Tuulilasi

Fiat Chryslerin suuret suunnitelmat: iso kasa uusia malleja ja malliuudistuksia – Alfa Romeo uusiksi


Fiat Chrysler kertoi eilen tiistaina lähivuosien suunnitelmistaan.
Kuvat Chrysler

Toimitusjohtaja Sergio Marchionnen luotsaama yhtiö on asettanut Fiatille tavoitteeksi kannattavuuden autonmyyntimäärien sijaan. Vuodeksi 2018 tavoitellaan 700 000 auton myyntiä. Määrä vastaa vuoden 2013 myyntiä.

Kannattavuutta haetaan uusien mallien kautta. Muun muassa Punto- ja Bravo-mallit saavat korvaajat. Lisäksi vuonna 2017 markkinoille tuodaan pieni katumaasturi ja Pandaa uudistetaan. Imagosyistä Fiatin mallistoa täydennetään ensi vuonna myös kaksipaikkaisella roadsterilla, joka pohjaa Alfa Romeon teknologiaan.

Alfaan jättipanostus

Alfa Romeo saa viiden miljardin euron piristysruiskeen, jolla tappiollinen merkki pyritään kääntämään kannattavaksi.

Italialaismerkin mallistoon tuodaan kahdeksan uutta mallia ja myynti pyritään nostamaan 400 000 auton vuositasolle vuoteen 2018 mennessä. Viime vuonna myytiin 74 000 Alfa Romeota.

Uutuusmallit tehdään uuden arkkitehtuurin varaan. Giorgio-alusta on kehitetty erityisesti taka- ja nelivetoisille autoille. Käytännössä linjaus tarkoittaa, että pienemmän kokoluokan MiTo ei tule saamaan korvaajaa ja kompakti Giulietta on tulevaisuudessa nykyisen etuvedon sijaan takavetoinen.

Alfa Romeota vetävän Harald Westerin mukaan Giorgio on luokkansa paras arkkitehtuuri kompakteille ja suuren kokoluokan malleille.

Amerikassa myllerrystä

Chrysleristä pyritään saamaan aito haastaja Fordille ja Chevroletille.

Amerikkalaismerkin mallistoon tuodaan ainakin uusi sedan vuonna 2016, isokokoinen katumaasturi vuonna 2017 ja pienempi katumaasturi vuonna 2018.

Tila-auto Town & Country uudistuu parin vuoden päästä, ja sekä siitä että isosta katumaasturista tuodaan pistokehybridiversiot markkinoille vuonna 2018.

Jeepin mallistoon tuodaan vuonna 2018 uutena 7-paikainen Grand Wagoneer. Lisäksi Wrangler ja Grand Cherokee pistetään uusiksi vuotta aiemmin. Uusi pikkumaasturi Renegade saapuu myyntiin ensi vuonna, ja Compass ja Patriot korvataan yhdellä mallilla vuoden 2016 aikana.

Marchionne jatkaa

Toimitusjohtaja Sergio Marchionnen arveltiin jättävän tehtävänsä Fiatin ja Chryslerin yhdistymisen toteuduttua.

Tiistaina Marchionne kuitenkin paljasti, että hän jatkaa tehtävässään ainakin vuoteen 2018 asti. Fiat Chrysler esitteli vuodet 2014-2018 kattavan liiketoimintasuunnitelmansa eilen.

"Jään suunnitelman ajaksi", 61-vuotias Marchionne totesi tiedotustilaisuudessa Automotive News Europen mukaan.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 7.5.2014