
Vastuulliset ostokset
Vintagekierros Kalliossa
Mainio shoppailualue vintagekauppojen ystävälle ovat Karhupuiston lähikorttelit. Sieltä löytyy esimerkiksi Ansa-liike (Agricolankatu 5), jolla on myös oma koru- ja asustemallisto. Samalla kadulla toimii värikkäästi sisustustettu Hoochie Mama Jane (Agricolankatu 11), josta voi hankkia vaikkapa uniikin juhlamekon. Korttelin toisella puolella on unisex-vaatetukseen erikoistunut ”sateenkaareva” second hand -ja vintage -liike Kinnunem. Sen ovelta on lyhyt matka Frida Marinaan (Kaarlenkatu 10). Kaupassa on erillinen kirppisalue, jonne asiakkaat tuovat vaatteitaan myytäväksi. Kierroksen voi päättää Mekkomaniaan (Fleminginkatu 12), joka panostaa 1960- ja 70-lukujen muotiluomuksiin.
Relove
Käytettyjen vaatteiden kaupoissa tuotteet ovat usein esillä sikin sokin. Relove on toista maata. Sen valoisat myymälät Punavuoressa (Fredrikinkatu 25) ja Töölössä (Sandelsinkatu 6) muistuttavat enemmän tyylikästä muotiliikettä kuin kauppaa, jonne ihmiset tuovat käytettyjä vaatteitaan myyntiin.
Työntekijät pitävät huolta paikan siisteydestä ja järjestelevät asiakkaiden rekkejä myyntijakson aikana. Molemmissa myymälöissä on myös kahvila, josta saa lähiraaka-aineista tehtyjä herkkuja. Fredrikinkadun toimipisteessä on a-oikeudet, ja siellä voi nauttia shoppailun lomassa lasin kuohuvaa tai vaikka pienpanimo-oluen. Relove on perustanut oman puodin ja kahvila-ravintolan myös Stockmannin tavaratalon (Aleksanterinkatu 52) kolmanteen kerrokseen.
Uffin uudet mallistot
Viisi UFF-ketjun Helsingin myymälöistä on nykyään vintageliikkeitä, joiden valikoima on räätälöity trenditietoisten asiakkaiden makuun. Näissä liikkeissä on usein erityisen kova ryysis aina uuden malliston tullessa myyntiin parin kuukauden välein. Malliston vaihtumispäiviä kannattaa seurata esimerkiksi Facebook-sivuilla: facebook.com/UffFinland. UFFin vintageliikkeet löytyvät Kampista (Fredrikinkatu 36 sekä Bulevardi 30), Hakaniemestä (Hämeentie 4), Kaisaniemestä (Vuorikatu 16) ja Töölöstä (Runeberginkatu 44).
Ilmaiset kulttuurielämykset
Töölön upeat taidekodit
Töölön kaupunginosasta löytyy kaksi kiehtovaa kotimuseota, joissa näkee tasokasta kuvataidetta. Lääkärinä ja pakinoitsijana aikoinaan tunnetun Juhani Kirpilän ja hänen kumppaninsa antiikkikauppias Karl Rosenqvistin koti (Pohjoinen Hesperiankatu 7) on hätkähdyttävä kokemus. Suuressa kattohuoneistossa on valtavasti teoksia Edelfelteistä Schjerfbeckeihin. Taidekoti Kirpilässä pidetään myös konsertteja, queer-opastuksia ja muita tapahtumia.
Yhtä upea elämys on rakennuttaja ja taidekeräilijä Lauri Reitzin ja hänen vaimonsa Marian koti (Apollonkatu 23). Reitzin säätiön museosta löytyy Kirpilää vanhempaakin taidetta sekä muun muassa hopeaesineitä ja asekokoelma. Kumpikin museo on ilmainen ja auki keskiviikkona sekä sunnuntaina päivällä.
Oopperan konsertit ja tanssit
Kansallisooppera (Helsinginkatu 58) on jo vuosien ajan tarjonnut joinakin lauantai-iltapäivinä lämpiökonsertteja. Niissä kuullaan klassista musiikkia, joka soveltuu esimerkiksi parin instrumentin ja laulajan esitettäväksi. Muusikot ja laulajat ovat oopperan taitavia esiintyjiä, ja konsertit ovat suosittuja.
Oopperalla on muitakin ilmaisia tapahtumia, kuten ohjelmiston esittelyt sekä senioreille suunnatut Teetanssit. Noin kerran kuussa keskiviikkoina pidettävät tanssit pyöritään aina laadukkaan elävän musiikin tahdissa.
