Helsingin edulliset helmet: löydä kaupungin halvin hotelliaamiainen, ilmaiset kulttuurielämykset ja pienen budjetin shoppailupaikat
Matkailu
Helsingin edulliset helmet: löydä kaupungin halvin hotelliaamiainen, ilmaiset kulttuurielämykset ja pienen budjetin shoppailupaikat
Mistä löytyy Helsingin halvin hotelli­aamiainen? Entä hyvät, ilmaiset kulttuuri­elämykset ja parhaat vintagepuodit? Mondo kokosi yli 20 suositusta kaupungin ilmaisiin ja edullisiin löytöihin.
1Kommenttia
Julkaistu 30.3.2022
Mondo

Vastuulliset ostokset

Vintagekierros Kalliossa

Mainio shoppailualue vintagekauppojen ystävälle ovat Karhupuiston lähikorttelit. Sieltä löytyy esimerkiksi Ansa-liike (Agricolankatu 5), jolla on myös oma koru- ja asustemallisto. Samalla kadulla toimii värikkäästi sisustustettu Hoochie Mama Jane (Agricolankatu 11), josta voi hankkia vaikkapa uniikin juhla­mekon. Korttelin toisella puolella on unisex-vaatetukseen erikoistunut ”sateenkaareva” second hand -ja vintage -liike Kinnunem. Sen ovelta on lyhyt matka Frida Marinaan (Kaarlen­katu 10). Kaupassa on erillinen kirppis­alue, jonne asiakkaat tuovat vaatteitaan myytäväksi. Kierroksen voi päättää Mekko­maniaan (Fleminginkatu 12), joka panostaa 1960- ja 70-lukujen muotiluomuksiin.

Hoochie Mama Janen valikoimasta löytyy värikkäitä koruja ja asusteita eri vuosikymmeniltä.

Relove

Fredrikinkadun Relovessa voi käydä myös kahvilla tai viinilasillisella.

Käytettyjen vaatteiden kaupoissa tuotteet ovat usein esillä sikin sokin. Relove on toista maata. Sen valoisat myymälät Punavuoressa (Fredrikinkatu 25) ja Töölössä (Sandelsin­katu 6) muistuttavat enemmän tyylikästä muoti­liikettä kuin kauppaa, jonne ihmiset tuovat käytettyjä vaatteitaan myyntiin.

Työntekijät pitävät huolta paikan siisteydestä ja järjestelevät asiakkaiden rekkejä myyntijakson aikana. Molemmissa myymälöissä on myös kahvila, josta saa lähiraaka-aineista tehtyjä herkkuja. Fredrikinkadun toimi­pisteessä on a-oikeudet, ja siellä voi nauttia shoppailun lomassa lasin kuohuvaa tai vaikka pienpanimo-­oluen. Relove on perustanut oman puodin ja kahvila-ravintolan myös Stockmannin tavaratalon (Aleksanterinkatu 52) kolmanteen kerrokseen.

Reloven Töölön-liikkeen sisustuksessa on ripaus välimerellistä henkeä.

Uffin uudet mallistot

Viisi UFF-ketjun Helsingin myymälöistä on nykyään vintage­liikkeitä, joiden valikoima on räätälöity trenditietoisten asiakkaiden makuun. Näissä liikkeissä on usein erityisen kova ryysis aina uuden malliston tullessa myyntiin parin kuukauden välein. Malliston vaihtumispäiviä kannattaa seurata esimerkiksi Facebook-sivuilla: facebook.com/UffFinland. UFFin vintageliikkeet löytyvät Kampista (Fredrikinkatu 36 sekä Bulevardi 30), Hakaniemestä (Hämeentie 4), Kaisaniemestä (Vuorikatu 16) ja Töölöstä (Runeberginkatu 44).

