Apu

Jussi Halla-aho: Fennovoima-hanke ei ole turvallisuusuhka – Isoin turvallisuuskysymys Suomen riippuvuus tuontienergiasta, josta suurin osa tulee Venäjältä

Jussi Halla-aho: Fennovoima-hanke ei ole turvallisuusuhka – Isoin turvallisuuskysymys Suomen riippuvuus tuontienergiasta, josta suurin osa tulee Venäjältä
– Vaarana on, että kaksoiskansalaisista tulee mahdollisesti tahtomattaan viides kolonna, joka voisi tarjota Venäjälle verukkeen tai kiusauksen ryhtyä painostustoimenpiteisiin Suomea kohtaan, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo.
Julkaistu: 16.2.2022

Tuore eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) arvioi, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheuttaisi taloudellisia vastatoimia.

– Niistä seuraisi Venäjän vastatoimia, mikä tarkoittaisi mahdollisesti vaikutuksia esimerkiksi energiatuotteiden tuontiin Venäjältä Suomeen.

Suomi, kuten Ukrainakin on sotilaallisesti liittoutumaton Venäjän naapuri.

– Jos Venäjä päättäisi ryhtyä sotilaallisiin toimiin Ukrainassa, ja selviäisi siitä joko seurauksitta tai sellaisin seurauksin, jotka se on valmis sietämään, kyllä se varmaankin jollakin aikavälillä rohkaisisi Venäjää ryhtymään samantyyppisiin operaatioihin siellä, missä se on kaikkein helpointa, Halla-aho sanoo.

– Ja helpointahan se on tietenkin sellaisten maiden osalta, jotka eivät ole sopineet kollektiivisesta puolustuksesta muiden maiden kanssa.

"Siihen, miten Suomi käyttää täällä olevaa venäläistä ydinvoimateknologiaa, venäläisillä ei oikeastaan ole mahdollisuutta puuttua."
Jussi Halla-aho

Suomi on riippuvainen tuontienergiasta

Venäjän valtio on Rosatomin ja tämän suomalaisen tytäryhtiön kautta mukana suuressa energiahankkeessa Suomessa. Fennovoiman ydinvoimalaa valmistellaan Pohjois-Pohjanmaalle. Rakennuslupaa voimalalla ei vielä ole.

Halla-aho ei pidä Fennovoima-hanketta merkittävänä turvallisuusuhkana.

– Näkisin suurimpana turvallisuuskysymyksenä sen, että Suomi on kroonisesti riippuvainen ulkomaisista energiatoimituksista, joista suurin osa tulee Venäjältä. Siihen, miten Suomi käyttää täällä olevaa venäläistä ydinvoimateknologiaa, venäläisillä ei oikeastaan ole mahdollisuutta puuttua. En näe, että se tarjoaa samanlaista vipuvartta Venäjälle pyrkiä vaikuttamaan Suomeen.

– On sitten eri asia, jos rangaistuksenomaisena toimintana halutaan arvioida uudelleen Fennovoima-hanketta.

Halla-ahon mielestä Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaiset voivat joutua osaksi konfliktia.

– Venäjän doktriiniin kuuluu Venäjän kansalaisten puolustaminen myös ulkomailla. Vaarana on, että kaksoiskansalaisista tulee mahdollisesti tahtomattaan viides kolonna, joka voisi tarjota Venäjälle verukkeen tai kiusauksen ryhtyä painostustoimenpiteisiin Suomea kohtaan.

Jussi Halla-aho

Perussuomalaisten kansanedustaja ja eduskunnan ulkoasiain valiokunnan puheenjohtaja. Työskennellyt ennen poliitikon uraansa Suomen Kiovan-suurlähetystössä viisumivirkailijana.

2 kommenttia