Apu

Helena Petäistö: Hotelleille koronaväsymys on näytön paikka – Staycation eli irtiotto arjesta lähihotellissa on entistä suositumpaa

Helena Petäistö: Hotelleille koronaväsymys on näytön paikka – Staycation eli irtiotto arjesta lähihotellissa on entistä suositumpaa
Arvoisat kotimaan hotellinjohtajat, pankaa kekseliäisyyttä ja hitunen tunnetta peliin! Kyse on viihtymisestä, kirjoittaa Helena Petäistö kolumnissaan.
Julkaistu: 23.2.2021

Cabourg mon Amour! Ranskan Normandian rannikon romanttisin kaupunki sai hotellinsa täpötäyteen Saint Valentinin viikonloppuna tarjotessaan vierailleen teeman tunnelmaa yli äyräiden. Haaste oli kova, sillä Ranskassa ravintolat ja kahvilat on suljettu. Silloin eivät edes näköalat ja virkistävät rantakävelyt riitä.

Silloin on hotellin pakko olla niin hurmaava, että siinä oikeasti viihtyy viikonlopun. Pakettiin kuuluivat samppanja-aamiainen tuoreilla Normandian voihin tehdyillä croissanteilla, iltapäivän happihyppelyltä palatessa maan parhaaseen Normandian maitoon tehty chocolat chaud, höyryävän kuuma kaakao, sekä illalla gourmet-päivällinen rannikon kampasimpukoineen kahdelle, Normandian kuuluisaa juustotarjotinta unohtamatta. Herkut liukuivat huoneeseen paksun pellavaliinan peittämällä tarjoilukärryllä.

Mikä harmi, että rakastavaisten juhlasta on meillä tehty pliisu ystävänpäivä!

Nyt jos koskaan on Suomessa näytön paikka, kun pakkomatkailu kotimaassa jatkuu. Myös niin sanottu staycation eli irtiotto arjesta lähihotellissa on meilläkin entistä suositumpaa. Koronaväsymys on sillekin otollista. Nyt on siis taottava, kun rauta on kuumaa.

”Irti arjesta” -matkailija odottaa kotimaassa illuusiota ulkomaanmatkasta.

Viime kesän jälkeen kuuli kehuja Suomen matkakohteista, mutta liian usein moitteita hotellien tylsyydestä ja tavanomaisuudesta. Miksi siihen ei saa parannusta, vaikka taatusti eurooppalaiset hôtels de charme, charmikkaat hotellit, ja hôtel de caractère, persoonalliset hotellit, ovat meilläkin tunnettuja hotellibisnestä tekevien keskuudessa?

Muualla ketjuhotellitkin ovat jo pitkään joutuneet luomaan paikallisuutta niin tunnelmassa kuin tarjoilussa. Strasbourgissa voi huoneaamiaisella lautaselta löytyä lisäksi brezel, Madridissa neilikka. Miten olisi kalakukkosiivu Savossa, lörtsy Kainuussa ja Karjalassa maankuulu piirakka? Tai paikallinen Suomen paras kuten vaikka erään pikkuleipomon marenki Porissa?

Huonepalveluun pitäisi Suomessa viimeinkin venyä niin kuin kaikkialla muualla ilman, että siitä joutuu maksamaan enemmän kuin huoneeseen tilattu kohtuuhintainen ruoka-annos. Niin kävi minulle lahtelaisessa hotellissa, jonne en enää toista kertaa eksy.

On turha väittää, ettei huonepalvelu muka onnistu Pohjoismaissa. Menkääpä vaikka Luulajan Stadshoteliin. Aamulla lykkää kohtelias nuori mies huoneeseen tarjoilukärryn, jossa on viisi listalta valittua herkkua – ilman mitään palvelumaksua. Sen jälkeen on mukava nousta aamiaisen jälkeen suihkuun.

Ruusun saa oululainen hotelli, jonne tuttavani meni flunssassa ja pyysi rauhallista huonetta. Siellä odottivat käsinkudotut villasukat!

Arvoisat kotimaan hotellinjohtajat, pankaa kekseliäisyyttä ja hitunen tunnetta peliin! Kyse on viihtymisestä. ”Irti arjesta” -matkailija odottaa kotimaassa illuusiota ulkomaanmatkasta.

Tehkää paikastanne hurmaava, sellainen, jollaisessa itse viihtyisitte! Sitä eivät ole meikäläiset toimivat, mutta tylsät bisneshotellihuoneet. Kyllä niissäkin on lupa käyttää mielikuvitusta.

Asiakkaan ajattelemisesta ruusun saa oululainen hotelli, jonne tuttavani meni hirveässä flunssassa ja pyysi etukäteen rauhallista huonetta. Siellä odottivat parantumistoivotukset ja käsinkudotut villasukat! Saa kopioida!

Kommentoi »