Tuulilasi

GM:n autonominen testiauto kolhi motoristin sairaalaan


Kun GM osti Cruise Automationin kehittääkseen autonomisia autojaan, se valitsi testiautoksi Chevrolet Boltin. Auton odotetaan olevan kyytipalvelumarkkinoilla jo 2019, mutta nyt tuli pieni takaisku.
Kuvat Cruise

Autonominen testiauto nimittäin kolaroi moottoripyöräilijän kanssa joulukuun alussa. ArsTechnican mukaan testiauto ajoi yksisuuntaisella kolmekaistaisella tiellä ja yritti siirtyä keskikaistalta vasemmalle kaistalle. Samaan aikaan toinen auto vasemmalla kaistalla hidasti, mikä aiheutti testiauton siirtymisen takaisin keskikaistalle. Moottoripyöräilijä yritti samalla ohittaa testiauton oikealta, ja kun Chevrolet Bolt palasi takaisin keskikaistalle, se törmäsi siihen aiheuttaen kolarin.

Onnettomuusraportin mukaan testiauton nopeus oli kolarin sattuessa 20 km/h ja moottoripyörän noin 30 km/h. Pyöräkuski sai olkapäävamman ja joutui sairasalahoitoon, muttei loukkaantunut pahemmin.

Poliisin mukaan tilanteessa moottoripyöräilijän ei ollut turvallista yrittää ohitusta oikealta, joten kolari oli hänen syynsä. Vaikka näin olikin, juuri tässä on autonomisten autojen ongelma; osaavatko ne toimia oikein silloin, kun liikenteessä tapahtuu jotakin odottamatonta ja yllättävää?

Tietysti autonomisten autojen kohdalla – kuten tässäkin tapauksessa – voidaan aina pohtia, olisiko ihminen autonratissa toiminut jotenkin toisin välttääkseen onnettomuuden?

Tässä on silti ilman muuta autonomisten autojen tulevaisuuden avainkysymys.

(Lähde: ArsTechnica) 

Julkaistu: 23.12.2017