Apu

Ilmastokriisiä ei ratkaista yksin: G7-kokous 11–13.6. – "Lämpeneekö maapallo 1,5 vai 2 astetta – tällä vauhdilla se lämpenee 3 astetta"

Ilmastokriisiä ei ratkaista yksin: G7-kokous 11–13.6. – "Lämpeneekö maapallo 1,5 vai 2 astetta – tällä vauhdilla se lämpenee 3 astetta"
Iso-Britannia isännöi G7-maiden huippukokousta Cornwallissa 11.–13. kesäkuuta. G7-maat kokoontuivat viimeksi elokuussa 2019 Ranskan Biarritzissa.
Julkaistu: 11.6.2021
Suomen ulkoministeriön ilmaston suurlähettiläs Jan Wahlberg sanoo, että myös yritysten on kannettava yhteiskuntavastuunsa ilmastotalkoissa.
– Yritysten on hyvä havahtua siihen, että maailmalla ilmasto-­oikeustapaukset lisääntyvät, tuoreimpana alankomaalainen Shell-tapaus. Tuomio­istuin päätti ensi kertaa, että ­yrityksen on saman tien vähennettävä päästöjään ilmastotavoitteiden mukaisiksi. Kyse on yhteiskuntavastuusta, Wahlberg sanoo.
Länsi-Englannin eteläkärjessä, Corn­wallissa, järjestetään kesäkuun alussa Ison-Britannian isännöimä G7-maiden huippukokous 11.–13. kesäkuuta. Siellä mietitään, miten ilmastonmuutos voitaisiin pysäyttää 1,5 asteeseen.
– On iso ero, lämpeneekö maapallo 1,5 vai 2 astetta. Tällä vauhdilla se lämpenee 3 astetta. Seuraukset ovat isoja maailman vakaudelle ja turvallisuudelle.

Päästöt puolitettava

Jotta tavoitteeseen päästäisiin, koko maailman päästöt on puolitettava vuodesta 2010 vuoteen 2030 mennessä. Esimerkiksi britit ovat sitoutuneet kaksinkertaistamaan ilmastorahoitusosuutensa 11,6 miljardiin puntaan seuraavan viiden vuoden aikana. Suomen rahoitus oli 149 miljoonaa euroa vuonna 2019. Rahat ­käytetään sekä muutoksen hidastamiseen että siihen sopeutumiseen.
Ilmastokriisiä ei voi ­ratkaista vain omissa ympyröissä. Siksi kaikki valtiot tarvitaan talkoisiin.
Rahoituksesta 60 prosenttia kohdennetaan Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan, jotta siellä energiantuotanto siirtyisi ­suoraan uusiutuviin lähteisiin.
Suomen aloitteesta perustettu ilmastokoalitio keskittyy muun muassa hiilen hinnoitteluun. Suomi pyrkii lopettamaan öljyn ­käytön lämmityksessä ja siirtymään puhtaaseen sähköön. Britit aikovat kieltää uusien bensiini- ja dieselautojen myynnin vuosikymmenen loppuun mennessä.
Apua tarvitaan myös siellä, missä ilmastošokki eniten koskettaa. Suomella on tarjota meteorologista osaamista kuten sääpalveluja, varautumistoimenpiteitä ja apua luonnonkatastrofien uhreille.
  • Artikkelin aloituskuvassa levästä koostuvaa limaa eli "meriräkää" Turkissa, Istanbulin kaupungin edustalla 7. kesäkuuta 2021.
Kommentoi »