Apu

Heidi Kyrö: "Yksi lapsi tuntui luonnolliselta"


Heidi Kyrö oli perheensä ainoa lapsi, joten yhden lapsen äidiksi hän on itsekin halunnut. Tangoprinsessaksi kruunatun Heidin menneisyydestä löytyy myös syömishäiriö, mutta nyt elämä on reilassa.
Kuvat Jaakko Jaskari

On vuosi 1981. Kolmevuotias Heidi-tyttö hiippailee salaa äitinsä vaatekaapille ja valitsee sieltä mieluisan asukokonaisuuden: valkoisen pitsihameen ja leveän kultakimallevyön. Sitten pikapikaa takaisin omaan huoneeseen ja asu päälle. Lopuksi vielä isän synttärilahjaksi ostama mikrofoni käteen, ja show on valmis alkamaan.

“Nyt mä näytän idoliltani Paula Koivuniemeltä. Ja minustahan tulee isona laulaja”, pohtii pikku-Heidi.

Hypätään vuoteen 1993: teini-ikäinen Heidi astelee Seinäjoen Tangomarkkinoiden loppukilpailussa lavalle tuhansien ihmisten eteen. Illan päätteeksi vasta 15-vuotias Heidi Kyrö kruunataan tangoprinsessaksi. ”Unelmani toteutui”, tyttö iloitsee mielessään.

Toinenkin unelma toteutui

Tänä vuonna neljänkympin rajapyykin ohittanut Heidi Kyrö saapuu Apu-lehden haastatteluun Vanajanlinnaan sovittuna kellonlyömänä. Laulajalle ominainen energinen ja iloinen olemus täyttää hetkessä koko Vanajanlinnan päärakennuksen aulan.

– Moikka! Laitoin nyt kesän kunniaksi vähän vihreää päälle, onhan se okei? On täällä kassissa myös nahkarotsi, touhukas Heidi ilmoittaa.

Hämeenlinnaan parikymmentä vuotta sitten asettunut Kyrö tulee tapaamiseen suoraan arkitöistään, Ylen alueradion juontajan pestistä.

– Tämä on oikeastaan toinen toteutunut unelmani. Muistan jo kouluaikoina haaveilleeni radiojuontajan töistä. Olin yläasteaikana viikon harjoittelussa paikallisradiossa ja seuraavan viikon Ylellä, Kyrö muistelee.

Kutsu Ylen Hämeenlinnan-toimitukseen tuli hänelle mukavana yllätyksenä viime vuonna.

– Otin aamujuontajan hommat iloisena vastaan, koska kaikki äänenkäyttöön liittyvä kiinnostaa minua. Esiintyvänä taiteilijana tahdon samalla kehittää itseäni. Kaiken lisäksi olen aamuihminen, joten aikaiset heräämisetkään eivät ole olleet ongelma.

Julkisuudessa jo 25 vuotta

Suurelle yleisölle Heidi Kyrö tuli tunnetuksi vuonna 1993. Tuolloin vasta 15-vuotias kemiläislaulaja sijoittui toiseksi Seinäjoen tangomarkkinoilla.

Iästään huolimatta Kyrö oli ehtinyt keikkailla kotiseudullaan monissa iltamissa ja tapahtumissa. Olipa hän ehtinyt julkaista myös omakustannesinglenkin.

– Isä toimi rahoittajana. Sinkkuja painettiin 500 kappaletta, ja ne menivät kuin kuumille kiville. Isäni oli myös autokuskina viikonlopun keikoillani.

Tangomarkkinoilla Heidin ikä herätti paljon kiinnostusta ja jopa pienimuotoista kohua julkisuudessa.

– Oli paljon kirjoituksia, joissa puntaroitiin, että ”voiko lapsi olla tangolaulaja”. Olin kuitenkin aloittanut laulamisen kolmevuotiaana, joten uraa oli takana jo reilut 10 vuotta, Heidi nauraa.

Varsinaisen pommin Heidi pudotti lehdistötilaisuudessa juuri ennen tangofinaalia.

– Toimittaja kysyi, että jos voitan kilpailun, pystynkö omasta mielestäni hoitamaan tangokuningattaren tehtävät koulun ohessa. Vastasin suoraan, että en pysty. Ehkä juuri siksi toinen sija oli parhaaksi minulle.

Hopeasija nosti kuitenkin Heidin uran nopeaan nousukiitoon. Koulunsa ohessa Kemin oma tangoprinsessa lauloi viikonloput keikkalavoilla tiuhaan tahtiin.

– Tiesin, että olin ammatissa, jota olin aina halunnut tehdä. Vuoden 1994 kesä taisi olla laulajanurani kiireisin. Urakoin tuolloin 64 keikkaa.

