Apu

Haastattelussa presidenttiehdokas Nils Torvalds (r)

Haastattelussa presidenttiehdokas Nils Torvalds (r)
Presidenttiehdokas Nils Torvalds (r) kiinnittäisi erityistä huomiota siihen, että sisällissodan tapahtumiin voitaisiin 2018 suhtautua jo anteeksiantavasti ja ymmärtäväisesti.
Julkaistu: 15.1.2018

1. Mitkä ovat keskeisimmät vahvuutenne ja heikkoutenne?

Vahvuuksia ovat varmaan, että olen kohtalaisen kansainvälinen ihminen; asunut kuusi vuotta Venäjällä, neljä vuotta Yhdysvalloissa ja kohta kuusi vuotta Brysselissä. Puhun riittävän monta kieltä pystyäkseni seuraamaan, mitä Euroopassa ja maailmassa tapahtuu. Seuraan kohtalaisesti kansainvälisiä asioita johtuen vanhasta toimittajan ammatistani.

Ehkä huonoin puoleni on, että välillä ärtymyskynnys on turhan matala. Kun koen, että jankataan, eikä perusasioita ole edes tankattu, helposti sanoo jotakin vähemmän harkittua.

2. Mikä on ollut vaikein tähänastinen yksittäinen työtehtävä koko työurallanne? Miten mielestänne onnistuitte? 

Varmasti se oli 9/11, kun seisoin kohta sortuvan tornin alla New Yorkissa. Olin sattumoisin kaupungissa, kun lentokoneet törmäsivät World Trade Centeriin. Otin taksin, ja siitä alkoi yhä ihoni kananlihalle vetävä työrupeama toimittajana. 

Sellaisessa paikassa on välttämätöntä työntää kaikki asioita häiritsevät tunteet taka-alalle. Kyllä kai minä onnistuin aika hyvin.

3. Missä asiassa tai toimintatavassa kuluneiden kuuden vuoden aikana olisitte menetellyt toisin kuin tasavallan presidentti?

Kun keskustelu tolkun ihmisestä alkoi, olin toista mieltä. Mielestäni meidän olisi pitänyt vähän paremmin nostaa esille pakolaisvirran taustoja, myös kotouttamisen erittäin suuria vaikeuksia. Kotouttamisesta on paljon huonojakin kokemuksia, kun se tehdään huonosti tai riittämättömällä asiantuntemuksella.

4. Nimetkää asia, johon kiinnittäisitte erityistä huomiota tasavallan presidenttinä 2018. 

Kiinnittäisin siihen, että sata vuotta vanha sisällissodan haava vihdoinkin saataisiin sellaiseen kuntoon, että voimme kaikki katsoa dramaattiseen ja surulliseen tapahtumaan anteeksiantavalla ja ymmärtäväisellä asenteella. Käänsin aikoinaan ruotsiksi Heikki Ylikankaan Tie Tampereelle -kirjan tyttäreni Sara Torvaldsin kanssa. Tunnen tilanteen aika lailla hyvin.

5. On vuosi 2023. Suomi on Naton jäsen. Mitä on tapahtunut?

Suomalaiset päättäjät ovat vihdoin ymmärtäneet, että tästä asiasta on pakko keskustella ja tehdä päätöksiä. Olen yrittänyt myös sanoa, että olisi tärkeätä, että teemme päätöksemme ennen Ruotsia. Ehkä olemme ymmärtäneet, että Venäjä on taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti umpikujassa. Se ei tarkoita sitä, että rajan takana pistimet olisivat tanassa, vaan että Venäjä on vääjäämättömästi menossa kohti erittäin vakavaa kriisiä. Siksi Venäjään liittyy paljon arvaamattomuutta.

6. Toivotteko, että EU:n puolustusyhteistyö kehittyy puolustusliitoksi?

En toivo. Minulle riittäisi Nato, mutta meillä on kaikki syyt toimia yhdessä sekä infrastruktuurin rakentamisessa että rationalisoimalla erittäin kalliita armeijan investointeja siten, että teemme yhteisiä eurooppalaisia vehkeitä, eikä niin, että jokainen kansa tekee omiaan.

7. Miksi meidän kannattaisi palkata juuri Teidät tasavallan presidentiksi?

Siitä syystä, että olen avarakatseinen ja kohtalaisen kokenut kansainvälisissä asioissa.

Rkp:n presidenttiehdokas

Syntynyt: 7.8. 1945.

Kotipaikka: Helsinki.

Koulutus: Ylioppilas (1966). Oikeustieteen opintoja Helsingin yliopistossa ja kansantaloustieteen opintoja Moskovan yhteiskuntatieteiden instituutissa.

Ura: Europarlamentaarikko 2012–, Rkp:n varapuheenjohtaja 2008–2011, Svenska Ylessä ulkomaantoimittajana, päällikkötehtävissä sekä kirjeenvaihtajana Moskovassa ja Washingtonissa 1982–2008, kaupunginvaltuutettu (Helsinki) 2008–2012 ja (Espoo) 1980–1981.

Teksti Eija Kallioniemi, kuva Roni Rekomaa

Lue myös:

Kommentoi »