Tuulilasi

Hätäjarrutusjärjestelmät testissä – videoHätäjarrutusjärjestelmät testissä – video

Autojen automaattiset hätäjarrutusjärjestelmät vähentäisivät yli neljänneksellä peräänajo-onnettomuuksia. Euro NCAP on julkaissut nyt kahdeksan automallin hätäjarrutusjärjestelmän testitulokset, kertoo Autoliitto.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Kuvakaappaus / Euro NCAP

Euro NCAP -testien painopistettä on siirretty entistä enemmän aktiivisen turvallisuuden eli onnettomuuksia ehkäisevien järjestelmien arviointiin. Vuoden 2014 alusta alkaen Euro NCAP –testin pisteytykseen tulevat mukaan myös automaattiset hätäjarrutusjärjestelmät (AEB = Autonomous Emergency Braking).

Euro NCAP arvioi kahdentyyppiset hätäjarrutusjärjestelmät – kaupunkinopeuksissa toimivat jarrutusjärjestelmät (AEB City), jotka ehkäisevät törmäyksiä sekä maantienopeuksissa toimivat varoitus, hätäjarrutus ja törmäysten vaikutuksia lieventävät järjestelmät (AEB Inter-Urban) saatavuuden mukaan.

Ensi vuoden arvostelussa kaupunkinopeuksissa toimivien järjestelmien pisteet huomioidaan aikuismatkustajien turvallisuus –osiossa ja kovempien nopeuksien järjestelmät turvavarusteet -osiossa. Kummankin järjestelmän maksimipistemäärä on kolme pistettä ja sanallinen arviointi on välttävä, tyydyttävä ja hyvä.

Mersulle täydet 3 pistettä

Euro NCAP arvioi tuoreessa testissään kuuden auton AEB City -järjestelmät.

Mercedes-Benz E-sarja, Volvo V40 ja Mitsubishi Outlander saivat arvosanaksi hyvä ja Volvo XC60, Fiat 500L sekä Ford Focus saivat tyydyttävän arvosanan. Mercedes sai täydet kolme pistettä, Volvo V40 2,9 ja Mitsubishi 2,1 pistettä.

AEB Inter-Urban –testissä huomioidaan järjestelmien törmäystä ennakoiva kuljettajan varoitustoiminto ja siihen liittyvä hätäjarrutustehostus, jos kuljettaja reagoi varoitukseen sekä automaattijarrutus, jos kuljettaja ei reagoi varoitukseen.

Tässä testissä hyvän arvosanan saivat Mercedes-Benz E-sarja (2,7 pistettä), Volvo V40 (2,6) sekä Volkswagen Golf (2,2). Mitsubishi Outlander sai arvosanan tyydyttävä (1,9) ja Honda Civic välttävä (0,44).

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 29.10.2013