Tuulilasi

Hanki kesärenkaasi harkiten – tässä vinkit


Talvirenkaita ostettaessa monille on itsestään selvää, että turvallisin valinta ovat pohjoisen säihin suunnitellut talvirenkaat. Keskieurooppalaiset kitkarenkaat jäävät kaupan hyllylle.
Kuvat Anssi Kienanen

Mutta tiesitkö, että myös kesärengasostoksilla kannattaa tarkistaa, onko renkaat suunniteltu juuri pohjoisen kesäkeleihin?

Moni rengasvalmistaja myy samoja kesärenkaita sekä Pohjolan että Keski-Euroopan markkinoilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kesärenkaita ostettaessa ei tarvitsisi kiinnittää huomiota siihen, millaisissa olosuhteissa renkailla ajetaan ja vastaavatko renkaiden ominaisuudet näihin vaatimuksiin.

Suomen kesäteillä ajettaessa kesärenkaissa tulee olla hyvä märkäpito. Sama kriteeri pätee tietysti myös moniin Keski-Euroopan maihin, mutta Suomessa renkaan pidon tulee olla huipussaan myös viileämmillä keleillä.

Rengasostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota myös renkaan pintakuviointiin, joka vaikuttaa merkittävästi renkaan vesiliirto-ominaisuuksiin. Suomen teille suunnitellun kesärenkaan pintakuviointi on suunniteltu varastoimaan ja siirtämään hyvin vettä, joten riski joutua vesiliirtoon pienenee.

Jos valitsee autoonsa keskieurooppalaisen kesärenkaan, voi rengas kulua Suomen teillä hieman nopeammin kuin pohjoiseen suunniteltu rengas. Kestävyyden syy löytyy paitsi kulutuspintasekoituksesta myös siitä, että rengas on kokonaisuudessaan suunniteltu erilaisiin ajo-olosuhteisiin. Esimerkiksi Keski-Euroopan asfalteissa käytetään erilaista kiviainesta kuin Suomessa. Suomen teillä myös routa vaikuttaa teiden kuntoon, mikä asettaa kesärenkaiden kestävyydelle omat vaatimuksensa.

Kesärenkaiden vertailussa kannattaa käyttää apuna paitsi lehtien rengastestejä myös EU-rengasmerkintää. Merkinnästä saa tietoa renkaiden märkäpidosta, polttoainetaloudellisuudesta ja ohiajomelusta.

"Pohjolan asfaltti on erilaista kuin mitä Keski-Euroopan teillä käytetään. Myös sää ja ajonopeudet ovat erilaiset, joten kannattaa valita rengas, jonka ominaisuuksissa nämä asiat on huomioitu", kertoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

"Pohjoisen oloihin suunniteltujen kesärenkaiden kulutuspintasekoitus on valmistettu siten, että renkaan märkäpito säilyy turvallisella tasolla myös hieman viileämmillä ilmoilla keväällä ja syksyllä."

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 30.3.2014