Geneven autonäyttelyn peruminen saa kritiikkiä
Autot ja liikenne
Geneven autonäyttelyn peruminen saa kritiikkiä
Geneven perinteinen autonäyttely lasketaan tänä vuonna hiukan kärjistäen koronaviruksen uhreihin. Historian 90:s näyttely peruttiin suoraan, vaikka monien mielestä sitä olisi voinut vain siirtää. Moni näytteilleasettaja oli jo investoinut Geneveen isoja rahoja.
Julkaistu 3.3.2020
Tuulilasi

Järjestäjät ovat pahoitelleet tapahtunutta ja perustelleet peruuttamista sillä, että nyt jokaisen tapahtumaan osallistuvan terveys meni etusijalle. Mutta miksi peruuttaminen, miksi tapahtumaa ei vain siirretty? Peruuttamisesta ei ollut puhettakaan ennen kuin Sveitsi päätti viruksen pelossa kieltää kaikki tapahtumat, joihin on tulossa yli 1000 ihmistä. Kielto päättyy alustavasti 15. maaliskuuta, jolloin autonäyttely olisi sulkenut ovensa tältä vuodelta.

Autonvalmistajille järjestäjät kertoivat, että ne voivat haastaa halutessaan heidät oikeuteen, koska he tiesivät niiden mahdollisuudet voittaa oikeusjuttu hyvin ohkaisiksi; koronavirus on ns. force majour.

"Näytteilleasettajille tämä on todella sitkeä pala purtavaksi, sillä autonäyttelyihin kuluvasta rahasta 90 % käytetään jo valmisteluihin”, Automotive Newsin lähde autoteollisuudesta kertoi.

Nyt nuo rahat ovat palaneet savuna ilmaan. Tapaus ei varmasti tee hyvää Geneven autonäyttelylle; jo aiemmin näytteilleasettajat ovat syyttäneet järjestäjiä ahdasmielisiksi, arroganteiksi ja itsevaltaisiksi – asiakaskeskeisyydestä ei ole ollut tietoakaan.

Autonäyttelyjen maine alkaa olla valmistajein silmissä muutenkin hyvin kyseenalainen. Kustannukset karkaavat usein kovin isoiksi ja moni valitsee mieluummin omia tilaisuuksiaan, missä esitellä uutuuksiaan avainasiakas- ja sidosryhmilleen. Frankfurtin perinteinen autonäyttelykin Saksassa tullaan siirtämään kokonaan toiseen kaupunkiin, että sille saataisiin uutta vetovoimaa. Viime vuonna näyttelyn kävijämäärä putosi 30 prosenttia. Detroitin autonäyttely on vaihtanut perinteisen tammikuun ajankohdan heinäkuulle, lokakuinen Pariisin näyttely taas on luvannut tarjota tänä vuonna aivan uudenlaisen konseptin houkutellakseen paikalle enemmän autonvalmistajia ja yleisöä.

Kaikkiaan Genevessa näyttelyn peruminen hoidettiin tyylittömästi, mikä ei voi olla vaikuttamatta sen kiinnostavuuteen ensi vuonna, oli silloin olemassa mitään virusta tai ei.

Kommentoi »