Gdańsk - Pommerin monet kasvot
Matkailu
Gdańsk - Pommerin monet kasvot
Pohjois-Puolan kaupunkiloma täydentyy maaseudun maisemilla.
Julkaistu 6.10.2019

Ei ole ihme, että Puolan pohjoisrannikolla sijaitsevasta Gdańskista on tullut suomalaisten suosikkikohde. Viikonloppuloman laadukkaassa hotellissa saa muutamalla sadalla eurolla, ja perille lentää kahdessa tunnissa.

Gdańskin kiinnostavin uutuus on toisesta maailmansodasta kertova museo, joka hätkähdyttää jo arkkitehtuurillaan. Ruosteenvärisestä betonista ja lasista suunniteltu rakennus seisoo vinossa kuin Pisan kalteva torni. Poikkeuksellisen museosta tekee koskettava pysyväisnäyttely, joka tarkastelee pelon vuosia jokaisen maan näkökulmasta. Suomellakin on täällä osastonsa.

Jos Gdańskin kaltaisissa kaupungeissa ajatukset tahtovat karkailla ahdistaviin sotavuosiin ja keskitysleiritarinoihin, maaseudulla mielen täyttää aivan toisenlainen tunnelma.

Vajaan tunnin ajomatkan päässä Gdańskista silmien eteen avautuu kilometreittäin kumpuilevaa ja vehreää peltoa, jolla lehmät ja hevoset laiduntavat. Tiet ovat paikoin huonokuntoisia ja ruuhkaisia, mutta kiireettömällä asenteella varustautunut lomalainen ei hitaasta matkanteosta häiriinny. Helpointa kaupunkien ulkopuolella on liikkua navigaattorilla varustetulla vuokra-autolla.

Gdańsk kuuluu Pommerin lääniin eli puolalaisittain voivodikuntaan. Täällä on viime vuosina kehitetty erityisesti maatilamatkailua. Tienvarsien kyltit toivottavat kulkijan tervetulleeksi leipomoihin, juustotiloille ja ratsastustalleille. Palvelujen hinnat eivät päätä huimaa.

Jos auton vuokraaminen arveluttaa, Gdańskista kannattaa napata juna ainakin yhteen kohteeseen, Malborkiin. Puolen tunnin matkan päässä kohoaa Euroopan suurin goottilainen linna, jossa saa kulumaan helposti koko päivän.

Olutta ja kylpyjä

❦Stary Browar Kościerzyna -hotelli tunnin ajomatkan päässä Gdańskista tarjoaa ylelliset puitteet hemmotteluviikonloppuun. Kellarissa toimii panimo, ja ravintolan ruokalistakin sopii mallasjuomille. Spa-osastolla voi tilata olutkylvyn, jota paikalliset kehuvat verrattomaksi kaunistajaksi.

Mielen lepoa ja silmänruokaa laventelipeltojen keskellä

❦Laventelipellot ovat vasta nupullaan, kun majoitun alkukesästä Lawendowa Osadan maatilalle. Silti teemaväri käy selväksi jo pihapiirissä: suloisten vierasmökkien ikkunaluukut on maalattu liilansinisiksi. Przywidzin alue sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Gdańskista, mutta kaupungin melu ei metsien ja peltojen keskelle ulotu.

Lawendowa Osada on Barbara ja Bartosz Idczakin toteutunut unelma. Aviopari irtisanoutui toimistotöistään pari vuotta sitten ja perusti laventelitilan kasvattaakseen lapsensa maaseudun rauhassa.

Samaa elämäntapaa Barbara ja Bartosz haluavat välittää myös vierailleen. Lomailijat pääsevät rentoutumaan saunassa, paljussa, uima-altaalla ja suolahuoneessa. Isäntäpari järjestää halukkaille myös laventeliöljyn ja -saippuan valmistuskursseja.

Kesällä aamiainen katetaan usein puutarhaan, jossa vieraat saavat herkutella lähitilojen juustoilla, leikkeleillä, munilla ja lämpimällä leivällä.

Juttu on julkaistu Eevassa 4/2018.

Kommentoi »