinkiin perustettiin Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola Loop.

Se toimii Lapinlahden vanhan sairaalan tiloissa. Rakennuksessa on työhuoneita, ja sen piha-alueella järjestettiin kesällä ruokarekkakokoontumisia. Loop tarjoaa arkisin lounasta (9,20 e) ja viikonloppuisin brunssia (20 e), jossa on luvassa tänä syksynä erilaisia maateemoja ja julkkiskokkien vierailuja. Raaka-aineet saadaan seitsemästä S-marketista, Ruohonjuuri-kaupoista ja parista tukkuliikkeestä.

Oma lukunsa on ravintoloiden pois heittämä ruoka. Sen ympärille ei ole syntynyt sentään uusia ravintoloita, mutta muita keksintöjä kyllä. Mobiiliapplikaatiot ResQ ja Lunchie välittävät helsinkiläisten ravintoloiden ylijääneitä lounasannoksia – vieläpä alehintaan.

Kommentoi »