Apu

Helena Petäistö: Glasgow’n ilmastokonferenssin suurin poissaolija oli Kiinan keisari, anteeksi, presidentti Xi Jinping

Helena Petäistö: Glasgow’n ilmastokonferenssin suurin poissaolija oli Kiinan keisari, anteeksi, presidentti Xi Jinping
Kun pandadiplomatia ei enää pure, Xin Kiina sulkeutuu. Ulkomaailman on siitä huolimatta pysyttävä valveilla virkeämpänä kuin koskaan. Hymyillen myhäilevä panda on julma otus, kirjoittaa Helena Petäistö kolumnissaan.
Julkaistu: 21.11.2021

Samalla kun Ähtärin kalliiksi tullut pandakarhu joutunee palaamaan kipin kapin kotikonnuilleen Kiinaan, näyttää itse pääpandakin käpertyvän kotipesäänsä. Glasgow’n ilmastokonferenssin suurin poissaolija oli Kiinan keisari, anteeksi, presidentti Xi Jinping. Hänen poissaolonsa vuoden tärkeimmästä kansainvälisestä kokouksesta herätti suurinta huomiota.

Ähtärin pandalle ei pandemian vuoksi riitä tarpeeksi maksavia töllis­telijöitä. Xi-panda taas ei halua, että häntä töllistellään enää muualla kuin hänen kotimaassaan. Kaukana ovat ajat, jolloin hän paistatteli ensimmäisenä Kiinan johtajana Davosin talousfoorumin keskipisteenä julistaen myöhemmin kommunistipuolueen kokouksessa, että nyt on tullut Kiinan aika ottaa keskeinen paikka maailmannäyttämöllä.

Glasgowin parrasvalot eivät enää kelvanneetkaan, vaan Xi palasi kulisseihin. Maon jälkeisen Kiinan vahvin johtaja on huomannut, ettei hänen pandamainen hymynsä enää hämää ketään.

Vaikka kova kuri pitää kiinalaiset rauhallisina, pinnan alla kytee. Jo nyt Pohjois-Kiinassa on jouduttu sulkemaan kouluja ilmansaasteiden takia.

Kiinasta on tullut ulkovalloille suuri inhokki. On arveltu, että koronavirus on lähtenyt kiinalaisesta laboratoriosta. Ulkomaalaisten tarkastajien syynin rajoittaminen ei yhtään hälventänyt niitä epäluuloja. Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat kuorossa tuominneet Kiinan toimet niin Hongkongissa, Taiwanilla kuin Etelä-Kiinan merellä.

EU on parhaillaan toteuttamassa suurta infrastruktuurihanketta vastaukseksi Kiinan silkkitiehankkeeseen, jota se on ujuttanut niin Afrikkaan kuin Eurooppaankin. Kreikan kuuluisa Pireuksen satama meni mokoma Kiinalle, Helsingin ja Tallinnan välinen tunnelihanke jäi luojan kiitos vain haparoivaksi harhailuksi.

Nyt kysellään huolestuneesti, merkitseekö Xin tyhjä tuoli Glasgowissa maailman suurimman saastuttajan takapakkia ilmastoponnisteluissa. Tuskinpa Xillä on takapakkiin varaa, jos hän haluaa säilyttää yhteiskuntarauhan. Vaikka kova kuri pitää kiinalaiset rauhallisina, pinnan alla kytee. Jo nyt Pohjois-Kiinassa on jouduttu sulkemaan kouluja ilmansaasteiden takia.

Kiinaa nöyryytettiin kovalla kädellä sadan vuoden ajan. Oopiumisodat opettivat enemmän kuin Siperia, uutta kasvojen menetystä ei enää siedetä.

Suhteellisen avoimen ajan jälkeen Kiina siis sulkeutuu taas muurinsa taakse, mutta maa on ilmoittanut sijoittavansa kymmenessä vuodessa enemmän päästöjen vähentämiseen kuin Yhdysvallat ja Eurooppa yhteensä ja vakuuttaa olevansa vakavissaan.

Kiinaa nöyryytettiin kovalla kädellä sadan vuoden ajan. Oopiumisodat opettivat enemmän kuin Siperia, uutta kasvojen menetystä ei enää siedetä.

Maan virallista historiaa on hieman muunneltu: Maon suuri loikka on poistettu opuksesta kokonaan, ja kulttuurivallankumouksen osuutta vähennetty kymmenillä sivuilla.

Sen sijaan Xin valtakunnassa korostetaan taloudellista menestystä. Mao nosti Kiinan jaloilleen, Deng teki maasta vauraan, ja Xin päämääränä on tehdä siitä moderni, vauras ja vahva sosialistimaa juhlistamaan kansantasavallan satavuotisjuhlaa vuonna 2049.

Kun pandadiplomatia ei enää pure, Xin Kiina sulkeutuu. Ulkomaailman on siitä huolimatta pysyttävä valveilla virkeämpänä kuin koskaan. Hymyillen myhäilevä panda on julma otus.

1 kommentti