Ilmaiset kulttuurielämykset

Töölön upeat taidekodit

Töölön kaupunginosasta löytyy kaksi kiehtovaa kotimuseota, joissa näkee tasokasta kuvataidetta. Lääkärinä ja pakinoitsijana aikoinaan tunnetun Juhani Kirpilän ja hänen kumppaninsa antiikkikauppias Karl Rosenqvistin koti (Pohjoinen Hesperiankatu 7) on hätkähdyttävä kokemus. Suuressa kattohuoneis­tossa on valtavasti teoksia Edelfelteistä Schjerfbeckeihin. Taidekoti Kirpilässä pidetään myös konsertteja, queer-opastuksia ja muita tapahtumia.

Taidekoti Kirpilässä on esillä Juhani Kirpilän kokoamaa merkittävää taidetta, ja tiloissa voi aistia juhlimista rakastaneen isännän luomaa ilmapiiriä.

Yhtä upea elämys on rakennuttaja ja taide­keräilijä Lauri Reitzin ja hänen vaimonsa Marian koti (Apollonkatu 23). Reitzin säätiön museosta löytyy Kirpilää vanhempaakin taidetta sekä muun muassa hopeaesineitä ja asekokoelma. Kumpikin museo on ilmainen ja auki keskiviikkona sekä sunnuntaina päivällä.

Oopperan konsertit ja tanssit

Kansallisooppera (Helsinginkatu 58) on jo vuosien ajan tarjonnut joinakin lauantai-­iltapäivinä lämpiökonsertteja. Niissä kuullaan klassista musiikkia, joka soveltuu esimerkiksi parin instrumentin ja laulajan esitettäväksi. Muusikot ja laulajat ovat oopperan taitavia esiintyjiä, ja konsertit ovat suosittuja.

Oopperalla on muitakin ilmaisia tapahtumia, kuten ohjelmiston esittelyt sekä senioreille suunnatut Teetanssit. Noin kerran kuussa keskiviikkoina pidettävät tanssit pyöritään aina laadukkaan elävän musiikin tahdissa.

Kansallisoopperan ilmaistapahtumiin kuuluvat varttuneille suunnatut Teetanssit, joissa tanssia tahdittaa orkesteri solisteineen.

Pienten lasten perheitä kiinnostavat Vauvojen taidetuokiot, joissa lauletaan ja liikutaan oopperan lämpiössä Kansallisbaletin esitysten teemoissa. Taide­tuokioihin on ilmoittauduttava etukäteen, ja ne täyttyvät aina. Kaikista Kansallisoopperan tapahtumista saa tietoa verkossa: oopperabaletti.fi.

Opiskelijakonsertteja ja elokuvanäytöksiä

Helsingin Musiikkitalossa pidetään usein ilmaisia, pienimuotoisia konsertteja, joissa esiintyy esimerkiksi opiskelijoita.

KAVI:n eli Kansallisen audiovisuaalisen instituutin elokuvateatterissa Kino Reginassa on toisinaan ilmaisnäytöksiä. Oodi-kirjastossa sijaitseva teatteri on erikoistunut taide-elokuvaan ja klassikoihin.

Tekemistä pikkurahalla

Talvipuutarhan tunnelmaa

Töölönlahden pohjoispuolella sijaitseva ­Talvipuutarha (Hammarskjöldintie 1 A ) on trooppinen paratiisi, jossa vierailu käy talviaikaan pienestä etelänlomasta. Kameliat kukkivat, ja palmut kohoavat kohti kattoa. Mikä parasta, Talvipuutarhaan ei ole pääsymaksua.

Talvipuutarhan lasirakennus valmistui 1800-luvun lopulla ja siitä tuli silloin yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä.

Lontoon Kristallipalatsin inspiroima rakennus valmistui vuonna 1893, ja sen maksoi omasta pussistaan J.J. af Lindfors, joka lahjoitti rakennuksen puutarhayhdistykselle. Lindforsin ehto oli, että Talvipuutarhaan tulee olla aina vapaa pääsy. Paikka on auki päivisin tiistaista sunnuntaihin, ja viikonloppuisin se on helsinkiläisten ­suosima piknik-kohde.

