Mätäkuu ei ole pelkkää legendaa, vaan silloin tulehdusvaara on oikeasti tavallista suurempi − näin hoidat erilaiset haavat oikein
Terveys ja hyvinvointi
Mätäkuu ei ole pelkkää legendaa, vaan silloin tulehdusvaara on oikeasti tavallista suurempi − näin hoidat erilaiset haavat oikein
Kesähaavojen hoidossa tärkeintä on puhdistus puhtaalla vedellä. Huolellisuus kannattaa, sillä mätäkuun aikana haavat todella tulehtuvat tavallista herkemmin. Jos haava ei tahdo parantua, syynä saattaa olla piilevä perussairaus.
Julkaistu 14.8.2022
Apu Terveys

Kesällä lenkkeillään ja pyöräillään usein pienissä vaatteissa. Jos matka katkeaa kaatumiseen ja paljas iho osuu maahan, nirhaumia ja pikku vekkejä syntyy herkästi. Myös uimareissulla voi loukata itsensä, kun esimerkiksi terävä kivi repäisee jalkapohjaan viillon.

Pienen ja pinnallisen haavan voi hoitaa kotikonstein. Terveydenhuollon puoleen pitää kääntyä, jos haava on syvä tai repaleinen, pintaruhje on yli puolen kämmenen kokoinen tai haava on kasvoissa, nivelen päällä tai sukupuolielimissä. Hoitoa on syytä hakea myös, jos sairastaa diabetesta tai muuta elimistön puolustuskykyä heikentävää sairautta.

– Lähtökohtaisesti kesähaava on aina likainen. Siinä voi olla vierasesineitä, kuten lasinsiruja, multaa, hiekkaa tai kiviä. Sormeen tarttuva ongenkoukku tai käsistä lipsahtava puukon terä on harvoin täysin puhdas, sanoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Lea Pulliainen Puisto­sairaalasta.

Vierasesineet pitää saada haavasta huolellisesti pois. Pienet roskat voi nyppiä puhtailla pinseteillä, mutta väkisin niitä ei pidä nyhtää irti. Jos ne eivät irtoa, on mentävä lääkäriin. Haavan voi puhdistaa suihkuttamalla vedellä tai apteekin puhdistusaineilla. Puhdistusvedeksi käy hanavesi tai juotavaksi kelpaava kaivovesi, mutta ei järvi- tai merivesi.

– Jos puhdistukseen sopivaa vettä ei esimerkiksi mökillä ole saatavilla, pullotettu vesi tai keittosuolaliuoskin käy. Haavaa pitää suihkuttaa kädenlämpöisellä vedellä joitakin minuutteja. Sen jälkeen haava taputellaan kuivaksi puhtaalla pyyhkeellä tai taitoksilla. Uimista järvessä tai meressä ei tällöin suositella, Pullainen neuvoo.

Jäykkäkouristuksen riski on olemassa, jos haavaan on päässyt maaperää. Tehosterokote on syytä hakea, mikäli edellisestä jäykkäkouristusrokotuksesta on kulunut yli kymmenen vuotta.

Runsaasti erittävät haavat vaativat lääkärikäynnin

Tavalliset kesähaavat, kuten pienet viiltohaavat, asfaltti-ihottuma tai ongenkoukku sormessa, eivät yleensä vuoda paljon. Pieneen haavaan voi laittaa laastarin, mutta se ei välttämättä hengitä kovin hyvin, vaan voi jopa hautoa haavaa. Siksi kannattaa seurailla, ettei haava ala tulehtua laastarin alla. Tärkeintä on, että side on suojaava ja hengittävä ja imee haavaeritteen pois.

– Jos haava erittää, sidettä pitää vaihtaa ahkerammin. Sitä voi putsata 3-prosenttisella vetyperoksidiliuoksella. Apteekeista saa myös haavatuotteita, jotka sisältävät bakteereita tuhoavia ainesosia. Likaiset ja runsaasti erittävät haavat pitää näyttää lääkärille, Lea Pul­liainen sanoo.

