Tuulilasi

GM:n ja autonomistajien oikeusjuttu mutkistuu - GM kieltäytyy maksamasta korvauksia


Joukko yhdysvaltalaisia autonomistajia on haastanut General Motorsin oikeuteen autojensa viallisista virtalukoista ja muista vioista. Korvauksista päästiin jo sopimukseen oikeuden avustuksella, mutta nyt asia mutkistuu.
Kuvat GM

Auton omistajien lakimiehet syyttävät nyt GM:ää uhkailusta ja sovitteluesityksen pilaamisesta.

GM Motors meni konkurssiin vuonna 2009. Tuolloin sen olisi pitänyt maksaa miljardi dollaria erilaisia korvauksia asiakkailleen.

Nyt käsillä olevat haasteet juontavat Reutersin mukaan juurensa vuoteen 2014, jolloin GM kutsui korjattavaksi peräti 2,6 miljoonaa autoa viallisten virtalukkojen vuoksi. Lakimiesten mukaan viat ehtivät aiheuttaa 124 autoilijan kuoleman sekä isoja taloudellisia menetyksiä monille GM:n omistajille.

Viime viikolla oikeus totesi, että sovitteluratakisuun oli jo päästy. GM:n veloista vastaava rahasto ei ole kuitenkaan vielä allekirjoittanut sopimusta korvauksista, mutta vastapuolen lakimiesten mukaan se on lainvoimainen.

Tiistaina rahaston edustajat tapasivat GM:n edustajia ja mieli muuttui. Nyt GM maksaa säätiölle siitä, että se jatkaa oikeustaistelua valittajia vastaan, eikä hyväksy korvausvaateita.

”Tässä on kyse siitä, että GM tai sen työntekijät ovat vastuussa hyvin suoraan useista onnettomuuksista ja vaaratilanteista”, sanoi asianomistajien lakimies Edward Weisfelner newyorkilaisessa oikeusistuimessa torstaina.

GM:n ja rahaston lakimiehet kiistivät torstaina kaikki syytökset.

”Väitteet siitä, että jotakin laitonta olisi tapahtunut eivät pidä paikkaansa”, sanoi rahaston lakimies Keith Martorana.

GM:n lakimiesten mukaan sovitteluehdotus korvauksista ei ole voimassa, koska sitä ei ole allekirjoitettu. Alkuperäisen sovitteluehdotuksen mukaan rahastosta pitäisi maksaa asianomistajille peräti 10 miljardia dollaria.

Julkaistu: 18.8.2017