Talvipuutarha on suosittu piknik-paikka, jonka länsisiivessä on pöytiä ja tuoleja kahvittelua tai pientä ruokailua varten.

Tähtien katselua kaukoputkella

Kaivopuiston kukkulalla on vuonna 1926 rakennettu tähtitorni, ja Tähtitieteellinen yhdistys Ursa pitää siellä opastettuja katseluita. Talvi-iltaisin kaukoputkella tiiraillaan tähtiä, kesällä sunnuntai-iltapäivinä aurinkoa. Tähtinäyttäjä kertoo taivaalla näkyvistä kohteista ja vastaa kysymyksiin.

Ursa-yhdistyksen tähtinäytöksissä Kaivopuistossa katsellaan Kuuta, planeettoja, tähti­joukkoja ja -sumuja.

Esityksiin ei tarvitse ilmoittautua, ja niistä peritään pieni maksu (aikuiset 4 euroa, lapset 2). Näytöksillä on säävaraus, ja toteutumisen voi tarkistaa etukäteen verkossa: facebook.com/kaivopuistontahtitorni. Tähtitorninmäellä käyntiin on kiva yhdistää vaikka kävelyä Kaivopuistossa, Eirassa ja Ullanlinnassa.

Torstain ilmaiskeikat

Monessa baarissa järjestään keikkoja, joihin on vapaa pääsy. Pieni instituutio on vuodesta 2007 asti pyörinyt Helatorstai­klubi. Pandemian aikaan tauolla ollut klubi aloittaa jälleen huhtikuussa 2022, paikkana on olutravintola Villi Wäinö (Kalevankatu 4). Kyse on jokatorstaisesta ilmaistapahtumasta, jossa voi kuulla etenkin kiinnostavaa suomalaista indie­rockia. Ohjelman kuratoi muusikko ja mediapersoona Wallu Valpio. Tiedot esiintyjistä: facebook.com/helatorstaiklubi

Edulliset ateriat

Buffetlounas Pompierissa

Albertinkadun Pompier toimii VPK:n talossa. Paikan historia näkyy muun muassa seinille ripustetuissa valokuvissa.

Lounasaika on hyvä tilaisuus saada vatsa täyteen kohtuuhintaan. Kaupungin lounaiden parhaimmistoa edustaa ravintola Pompier, jolla on kaksi toimipaikkaa. Tunnelmassa voiton vie Albertinkatu 29:n ravintola, joka sijaitsee Helsingin Vapaapalokunnan talossa. Tila huokuu kaunista 1950-luvun henkeä. Lounastaja voi valita buffetista joko salaatin ja keiton (11,30 euroa), lämpimän ruuan (11,30 euroa) tai sitten kaikki (19 euroa). Ruuat on tehty hyvistä raaka-aineista, ja pöydän antimet ovat yksinkertaisesti todella maistuvia. Pompierissa onkin suosituimpaan aikaan usein ruuhkaa.

Pompierin lounasbuffet on Helsingin lounastarjonnan ehdotonta parhaimmistoa.

Helsingin halvin hotelliaamiainen

Ydinkeskustan Hotel Arthur (Vuorikatu 17) ei kuulu kaupungin trendi­hotelleihin, mutta se pitää sisällään yllätyksiä. 1900-luvun alussa NMKY:lle rakennetusta talossa ­on jopa upea kirkkosali. Arthurin ­aamiainen (15 euroa) on Mondon tietojen mukaan kaupungin edullisin – jos Helsingistä löytyy jostain halvempi runsas hotelliaamiainen, kertokaa meille! Buffetissa on olennaiset asiat munakokkelista alkaen, kasviksina lähinnä perustomaatti ja -salaatti. Ravintolasalissa on ripaus retrohenkeä.

1 kommentti