Tuulilasi

Google joutuu selittelemään robottiautojensa kolarointeja


Googlen robottiautojen äskettäin tapahtuneet kolaroinnit ovat aiheuttaneet negatiivista huomiota niiden turvallisuudelle. Nyt teknologiajätti puolustautuu.
Teksti Max Lange
Kuvat Google

Googlen itsestään ajavien autojen ohjelman johtaja Chris Urmson kertoo, että yhtiön robottiautot ovat erittäin turvallisia. Tuoreet kolarit olivat kevyitä ja muiden kuljettajien aiheuttamia.

Urmson puhui asiasta autonomisen ajamisen konferenssissa Michiganissa. Hän jatkoi myös, että Google on kehittämässä teknologioita, joissa sen ajoneuvot voivat nähdä paikkoihin, joihin ihmissilmä ei näe. Tällä yritetään ennakoida mahdollisia onnettomuustilanteita.

Moottoriteillä Googlen robottiautot ajavat tasaisemmin kuin ihmiset sekä viettävät tavallisia kuljettajia vähemmän aikaa tilanteissa, joissa onnettomuudet ovat mahdollisia. Mitä enemmän robottiautot ajavat, sitä enemmän ne myös oppivat, kertoo ANE.

Ajon aikana ihmisen keskittyminen saattaa herpaantua lukuisista eri syistä, robottiauto tarkkailee ympäristöään koko ajan. Urmsonin mukaan tässä piilee yksi suurimpia autonomisen ajamisen etuja.

Robottiautojen suurimmat haasteet ovat edelleen muiden liikennekäyttäjien yllättävissä toimissa, joiden ennakointi on hyvin vaikeaa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 23.7.2015