Tuulilasi

Euro NCAP -törmäystestit myllätään vuodeksi 2016 – autoille kaksi eri tähtiluokitusta

Euro NCAP -törmäystestit myllätään vuodeksi 2016 – autoille kaksi eri tähtiluokitusta
Euro NCAP suunnittelee radikaalia muutosta törmäystestien arvoasteikkoon. Autoille annetaan kaksi eri luokitusta, ja vain viimeisimmät sekä parhaimmat turvavarusteet tuovat viisi tähteä.
Julkaistu: 28.11.2014

Ensimmäinen on arvosana annetaan auton vakiona tulevien turvavarusteiden perusteella. Eli jos autossa ei ole kaikkia uusimpia turvavarusteita, kuten esimerkiksi hätäjarrutustoimintoa, jalankulkijoiden tunnistusta tai kaistavahtia, ei malli voi saada viittä tähteä.

Jälkimmäinen ”parempi” arvosana tulee paremmin varustellulle ja turvallisemmalle versiolle samasta automallista. Vain modernien turvavarusteiden avulla voi saada törmäystestistä täydet viisi tähteä. Euro NCAP suunnittelema muutos tulee voimaan tammikuussa 2016.

Uusitulla tähtiluokituksella tähdätään erityisesti sellaisiin autonostajiin, joille turvavyö ja turvatyynyt ovat jo tarpeeksi hyviä turvavarusteita, kertoo Euro NCAP:n puheenjohtaja Michel van Ratingen.

”Paremman luokituksen voivat saada vain sellaiset autonvalmistajat, jotka tarjoavat parempia turvavarusteita koko mallisarjan kaikkiin versioihin, ja myyvät kyseisiä autoja tarpeeksi”, toteaa van Ratingen Autoexpressille.

Euro NCAP:sta arvellaan, että premium-merkit, kuten Audi ja Mercedes, haluavat saada malleihinsa viiden tähden luokituksen. Van Ratingen kuitenkin varoittaa, että jos he eivät myy tarpeeksi näillä turvavarusteilla varustettuja autoja, saattavat valmistajat menettää paremman tähtiluokituksen.

Tutkimusyhtiö Thatchamin analyytikko Philip Jegoe arvelee, että uusi törmäysluokitus saattaa aiheuttaa muutoksia autojen listahintoihin. Van Ratingen Euro NCAP:sta puolestaan ennustaa, että 70 prosenttia kaikista uusista autoista Euroopassa saa kaksi eri arvosanaa. Tyypillisesti ilman uusia turvavarusteita autot saisivat kolme tähteä.

Van Ratingen nostaa esimerkiksi nykyisen Ford Fiestan, jolla on törmäystestistä viisi tähteä. Uudessa järjestelmässä tavallisen mallin tähdet tippuisivat neljään, ja lisävarusteinen malli saisi viisi tähteä.

Helpottaako tämä törmäystestien arvosteluluokitus autonostajien päätöksiä, on taas aivan toinen kysymys. Ehkä se pakottaa autonvalmistajia asentamaan enemmän turvavarusteita malleihinsa imagosyistä.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

2 kommenttia