Apu

Haastattelussa presidenttiehdokas Tuula Haatainen (sd)

Haastattelussa presidenttiehdokas Tuula Haatainen (sd)
Presidenttiehdokas Tuula Haatainen (sd) pitää vaikeimpana työtehtävänään käymiään neuvotteluja EU:n tasa-arvoinstituutin perustamiseksi Liettuan Vilnaan.
Julkaistu: 15.1.2018

1. Mitkä ovat keskeisimmät vahvuutenne ja heikkoutenne?

Vahvuuksina pidän poliittista, laajaa kokemusta. Olen toiminut ministerinä ja johtanut isoja organisaatioita kuten Helsingin kaupunkia. Olen kielitaitoinen ja toiminut niin sisäpolitiikassa kuin kansainvälisissä asioissa ja kansalaisjärjestötyössä.

Ehkä heikkous on se, etten ole tavannut Venäjän ylintä johtoa.

2. Mikä on ollut vaikein tähänastinen yksittäinen työtehtävä koko työurallanne? Miten mielestänne onnistuitte? 

Kun toimin sosiaali- ja terveysministerinä, Suomi oli EU-puheenjohtajamaa 2006. Neuvottelin Euroopan unionille tasa-arvoyksikön. Lähtöasetelma oli vaikea, koska monet maat eivät nähneet sitä alussa tarpeellisena. 

Onnistuin kahdenkeskisillä keskusteluilla ja neuvotteluilla siinä, että tasa-arvoyksikkö perustettiin Liettuaan. 

3. Missä asiassa tai toimintatavassa kuluneiden kuuden vuoden aikana olisitte menetellyt toisin kuin tasavallan presidentti?

Toisin olisin toiminut oikeuskanslerin nimitysasiassa. Oli olemassa virkamiesten pohjaesitys, ja olisin luottanut valmisteluun ottamatta kantaa muihin henkilöihin. Oikeuskansleri olisi aloittanut työnsä heti, jolloin ei olisi tullut tilannetta, ettei välillä ole oikeuskansleria. 

4. Nimetkää asia, johon kiinnittäisitte erityistä huomiota tasavallan presidenttinä 2018. 

Kiinnittäisin erityistä huomiota maassamme käynnissä olevaan eriarvoistumiskehitykseen. Se on vakava huoli. Se on turvallisuuskysymys sitä kautta, että Suomen on pysyttävä yhtenäisenä. Syrjäytymisuhassa olevia nuoria on 70 000. Heille pitää palauttaa tulevaisuuden toive ja usko. 

5. On vuosi 2023. Suomi on Naton jäsen. Mitä on tapahtunut?

Turvallisuuspoliittisessa tilanteessa on tapahtunut jokin iso muutos, jotta tällaiseen arvioon on päädytty. Jos Nato-jäsenyyttä haettaisiin, siitä pitäisi olla kansanäänestys. Tarkoittaisi, että Suomen kansa olisi muuttanut täysin mielipidettään. Todennäköisesti Ruotsi on liittynyt Natoon, ja liittymisen syynä on täytynyt tapahtua jotakin merkittävämpää.

6. Toivotteko, että EU:n puolustusyhteistyö kehittyy puolustusliitoksi?

EU menee eteenpäin nyt niin, että puolustusyhteistyötä tiivistetään. Se on tiedonvaihtoa, se voi olla myös hankintoihin liittyvää, monenlaista yhteistyötä, mutta yhteiseen armeijaan en usko.

7. Miksi meidän kannattaisi palkata juuri Teidät tasavallan presidentiksi?

Minä tulen käyttämään tulevat kuusi vuotta kaiken energiani siihen, että Suomi näyttäytyy kokoaan vahvempana vaikuttajana YK:ssa ja Euroopan unionissa. Keskittyisin turvallisuuttamme eniten uhkaaviin kysymyksiin, joita ovat eriarvoistumiskysymys niin Suomessa kuin maailmalla ja ilmastonmuutos sekä naisten ja tyttöjen aseman vahvistaminen erityisesti kehitysmaissa. Näillä pystytään vahvistamaan edellytyksiä, ettei sotia ja kriisejä synny.

Sdp:n presidenttiehdokas.

Syntynyt: 11.2.1960. 

Kotipaikka: Helsinki.

Koulutus: Sairaanhoitaja (1981), valtiotieteiden maisteri (1994).

Ura: Kansanedustaja 1996–2007 ja 2015–, Suomen kuntaliiton varatoimitusjohtaja 2012–2015, Helsingin kaupungin sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtaja 2007–2012 , sosiaali- ja terveysministeri 2005–2007, opetusministeri 2003–2005, Sosialidemokraattisten naisten pääsihteeri 1989-1996, kaupunginvaltuutettu 1989–2007 ja 2017–, valtakunnanoikeuden jäsen 2012–2019.

Teksti Eija Kallioniemi, kuva Meeri Koutaniemi

Lue myös:

Kommentoi »