Eeva

Haluatko päästä eroon kodin kemikaaleista? Tässä muutama vinkki terveelliseen kodinhoitoon:

Haluatko päästä eroon kodin kemikaaleista? Tässä muutama vinkki terveelliseen kodinhoitoon:
Luonnonmukaiset puhdistusaineet löytyvät omasta ruokakaapista.
  1. Paljon kemikaaleja sisältäviä pesuaineita kannattaa käyttää kohtuudella. Bergenin yliopiston tutkimuksen mukaan voimakkaita pesuaineita paljon käyttävien ihmisten riski saada krooninen hengityselinsairaus, kuten keuhkolaajentuma, voi kasvaa jopa neljäkymmentä prosenttia. Ongelmallisia ovat varsinkin suihkutettavat pesuaineet. Siivoojille ne voivat olla yhtä haitallista kuin tupakointi. Kaupoista saa valmiita ekologisia vaihtoehtoja, mutta myös keittiön ruokakaapeista löytyy monia hyviä puhdistusaineita.
  2. Etikka on edullista ja tehokasta. Sitä voi käyttää sellaisenaan tai laimennettuna lukemattomilla eri tavoilla. Sillä voi puhdistaa muun muassa kaakeleita, mattoja sekä lasi- ja puupintoja. Etikka karkottaa hajua, poistaa tahroja vaatteista ja irrottaa kalkkijäämiä vesihanoista. Kokeile myös sitruunaa. Älä kuitenkaan käytä happamia aineita kivipinnoilla.
  3. Suola on perinteinen puhdistusaine. Lisää sen sekaan sama määrä etikkaa ja vehnäjauhoja, niin saat kiillotus- ja desinfiointiaineen, joka toimii muun muassa metallipinnoilla. Pyykinpesussa suolaa voi käyttää värien kirkastamiseen ja kuivapesuun. Se poistaa myös hajuja.
  4. Sooda on hyvä sitkeän lian irrottaja, joka poistaa tahroja kovilta pinnoilta. Sillä voi puhdistaa esimerkiksi kahvitahrat posliinista ja rasvan paistinpannusta. Viemäri tukossa? Ei hätää. Sooda yhdistettynä etikkaan on luonnon oma putkimies. Kaada tukkeutuneeseen viemäriin ensin soodaa ja sitten sama määrä etikkaa. Peitä viemäriaukko ja anna vaikuttaa.
  5. Oliiviöljy kiillottaa puiset huonekalut, valurautaiset paistinpannut, hopeiset aterimet sekä ruostumattoman teräksen. Sillä voi myös hoitaa kuivat nahkapinnat ja irrottaa tahmaisen purukumin. Lisää öljyn sekaan hieman sitruunaa, niin tuoksukin on hyvä.

Juttu on julkaistu Eevassa 3/2019. Nettiversiota on muokattu.

Lähde: University of Bergen / The American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Julkaistu: 28.12.2019
Kommentoi »