Apu

Kymmenen vuotta Fukushimasta – Tuhoisan ydinvoimalaonnettomuuden sotkujen siivous on edelleen kesken

Kymmenen vuotta Fukushimasta – Tuhoisan ydinvoimalaonnettomuuden sotkujen siivous on edelleen kesken
Japanin rannikolle iskenyt tsunami aiheutti laajaa tuhoa. Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden vaikutukset ovat taas olleet hyvin ­pitkiä, sillä radioaktiiviset päästöt ovat saastuttaneet voimalan ympäristön.
Julkaistu: 15.4.2021

Maaliskuussa 2011 Japanissa tapahtui se, mistä seismologit olivat jo vuosia varoittaneet. Maanjäristyksen aiheuttama tsunami iski maan rannikolle. Todennäköisyyttä pidettiin pienenä, joten Japanin ydinvoima- ja teollisuusturvallisuusvirasto ei ollut vaatinut Fukushimassa rannikon tuntumassa sijaitsevalle ydinvoimalalle varautumissuunnitelmia.

National Geographic muistelee nyt kymmenen vuoden takaisia tapahtumia. Tuolloin kuusi minuuttia kestäneessä yhdeksän magnitudin järistyksessä merenalaiset mannerlaatat liikkuivat ja sysäsivät liikkeelle jopa 40 metriä korkeat vesimassat, jotka iskivät pohjoisrannikolle alle tuntia myöhemmin.

Fukushimassa tsunamiaalto pysäytti ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmät, minkä vuoksi kolme reaktoria vaurioitui vakavasti ja ympäristöön levisi usean päivän ajan radioaktiivisia aineita.

Säteily estää ihmisten työskentelyn alueella

Puhdistaminen on ollut hidasta. Säteilytasot ovat pysyneet niin korkeina, että työt täytyy teettää roboteilla. Alueelta on kaivettu valtavat määrät radioaktiivista maa-ainesta, joka odottaa kohtaloaan kymmenissä tuhansissa säilytyspusseissa.

Asiantuntijat selvittävät edelleen, kuinka paljon ja minkälaista säteilyä ­voimalaonnettomuudessa vuoti ympä­ristöön. Radioaktiivisessa laskeumassa on useita radioisotooppeja. Näistä cesium-137 viipyy ympäristössä vuosikymmeniä.

Japanin viranomaiset ovat toistaiseksi varmistaneet yhden säteilystä aiheutuneen kuoleman. Tsunamituhoissa me­nehtyi yli 18 500 ihmistä. Fukushiman alueelta evakuoitiin yli 164 000 asukasta, joista 43 000 elää edelleen pakolaisina.

Fukushiman onnettomuuden jälkeen Japani sulki kaikki ydinreaktorinsa. Niistä yhdeksän on otettu myöhemmin käyttöön ja 24 ollaan ajamassa alas.

Katastrofin jälki­mainingeissa Saksa päätti sulkea kaikki ydinvoimalansa.

Kommentoi »