Apu

14 000 tutkijaa varoittaa hätätilasta – Maapallon kantokyky ylitetty – Toivoa tuo aurinko- ja tuulivoiman käytön merkittävä kasvu

14 000 tutkijaa varoittaa hätätilasta – Maapallon kantokyky ylitetty – Toivoa tuo aurinko- ja tuulivoiman käytön merkittävä kasvu
Valtavat tulipalot ovat seuranneet ennätyspitkiä kuumia ja kuivia jaksoja. Tulipalo riehui 4. elokuuta Kalifornian Greenvillessä.
Julkaistu: 19.8.2021

Vuonna 2019 julkaistun Maailman tutkijoiden varoitus ilmaston hätätilasta -raportin on tähän mennessä allekirjoittanut jo lähes 14 000 tutkijaa 158 maasta. ­Hiljattain BioScience-lehdessä julkaistu raportin päivitys on karua luettavaa.

– Olemme lähestymässä tai jo ohittaneet maapallon kriittisten osien murtumispisteet, kuten läntisen Etelämantereen ja Grönlannin jäätiköt, lämpimien vesien koralliriutat ja Amazonin sademetsä, ­tutkijat kirjoittavat.

Erityisen huolestuneita tutkijat ovat siitä, että viime vuosina maailmalla on ollut useita ilmastoon liittyviä katastrofeja, kuten helleaaltoja seuranneet metsäpalot Australiassa, Atlantin hurjat hurrikaanit sekä tuhoisat hirmumyrskyt Afrikassa ja Länsi-Aasiassa. Myös kolmen merkittävän kasvihuonekaasun – hiilidioksidin, metaanin ja typpioksiduulin – pitoisuudet ilmakehässä ovat olleet ennätyslukemissa viime ja tänä vuonna.

Brasilian Amazonin sademetsien tuhot yltävät 1,1 miljoonaan hehtaariin vuodessa. Maapallon asukkaiden määrä jatkaa kasvuaan, ja märehtivän karjan yksilömäärä on ylittänyt neljän miljardin rajan.

Toivon pilkahduksia aurinko- ja tuulivoiman yleistyminen

Koronapandemian vuoksi fossiilisten polttoaineiden käyttö on hieman laskenut ja lentomatkustajien määrä romahtanut, mutta muutokset ovat ennusteiden mukaan ohimeneviä.

Toivon pilkahduksiakin on: aurinko- ja tuulivoiman käyttö on lisääntynyt 57 prosenttia vuosina 2018–2021.

Tutkijoiden peräänkuuluttamiin ilmastotoimiin kuuluvat muun muassa fossiilisista polttoaineista luopuminen, siirtyminen pääosin kasvipohjaiseen ruoka­valioon, ylikulutuksen välttäminen, ­kiertotalouteen siirtyminen ja maapallon väestömäärän kasvun hillitseminen.

Tutkijat ovat toiveikkaita siitä, että välttämättömien toimien tekemiseksi löytyy riittävästi poliittista tahtoa. Niiden avulla voidaan lähes kirjaimellisesti pelastaa maailma.

Kommentoi »