Apu

Helena Petäistö: Koronaviruksen edessä polvistuvat diktaattoritkin – Jemenissä, Afganistanissa ja jopa Syyriassa se on vienyt terän niin sotavoimilta kuin sisseiltäkin

Helena Petäistö: Koronaviruksen edessä polvistuvat diktaattoritkin – Jemenissä, Afganistanissa ja jopa Syyriassa se on vienyt terän niin sotavoimilta kuin sisseiltäkin
Helena Petäistö kirjoittaa kolumnissaan, kuinka koronavirus pysäytti lentokoneet ja lopetti tehtaanpiippujen päästöt. Satelliittikuvista näkyy, miten paljon ilmansaasteet ovat vähentyneet niin Kiinassa kuin Pohjois-Italiassa.
Julkaistu: 21.4.2020

Tällaista ei ole koskaan nähty, virusta, joka panee planeetan polvilleen. Näkymätön vihollinen, joka täyttää sairaalat potilaista ja ruumishuoneet kuolleista, pakottaa kolme miljardia ihmistä kotiarestiin, pysäyttää tehtaat ja uhkaa ennennäkemättömällä maailmanlaajuisella lamalla.

Jos haluaa nähdä tämän kauheuden keskellä jotakin positiivista, siltäkin kantilta katsottuna koronavirus on voittamaton. Se, mitä hallitsijat, poliitikot, diplomaatit, ay-liikkeet, mielenosoittajat eivätkä edes armeijat ole saaneet aikaiseksi viime vuosikymmeninä, on jo onnistunut tältä mikroskooppisen mitättömältä tuholaiselta.

Herran vuonna 2020 koko planeetan odotettiin ylittävän saastumispisteen, josta ei enää olisi paluuta. Luonnonmullistukset kiihtyivät, Australia paloi poroksi, sadat eläinlajit kuolivat sukupuuttoon ja maailman metropoleissa hengitysilma loppui.

Koronavirus tuli ja pysäytti autot, lentokoneet ja tehtaanpiiput. Satelliittikuvista näkyy, miten paljon ilmansaasteet ovat häipyneet niin Kiinasta kuin Pohjois-Italiasta. Venetsian kanavat ovat kirkastuneet, ja Pariisin ilmanlaatu on parantunut huomattavasti.

Koronavirus on vienyt terän niin sotavoimilta kuin sisseiltäkin Jemenissä, Afganistanissa, Filippiineillä ja Kamerunissa ja jopa Syyriassa. Viruksen pelko on sulkenut Turkin ja Kreikan välisen pakolaisten painekattilan vain pari viikkoa sen jälkeen, kun Turkin presidentti oli sen uhmakkaasti avannut. Koronaviruksen edessä polvistuvat diktaattoritkin.  

Ennennäkemättömän laman uhatessa valtioiden nokkamiehet ovat löysänneet kukkaronnyörejä kaikkialla  – ja naiset. Eniten on yllättänyt liittokansleri Angela Merkel heittämällä Saksan pyhän budjettikurin viimein roskikseen ilmoittamalla 1000 miljardin euron elvytyspaketista ja hyväksymällä, että Euroopan maiden vakaussopimus saa pitää paussia. Koronavirus pystyi siihen, mihin eivät ole kyenneet Brysselin herrat, Macron, Saksan oppositio eikä euron kaatumisuhka.

Jopa yltiöliberaali Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on löytänyt 2000 miljardia dollaria yritysten ja palkansaajien suoraan tukemiseen. Trumpilta on osattu odottaa ihan mitä tahansa, mutta ei ikinä työttömyyskorvauksien ja sosiaaliturvan lisäämistä.

Koronavirus on myös kyennyt siihen, mikä ei ole onnistunut keltaliiveiltä eikä muilta raivokkailta mielenosoittajilta: Ranskan eläkeuudistus on lykätty hamaan tulevaisuuteen, ja maan sairaalat saavat vihdoin massiivisen apupaketin, jota ne ovat hädässään vaatineet jo vuosikymmeniä. Britannian hallitus ja jopa Venäjän presidentti Vladimir Putin hämmästyttävät maissaan ennennäkemättömillä työttömyyskorvauksilla.

Kaupanpäällisiksi koronavirus on jarruttanut huomattavasti maailman huumekauppaa, vähentänyt kaikkialla merkittävästi asuntomurtoja, ryöstöjä ja varkauksia sekä tyhjentänyt Kiinan kauppatorit syötäviksi tarkoitetuista elävistä eläimistä. Lepakotkin saavat nyt lennellä vapaasti.

Nähtäväksi jää, pystyykö kaikki muut mahdit nujertanut koronavirus jarruttamaan työntekijöitään irtisanovien suomalaisyritysten haluja maksaa kaikesta huolimatta osinkoja osakkeenomistajilleen.

1 kommentti