Tuulilasi

Halpaa bensaa, kiitos!

Halpaa bensaa, kiitos!
Bensiinin hinta laskee ja autokaupan vauhti kiihtyy. No, ei tietenkään täällä Suomessa, vaan ison veden takana USA:ssa.
Kuvat Joonas Brandt

Suuressa lännessä raakaöljyn hinnanlasku tuntuu jokaisen autoilijan kukkarossa. Meillä bensiinin ja dieselöljyn hinnasta valtaosa on veroa, joten mustan kullan halpeneminen vaikuttaa vain marginaalisesti suomalaisautoilijoiden elämään. Raivostuttavaa, vai mitä?

Bensiinin hinnanlasku on alkanut säteillä myös jenkkikuluttajien käyttäytymiseen. Pikkuautobuumi on laimentunut, ja areenalle ovat marssimassa jälleen tutut dinosaurukset – SUVit ja pick-upit.

On mielenkiintoista seurata, jatkuuko raskaan raudan voittokulku, vai kääntyykö jenkkien automaku sittenkin suuntaan, johon se oli jo taipumassa, eli vähän pienempiin malleihin. Lisää aiheesta Detroitin autonäyttelyjutussa (TL 2/2015).

Suomen autokauppaan iski jääkausi vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Uusien autojen rekisteröintilukemat ovat pyörineet jo yli viiden vuoden ajan

100 000 kappaleen luokassa. Jotta autokantamme lähtisi uusiutumaan, uusia autoja pitäisi rekisteröidä vuosittain yli 140 000 kappaletta.

Tuollaisia lukuja on mahdoton saavuttaa, vaikka liikennepolttoaineiden hinnat laskisivat reilusti, kuten USA:ssa. Sielläkin merkittävin autokauppaa vauhdittava tekijä on talouden hyvä yleistila.

Suomessa eletään aivan päinvastaisissa tunnelmissa. Onneksi edessä on vaalikevät ja muutoksen pakko. Nyt vaan pitäisi päättää, että ketä tällä kertaa äänestäisi.

Pääkirjoitus 2/2015.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin. 

Julkaistu: 5.2.2015
Kommentoi »