Apu

Pomo, joka sai tarpeekseen: Hailuodon kunnanjohtaja Aki Heiskanen irtisanoutui – toivoo enemmän inhimillisyyttä politiikkaan

Pomo, joka sai tarpeekseen: Hailuodon kunnanjohtaja Aki Heiskanen irtisanoutui – toivoo enemmän inhimillisyyttä politiikkaan
Kunnanhallituksen puheenjohtaja kritisoi, että Hailuodon saama mielenterveyspalkinto on leimannut sekä Hailuodon kunnan että sen työntekijät. – Minun oli tehtävä itselleni rehellinen ratkaisu ja siksi päädyin irtisanoutumiseen, Heiskanen sanoo Avulle.
Julkaistu: 8.11.2021

Perämerellä Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevaa Hailuotoa on johtanut vuodesta 2017 Aki Heiskanen. Vaan eipä johda enää. Heiskanen jätti irtisanoutumisilmoituksen sen jälkeen, kun hänen esimiehensä, kunnanhallituksen puheenjohtaja, kyseenalaisti Hailuodon saaman mielenterveyspalkinnon perusteet.

MIELI Suomen Mielenterveys ry palkitsi kunnan, koska saaressa on tehty merkittävää työtä kunnan henkilöstön mielenterveyttä edistävän toimintakulttuurin hyväksi.

Heiskasen osalta viimeiseksi jääneessä kunnanvaltuuston kokouksessa kunnanhallituksen puheenjohtaja ja yksi valtuutettu kritisoivat, että palkinto on annettu väärin perustein, ja se on leimannut sekä Hailuodon kunnan että sen työntekijät.

– Oikea reaktio olisi ollut onnitella palkinnosta. Esimieheni on koko ajan tiennyt, mitä hankkeita kunnassa on vireillä, ja lisäksi hän on esimiehenä vastuussa työhyvinvoinnistani. Minun oli tehtävä itselleni rehellinen ratkaisu ja siksi päädyin irtisanoutumiseen, Heiskanen sanoo Avulle.

Pienen kunnan johtajan tehtävät ovat monipuoliset ja kunnanjohtaja saattaa saman päivän aikana ottaa kantaa terveydenhuoltoon, rakentamiseen ja kaavoitukseen. Heiskanen sanoo, ettei kritiikki sinänsä haavoita, jos se tulee asiasta ja jos ihmissuhteet säilyvät hyvinä. Samalla hän tunnistaa myös ilmiön: puheet politiikassa ovat koventuneet.

– Kunta ei ole kasvoton organisaatiomöhkäle, vaan siellä on ihmisiä töissä. Jokainen hyökkäävä sana tuntuu jollakin tavalla työntekijöissä. Toivoisin, että palautetta antaessa ajateltaisiin laajemminkin, ettei mitä tahansa voi sanoa.

Aki Heiskanen

  • Hailuodon kunnanjohtaja 2017–2021.
  • Tohtoriopiskelija Lapin yliopiston hallintotieteellisessä tiedekunnassa.

4 kommenttia