Apu

Hauras jättiläinen: Titanic hajoaa osiin

Hauras jättiläinen: Titanic hajoaa osiin
Metallia syövät mikrobit koituvat Titanicin lopulliseksi tuhoksi.

Vuonna 1912 neitsytmatkallaan uponnut Titanic lepää Atlantin valtameren pohjassa 3 800 metrin syvyydessä. Kansainvälinen syvänmeren tutkimus­ryhmä teki hylkyyn viisi sukellusmatkaa.

Edellisen kerran aikansa mahtavimman matkustajalaivan hylylle ­sukellettiin 2005.

Huolimatta meren pohjan lähes jääkylmästä ja pikimustasta vedestä sekä valtavasta paineesta, saivat tutkijat todistaa pieneliöiden elämän kukoistavan Titanicilla, kertoo BBC.

Kapteenin kylpyamme on mennyttä

Hylyssä olevat mikrobit syövät rautaa ja luovat hyvin hauraita rakenteita, jotka roikkuvat hylyn pinnasta. Hylkyä koettelevat myös voimakkaat merivirrat ja korroosio. Nyt tutkijat selvittävät, kuinka erityyppiset metallit hajoavat Atlantin syvissä vesissä. Tarkoituksena on arvioida, milloin Titanic on lopullisesti menetetty.

Yksi Titanic-harrastajien suosikkikuvista on vuonna 1996 ikuistettu kapteenin kylpyamme. Nyt ammetta ei enää ole. Seuraavana hylystä katoaa todennäköisesti keulaosan kalteva aulakatto.

Titanic palaa luontoon, toteaa Titanic-histori­oitsija Parks Stephenson.

Kansainvälisille vesille uponneen ja yli 1 500 ihmishenkeä mukanaan vieneen Titanicin hylky löydettiin vuonna 1985. Vuodesta 2012 se on ollut Unescon suojeluksessa.

Julkaistu: 15.9.2019
Kommentoi »