Samana vuonna Heidi aloitti myös levytysuransa. Tähän mennessä tehdyistä kymmenestä albumista neljä on myynyt kultakantaan saakka.

Syömishäiriö alkoi sydänsurusta

Pelkkää auringonpaistetta ei suositun laulajan elämä ole kuitenkaan aina ollut. Parikymppisenä Heidi Kyrö sairastui vakavaan syömishäiriöön. Sen laukaisi päättyneestä rakkaudesta aiheutunut sydänsuru.

– Ruoka ei vain enää maistunut. Oikeastaan itsekään en aluksi huomannut, että syöminen alkoi jäädä väliin kokonaan. Jos jotain söin, se oli parsaa tai jäätelöä.

Samoihin aikoihin Heidi alkoi tehdä myös pitkiä juoksulenkkejä.

– Saatoin kesähelteellä vetää parin tunnin repäisyjä. Välillä olin pyörtymisen partaalla.

Myös keikkayleisö laittoi merkille Heidi Kyrön riutuneen olemuksen.

– Ihmiset alkoivat puhua, että ”ei tuollaista luurankoa kehtaa tulla kohta katsomaan ja kuuntelemaan”. Sellaiset puheet kyllä loukkasivat. Vanhempani kyselivät myös aika ajoin, että onko minulla kaikki hyvin. Asuin kuitenkin jo toisella paikkakunnalla, joten he eivät voineet tarkkailla syömisiäni.

Pahimmillaan 168-senttinen Heidi painoi vaivaiset 47 kiloa. Hän kertoo, että käänne parempaan tuli hänelle yllättäen erään televisio-ohjelman nauhoituksissa.

– Näyttelijä Mari Rantasila oli samassa ohjelmassa. Nauhoitusten jälkeen Mari tuli pukuhuoneeseen ja otti minut puhutteluun. Hän sanoi, että ”mä näen millä tiellä sä olet, ja se ei pääty hyvin. Lopeta ajoissa.” Se herätti, ja paraneminen lähti liikkeelle noista sanoista.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Heidi tapasi nykyisen aviomiehensä Kimmo Kopran.

– Hän oli suurena tukena toipumisessani, sillä jouduin opettelemaan syömään uudestaan. Keskustelin lisäksi paljon erään ystäväni kanssa, joka oli myös aikoinaan kokenut syömishäiriön. Kokemusten jakaminen tällaisessa sairaudessa on hyvin tärkeää.

Parannuttuaan Heidi otti uudestaan yhteyttä Mari Rantasilaan.

– Esittelin hänelle aviomiehenikin. Jotenkin tuntui oikealta, että kävin näyttämässä Marille, että elämäni oli oikeilla raiteilla. Hän oli puolestani tosi onnellinen.

Vaikka 20 vuotta sitten koettu syömishäiriö on Heidille enää kaukainen muisto, hän tietää sairauden salakavaluuden.

– Tiedostan hyvin, että voin lipsahtaa siihen uudelleen. Olen tunneihminen ja reagoin ongelmiin hyvin voimakkaasti. Läheiseni tietävät tämän myös ja osaavat kyllä tarpeen vaatiessa auttaa.

Heidi Kyrö ja Kimmo Kopra avioituivat vuonna 2003. Pariskunnan esikoistytär Kiira syntyi tammikuussa 2010. Äitiyslomaa Heidi ei kovin pitkään viettänyt, vaan palasi pian töidensä pariin.

– Tein pari sovittua teatteriesiintymistä jo kolme viikkoa synnytyksen jälkeen. Omassa laulukoulussani jatkoin opettamista kolme kertaa viikossa helmikuussa. Keikkalavoille palasin virallisesti toukokuussa, Heidi muistelee.

Perheensä koosta laulaja on todennut, että yksi lapsi riittää.

– Olemme mieheni kanssa tahoillamme perheen ainoita lapsia, joten yksi lapsi tuntuu luonnolliselta valinnalta. Enkä minä ole ikinä kokenutkaan mitään erityistä vauvakuumetta. Nyt kun Kiira on jo kouluiässä, hänen kanssaan on mukava tehdä kaikkia kivoja asioita.

Alkukeväällä laulaja teki uuden aluevaltauksen esiintymällä lyhytelokuvasarjassa Epätoivo 1 ja 2. Heidi Kyrö esittää toimintafilmissä vahingossa alamaailman kynsiin joutuvaa perheenäitiä. Elokuvasarja esitetään loppuvuodesta muun muassa Yle Areenassa.

– Olen luonteeltani hyvin pedantti, mutta myös heittäytyjä. Elokuvassa näytteleminen oli huikea kokemus. Yhdessä tappelukohtauksessa tuli otettua lattiatuntumaa eikä mustelmiltakaan vältytty, Kyrö nauraa.

Julkaistu: 27.7.2018