Haavaa ei pidä kosketella puhdistusten ja siteen vaihtojen välissä. Näin se pysyy puhtaana ja siistinä.

Jos haavaan jää vierasesineitä tai siihen pääsee bakteereita, se tulehtuu. Tällöin haava kipeytyy, ja sen reunat punoittavat. Haava alkaa erittää paksua, märkäistä, kellertävää eritettä. Se saattaa myös suurentua ja syventyä. Tällöin paraneminen häiriintyy.

Joskus iso haava vaatii esimerkiksi liimausta tai ompelua, mutta haavan koko sinänsä ei kerro sen vakavuudesta. Pienikin haava voi huonolla tuurilla tulehtua pahasti. Haavasta voi myös päästä bakteereja verenkiertoon, mistä voi seurata jopa sisäelinten vaurioitumiseen johtava sepsis, arkikielessä verenmyrkytys.

– Se on kuitenkin katastrofin ääripää, kun kesähaavoista puhutaan.

Mätäkuu tarkoittaa kansanperinteessä kuukauden pituista ajanjaksoa heinä-elokuussa. Se on usein vuoden lämpimintä aikaa. Mätäkuu ei ole vain legendaa, vaan silloin haavat todellakin tulehtuvat herkemmin. Tämän paljasti tutkimus, joka tehtiin Töölön sairaalassa vuosina 2002–2005. Riski saada elin­infektio on mätäkuun aikana tehdyssä leikkauksessa kaksi kertaa suurempi kuin muulloin.

Pihkasalva on edelleen hyvä tuote haavaa hoidettaessa

Suurin muutos haavanhoidossa on Lea Pulliaisen mukaan ehkä se, että markkinoille on tullut paljon aktiivisia haavatuotteita. Ne sisältävät jotain mikrobeja tuhoavaa ainetta, kuten pihkaa tai hopeaa.

– Laastareista ja sideharsotaitoksista on siirrytty eteenpäin. Haavatuotteet imevät eritteen sisäänsä, jolloin se ei jää lillumaan haavan päälle.

Kuusenpihkasta valmistettua pihka­salvaa voi käyttää, jos ei ole allerginen pihkan sisältämälle hartsille. Jo vanha kansa luotti pihkasalvan voimaan, ja muinaiset egyptiläiset turvautuivat siihen palovammojen hoidossa. Tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että pihkasalva hillitsee bakteereiden kasvua. Pihkasalvaa on käytetty niin tulehtuneiden leikkaushaavojen kuin painehaavojenkin hoitoon.

– Olennaisempaa on kuitenkin se, että haava on puhdas. Tällöin sillä on edellytykset parantua, Pulliainen painottaa.

Jos nirhaumahaava ei osoita parane­misen merkkejä viikossa tai kahdessa, se pitää näyttää lääkärille. Joskus haavan paranemista saatetaan odotella liian pitkään. Tällöin haava voi suurentua ja tulehtua. Arvetkin voivat jäädä pahemmiksi.

Tupakointi ja huono valtimoverenkierto hidastavat haavan paranemista. Ikääntyneen haavat eivät parane yhtä hyvin kuin nuoren. Joskus haavan hidas paraneminen voi myös olla merkki sairaudesta, kuten hoitamattomasta diabeteksesta.

Diabeetikon haavat tulehtuvat helposti. Toisaalta diabeetikko myös saa haavoja helpommin, koska sairaus voi aiheuttaa jalkojen tunnottomuutta. Silloin voi astua esimerkiksi lasinsiruun ja huomata sen vasta, kun haava tulehtuu.

– Jos haava ei parane kahdessa viikossa, pitää hakeutua hoitoon, jotta mahdolliset perussairaudet voidaan tunnistaa, Lea Pulliainen sanoo.

Asiantuntija: plastiikkakirurgian erikoislääkäri, Suomen Haavanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Lea Pulliainen. Lähteet: duodecimlehti.fi ja laakarilehti.fi.

Kommentoi »