Tuulilasi

GM taas maksumieheksi - pimitetyt viat aiehuttivat 124 kuolemaa


General Motors on suostunut 14 miljoonaan dollarin (12 miljoonaa euroa) korvauksiin Orange Countyssa Kaliforniassa. Oikeus katsoi autonvalmistajan pimittäneen tarkoituksella autojensa vikoja. Niiden on katsottu aiheuttaneen liki 400 vammautumista tai kuolemaa Yhdysvalloissa.
Kuvat GM

Jo aiemmin tässä kuussa GM hyväksyi sovintoehdotuksen, minkä mukaan se maksaa noin 120 miljoonaa dollaria korvauksia muissa osavaltioissa.

Orange Countyn yleinen syyttäjä Tony Rackauckas kertoi tiedotteessa, että GM ei kertonut avoimesti asiakkailleen viallisista ohjaustehostimista, turvatyynyistä, virtakytkimistä ja jarruista.

Aiemmin GM on joutunut maksamaan peräti 2,5 miljardia dollaria sakkoja ja sovittelumaksuja virtakytkinskandaalin vuoksi. Vika aiheutti auton sammumisen kolaritilanteessa, mikä puolestaan esti turvatyynyä laukeamasta. Vian on laskettu aiheuttaneen 124 kuolemaa ja 275 loukkaantumista, tämän johdosta GM joutui vuonna 2014 kutsumaan takaisin peräti 2,6 miljoonaa autoaan.

”Vuoden 2014 jälkeen olemme ottaneet tärkeitä askelia turvallisuuden parantamiseksi ja vikojen korjaamiseksi. Olemme tehneet yhtiössämme uudeleenorganisointia sekä ohjelman, joka kannustaa työntekijöitä raportoimaan aina, kun he havaitsevat yhdenkin potentiaalisen vian”, kertoo GM:n puhemies David Caldwell Reutersin mukaan.

GM:llä on kesken vielä yli 100 yksityistä oikeusjuttua virtakytkinskandaalin osalta, ne koskevat ansionmenetyksiä ja ihmisten loukkaantumisia. Ainoa valtiollinen syyte on kesken enää Arizonan osavaltiossa.

Julkaistu: 30.10.2017