Apu

Haastattelussa presidenttiehdokas Laura Huhtasaari (ps)

Haastattelussa presidenttiehdokas Laura Huhtasaari (ps)
Presidenttiehdokas Laura Huhtasaari (ps) olisi tasavallan presidenttinä sanonut haluavansa rajat kiinni 2015 ja jättänyt kommentoimatta perussuomalaisten asioita.
Julkaistu: 15.1.2018

1. Mitkä ovat keskeisimmät vahvuutenne ja heikkoutenne?

Vahvuuksia ovat päätöksentekokyky ja itsenäisyys. Olen aika hyvä tunnistamaan ihmisiä, joilla on paras asiantuntemus. 

Poliittista ikää minulla ei ole vielä niin paljon. Vain tekemällä oppii asioita. Olen vähän jääräpäinen, mikä on joskus vahvuus ja joskus heikkous.

2. Mikä on ollut vaikein tähänastinen yksittäinen työtehtävä koko työurallanne? Miten mielestänne onnistuitte? 

Olin opettajana vapaaehtoistöissä Mikronesiassa lukuvuoden 1999–2000. Henkisesti oli tosi raskasta, kun minulla oli oppilaana tokaluokkalainen poika, joka kuoli johonkin sydäntautiin. Asialle ei voitu tehdä mitään. Kunnon sairaanhoitoa siellä ei ollut. Minulla oli idea, että sairaus olisi pystytty parantamaan länsimaissa.

Kävin katsomassa häntä tietenkin sairaalassa.

3. Missä asiassa tai toimintatavassa kuluneiden kuuden vuoden aikana olisitte menetellyt toisin kuin tasavallan presidentti?

En olisi puuttunut perussuomalaisten puolueen sisäisiin asioihin, enkä vaatinut aktiivista katumista jo tuomionsa kärsineiltä kansanedustajilta. Olisin sanonut, että raja pitää laittaa kiinni 2015 Dublin-sääntöön vedoten. Unkari on sen tehnyt, Itävaltakin on rajoittanut. Suomen olisi pitänyt tehdä se oman turvallisuutensa takia. Siinä olisi myös säästetty monta miljardia.

4. Nimetkää asia, johon kiinnittäisitte erityistä huomiota tasavallan presidenttinä 2018. 

Suomea ollaan koko ajan viemässä kohti sellaista tilaa, että meistä tulee EU:n maakunta. Se tarkoittaa sitä, ettemme voi jatkossa edes enää erota EU:sta, koska meiltä viedään poliittinen liikkumavara siinäkin jossakin vaiheessa. Toinen asia on nuorten syrjäytyminen. Meillä on todella paljon syrjäytyneitä nuoria.

5. On vuosi 2023. Suomi on Naton jäsen. Mitä on tapahtunut?

Eduskunta on tullut siihen tulokseen, että on Suomen kansan edun mukaista liittyä. Ilmeisesti on järjestetty kansanäänestys. Maailmassa on tapahtunut jokin äkillinen muutos. Ehkä lähialueilla on ollut jokin konflikti päällä, ja viestit naapurimailta alkavat olla sen tasoisia, että Suomi on ajatellut jäsenyyden turvaavan. Vaikka eihän Natonkaan jäsenyys ole tuomassa sataprosenttisesti turvatakuita. 

6. Toivotteko, että EU:n puolustusyhteistyö kehittyy puolustusliitoksi?

En. En halua yhteistä EU-armeijaa. Meidän puolustuksemme perustuu vahvaan kansalliseen puolustukseen. Meillä on yhteistyösopimus Yhdysvaltojen kanssa sekä Ison-Britannian kanssa, ja lisäksi tehdään pohjoismaista yhteistyötä. Kun oma puolustus on kunnossa, tänne on helpompi tulla auttamaan, mikäli tilanne niin vaatii.

7. Miksi meidän kannattaisi palkata juuri Teidät tasavallan presidentiksi?

Olen isänmaallinen presidentti. Ajan Suomen etua. Haluan pitää huolta suomalaisista ja keskittyä siihen, että suomalaiset vanhukset saavat hammashoitoa ja hyvää palvelua. Veisin Suomea innolla maailmalle ja haluaisin kasvattaa meidän vientiämme. Ennen kaikkea haluaisin turvata tälle kansalle lähidemokratian, että täällä saisi jatkossakin itse päättää omasta kohtalosta. 

Perussuomalaisten presidenttiehdokas.

Syntynyt: 30.3.1979.

Kotipaikka: Pori.

Koulutus: Kasvatustieteen maisteri ja luokanopettaja (2004), erityisopettaja (2008).

Ura: kansanedustaja 2015–, kaupunginvaltuutettu 2012–, erityisopettaja 2009–, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja 2017– .

Teksti Eija Kallioniemi, kuva Hans Koistinen

Lue myös:

Kommentoi »