Apu

Hae lääkkeet apteekista toisen puolesta! Uusi sähköinen valtakirja helpottaa

Hae lääkkeet apteekista toisen puolesta! Uusi sähköinen valtakirja helpottaa
Reseptilääkkeiden haku apteekissa toisen puolesta on entistä helpompaa, jos teet sähköisen valtakirjan. Kela-korttia ei tarvita.
Julkaistu: 19.8.2019
Apteekissa asiointi toisen henkilön puolesta on nyt aiempaa helpompaa, kun käyttöön tuli sähköinen valtakirja. Sitä voi hyödyntää esimerkiksi reseptilääkkeiden hakuun.
Enää ei tarvitse kantaa mukana toisen Kela-korttia tai potilasasiakirjoja. Valtuutus on voimassa kaikissa Suomen apteekeissa, joten asiat voi hoitaa millä paikkakunnalla tahansa.
Valtuutus annetaan kirjautumalla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella Suomi.fi-verkkopalveluun.

Valtuutetulle monipuoliset oikeudet

Apteekkiasiointiin valtuutetulla henkilöllä on apteekissa oikeus noutaa reseptilääkkeitä, uusia reseptejä, tarkistaa Kela- ja reseptitietoja, mitätöidä reseptejä ja pyytää yhteenvetoa resepteistä toisen puolesta.
Uudistus helpottaa kaikkien asiointia. Fiksua voi olla antaa valtuutus puolisolle, kaverille, naapurille tai muulle henkilölle, joka hoitaa asiointiasi.
Ikäihmisille uudistus lienee tervetullut. Myös perheissä tilanne helpottuu. Vanhemman voi olla nykyään mutkikasta hoitaa esimerkiksi teini-ikäisten reseptilääkkeiden hakua. Omakanta-palvelu ei näytä yli 10-vuotiaan lapsen tietoja vanhemmille.

Kela-kortti ei käy

Sähköisen valtuuden saaneen henkilöllisyys tarkistetaan apteekissa passista, henkilökortista tai ajokortista. Kela-kortti ei käy henkilöllisyyden osoittamiseen. Valtuutetun henkilön tulee kertoa apteekissa, kenen puolesta on asioimassa.
Apteekissa pystytään samalla tarkastamaan myös vanhempien oikeus asioida lastensa puolesta Väestörekisterin tietojen perusteella.
– Tämä auttaa esimerkiksi tilanteissa, joissa pitäisi hakea sairaan lapsen lääkkeet apteekista, mutta lapsen Kela-kortti sattuu olemaan tämän kanssa lääkärissä käyneen puolison lompakossa. Nyt riittää, että mukana on oma henkilöllisyystodistus,hankepäällikkö Iiro Salonen Suomen Apteekkariliitosta. kertoo.

Myös entinen toimintatapa on voimassa

Sähköinen valtuutus toimii apteekkien myymälöissä. Se laajenee verkkoapteekkeihin kuluvan vuoden aikana.
Sähköiseen valtuutukseen ei ketään pakoteta. Se ei syrjäytä apteekeissa nykyisiä toimintamalleja, vaan tulee niiden rinnalle uutena vaihtoehtona.
Suomi.fi-valtuuksissa voi myös helposti perua antamansa valtuuden ja asettaa sen määräaikaiseksi.

Miten annan valtuuden?

1. Mene osoitteeseen suomi.fi
2. Tunnistaudu pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.
3. Siirry valikosta kohtaan ”Valtuudet”
4. Seuraa palvelun ohjeita. Valitse Valtuusasiat-listalta "Apteekkiasiointi".
Lisää tietoa myös linkeistä: Apteekki-palvelu ja Kansalaisneuvonta-palvelu.
Kommentoi »