Apu

Greta Thunberg: Jotkut aikuiset kokevat olonsa uhatuksi vuokseni

Greta Thunberg: Jotkut aikuiset kokevat olonsa uhatuksi vuokseni
Ruotsalainen koulutyttö Greta Thunberg on aloittanut maailmanlaajuisen kampanjan ilmastokriisin pysäyttämiseksi. Apu jututti sinnikästä aktivistia, joka on kohdannut myös paljon vastustusta.
Julkaistu: 4.6.2019

Kysyn Greta Thunbergilta, mikä sai hänet elokuussa 2018 lähtemään koulusta ja istuutumaan kyltteineen Tukholmassa Ruotsin valtiopäivätalon eteen. Vastaus juontaa juurensa vuosien taakse.

– Kuulin ensimmäistä kertaa ilmastonmuutoksesta, kun olin kahdeksan tai yhdeksän. Minua huoletti ja suretti se, miksi kukaan ei tehnyt mitään asian eteen. Ollessani 11-vuotias masennuin.

Greta lopetti silloin syömisen, laihtui kymmenen kiloa, jäi pois koulusta ja oli lähellä joutua sairaalahoitoon.

– Pääsin yli masennuksestani vakuuttamalla itselleni, että voin tehdä elämälläni paljon ja että yritän saada muutoksen aikaan.

Gretan vanhemmat eivät aluksi tukeneet tytärtään, vaan kysyivät, eikö ole muuta tapaa saada ääntään kuuluviin.

– Vakuutin heille, että ei ole, ettekä te voi pysäyttää minua.

"Asperger on ilman muuta auttanut minua"

Greta väläyttää hymyn. Nauttiiko hän väittäessään aikuisille vastaan – eikö se kuitenkin ole jokaisen teinin unelma? Greta ei mene tähän halpaan.

– Minä vain kerron, mitä ajattelen, enkä pelkää puhua suoraan.

Greta puhuu vapautuneesti siitä, kuinka hänen mielensä toimii aivan omalla tavallaan ja miten hän pystyy puuttumaan itseään vanhempien kierteleviin puheisiin. Gretalla on Aspergerin oireyhtymä, mikä tarkoittaa, että hän ”näkee asiat hyvin mustavalkoisina”.

– En pidä kompromisseista, koska ne eivät ole sitä eivätkä tätä. Ei voi olla ”hieman” kestävää kehitystä – joko sitä on tai sitä ei ole. Jos en olisi erilainen, olisin jatkanut kuin kuka tahansa muu, tajuamatta, että kriisi on olemassa. Asperger on siis ilman muuta auttanut minua.

Kerron Gretalle, että tuo kuulostaa melko yksinäiseltä maailmankatsomukselta. Hän katsoo poispäin ja nyökkää.

– Varsinkin alkuaikoina oli yksinäistä, kun luin kaikista vakavista ja hälyttävistä asioista eikä kukaan silti puhunut niistä. Kukaan tuntemani ihminen ei ollut edes kuullut näistä asioista. Me muutamat, jotka ymmärsimme asian vakavuuden, tunsimme itsemme mielenvikaisiksi, koska olemme niin valtavien asioiden edessä.

Poliitikko väitti Gretaa sätkynukeksi

Varsin monet aikuiset ovat syyttäneet Gretaa aikuisten aktivistien sätkynukeksi. Osuvan etunimen saanut Belgian ympäristöministeri Joke Schauvliege väitti helmikuussa, että Gretan koululakon ovat järjestäneet nimettömänä pysyttelevät vallanpitäjät. Schauvliege erosi kolme päivää kommentin jälkeen.

Miksi jotkut Gretaa vanhemmat eivät halua ottaa häntä vakavasti?

– Koska he tuntevat olonsa uhatuksi. Koska keskustelu on uudella tasolla ja muutoksia tapahtuu oikeasti. On aika hupaisaa nähdä, mitä he vielä keksivät.

Onko Gretalla toimintasuunnitelmaa? On vaikea kuvitella, mikä se voisi olla. Tähän asti ainoa keino, jolla hän on selviytynyt musertavasta tietoisuudesta maail­man tilasta, oli alkaa sen oraakkeliksi. Koska ympäristöongelmiin ei ole luvassa nopeita ratkaisuja, on vaikea kuvitella Gretankaan poistuvan näyttämöltä.

– Toivon, että en tee tätä samaa hommaa viiden vuoden kuluttua, koska se tarkoittaisi, että mitään ei ole tapahtunut. Totta kai toivon, että tilanne muuttuu ja että me tartumme toimeen. Luultavasti emme tartu, joten todennäköisesti jatkan näissä merkeissä.

Greta on aikeissa jatkaa, kun toinen henkivartija saapuu ja katkaisee haastattelun. Meidän täytyy poistua rakennuksesta, ja Gretan pitää palata hotelliin lepäämään.

Tiede vaatii, että muutamme kaiken – ja muutamme sen nyt

Seuraavana päivänä Greta Thunberg nuhtelee huoneen täydeltä brittikansanedustajia Portcullis Housessa. Hän näyttää virkistyvän vastustajiensa läsnäolosta ja väläyttää ilkikurista puoltaan.

Hän kysäisee muutaman kerran, onko hänen mikrofoninsa päällä. Se osoittautuu johdannoksi vitsin huipentumaan.

– Kuulitteko mitä juuri sanoin? Onko englantini okei? Onko mikrofoni päällä? Alan nimittäin ihmetellä. Olen matkustanut ympäri Eurooppaa puolen vuoden ajan junissa, sähköautoissa ja busseissa toistaen näitä elämää muuttavia sanoja yhä uudestaan ja uudestaan, mutta kukaan ei tunnu puhuvan siitä, mikään ole muuttunut. Itse asiassa päästöt kasvavat yhä, Thunberg sanoo.

Gretan lopetettua puheenvuoronsa kansanedustajat Ed Miliband ja Michael Gove kilpailevat siitä, kumpi esittää maireamman anteeksipyynnön Gretan sukupolvelle omaltaan. Silti kumpikaan ei tunnu ymmärtävän Gretan puheen sanomaa: tiede vaatii, että muutamme kaiken – ja muutamme sen nyt.

Sitten on taas aika viedä Greta seuraavaan paikkaan. Ehdin kysyä, mitä mieltä Greta on kansanedustaja Govesta.

– Hän on varmasti mukava ihminen. En syytä yksilöitä, Greta kuittaa.

Sitten hän on jo kadonnut vastaanottamaan parlamentin alahuoneen aplodit.

1 kommentti