Pienten lasten perheitä kiinnostavat Vauvojen taidetuokiot, joissa lauletaan ja liikutaan oopperan lämpiössä Kansallisbaletin esitysten teemoissa. Taidetuokioihin on ilmoittauduttava etukäteen, ja ne täyttyvät aina. Kaikista Kansallisoopperan tapahtumista saa tietoa verkossa: oopperabaletti.fi.
Opiskelijakonsertteja ja elokuvanäytöksiä
Helsingin Musiikkitalossa pidetään usein ilmaisia, pienimuotoisia konsertteja, joissa esiintyy esimerkiksi opiskelijoita.
KAVI:n eli Kansallisen audiovisuaalisen instituutin elokuvateatterissa Kino Reginassa on toisinaan ilmaisnäytöksiä. Oodi-kirjastossa sijaitseva teatteri on erikoistunut taide-elokuvaan ja klassikoihin.
Tekemistä pikkurahalla
Talvipuutarhan tunnelmaa
Töölönlahden pohjoispuolella sijaitseva Talvipuutarha (Hammarskjöldintie 1 A ) on trooppinen paratiisi, jossa vierailu käy talviaikaan pienestä etelänlomasta. Kameliat kukkivat, ja palmut kohoavat kohti kattoa. Mikä parasta, Talvipuutarhaan ei ole pääsymaksua.
Lontoon Kristallipalatsin inspiroima rakennus valmistui vuonna 1893, ja sen maksoi omasta pussistaan J.J. af Lindfors, joka lahjoitti rakennuksen puutarhayhdistykselle. Lindforsin ehto oli, että Talvipuutarhaan tulee olla aina vapaa pääsy. Paikka on auki päivisin tiistaista sunnuntaihin, ja viikonloppuisin se on helsinkiläisten suosima piknik-kohde.
Tähtien katselua kaukoputkella
Kaivopuiston kukkulalla on vuonna 1926 rakennettu tähtitorni, ja Tähtitieteellinen yhdistys Ursa pitää siellä opastettuja katseluita. Talvi-iltaisin kaukoputkella tiiraillaan tähtiä, kesällä sunnuntai-iltapäivinä aurinkoa. Tähtinäyttäjä kertoo taivaalla näkyvistä kohteista ja vastaa kysymyksiin.
Esityksiin ei tarvitse ilmoittautua, ja niistä peritään pieni maksu (aikuiset 4 euroa, lapset 2). Näytöksillä on säävaraus, ja toteutumisen voi tarkistaa etukäteen verkossa: facebook.com/kaivopuistontahtitorni. Tähtitorninmäellä käyntiin on kiva yhdistää vaikka kävelyä Kaivopuistossa, Eirassa ja Ullanlinnassa.
Torstain ilmaiskeikat
Monessa baarissa järjestään keikkoja, joihin on vapaa pääsy. Pieni instituutio on vuodesta 2007 asti pyörinyt Helatorstaiklubi. Pandemian aikaan tauolla ollut klubi aloittaa jälleen huhtikuussa 2022, paikkana on olutravintola Villi Wäinö (Kalevankatu 4). Kyse on jokatorstaisesta ilmaistapahtumasta, jossa voi kuulla etenkin kiinnostavaa suomalaista indierockia. Ohjelman kuratoi muusikko ja mediapersoona Wallu Valpio. Tiedot esiintyjistä: facebook.com/helatorstaiklubi
Edulliset ateriat
Buffetlounas Pompierissa
Lounasaika on hyvä tilaisuus saada vatsa täyteen kohtuuhintaan. Kaupungin lounaiden parhaimmistoa edustaa ravintola Pompier, jolla on kaksi toimipaikkaa. Tunnelmassa voiton vie Albertinkatu 29:n ravintola, joka sijaitsee Helsingin Vapaapalokunnan talossa. Tila huokuu kaunista 1950-luvun henkeä. Lounastaja voi valita buffetista joko salaatin ja keiton (11,30 euroa), lämpimän ruuan (11,30 euroa) tai sitten kaikki (19 euroa). Ruuat on tehty hyvistä raaka-aineista, ja pöydän antimet ovat yksinkertaisesti todella maistuvia. Pompierissa onkin suosituimpaan aikaan usein ruuhkaa.
Helsingin halvin hotelliaamiainen
Ydinkeskustan Hotel Arthur (Vuorikatu 17) ei kuulu kaupungin trendihotelleihin, mutta se pitää sisällään yllätyksiä. 1900-luvun alussa NMKY:lle rakennetusta talossa on jopa upea kirkkosali. Arthurin aamiainen (15 euroa) on Mondon tietojen mukaan kaupungin edullisin – jos Helsingistä löytyy jostain halvempi runsas hotelliaamiainen, kertokaa meille! Buffetissa on olennaiset asiat munakokkelista alkaen, kasviksina lähinnä perustomaatti ja -salaatti. Ravintolasalissa on ripaus retrohenkeä.