Etelä-Ranskan glamouria ja merituulia: nappaa vinkit lomalle Biarritziin
Matkailu
Etelä-Ranskan glamouria ja merituulia: nappaa vinkit lomalle Biarritziin
Ranskan lounaiskulman lomakaupungissa Biarritzissa on tyyliä, ja sen ravintoloissa herkutellaan vaikka grillatulla mustekalalla. Biarritz sopii erinomaisesti myös matkailijalle, joka haluaa yhdistää kaupunkilomaansa joogaa, patikointia tai surffausta.
Julkaistu 13.4.2022
Mondo

1. Aaltoja, joogaa ja roséviiniä

Biskajanlahden rannalla sijaitseva Biarritz on ollut suosittu lomakohde jo 1800-luvulta lähtien. Kaupungista löytyy yhä tunnelmaa ja tyyliä, vaikka osa historiallisista rakennuksista on aikoinaan purettu uudisrakentamisen tieltä. Biarritz sijaitsee myös lähellä Espanjan San Sebastiania ja Bilbaota, joten se on mukava yhdistää kiertelyyn tällä rannikkoseudulla.

Nykyään kaupunki on erityisen suosittu surffi­kohde. Aloittelija voi ko­­­keilla lajia esi­merkiksi Angletissa, noin kolmen kilometrin päässä Biarritzin keskustasta. Siellä surffi­koulua pitävät lajin Euroopan mes­­tari John Larcher ja hänen vel­jensä Tim Creignou. Viisi ryhmä­tuntia John & Tim Surf Schoolissa maksaa 170 euroa ja yksi testi­kerta 40 euroa.

Surffipäivän päätteeksi rentoutusta on tarjolla vaikka joogan parissa. Tunteja tarjoaa esimerkiksi Namaste Yoga Biarritz: brasilialais­syntyinen Laura Hubaide vetää jooga­tunteja Bar de la Côte des Basques -ravintolan terassilla. Loppu­rentoutus tehdään auringon laskiessa, ja sen jälkeen osallistujat jatkavat vielä alakertaan viini­lasilliselle.

Biarritz houkuttelee paljon surffaajia, ja se on myös mainio paikka vaikka kokeilla lajia ensi kertaa.

2. Lähde patikoimaan Biarritzin seudulla

Biarritzin läheisyydessä on paljon vaellusreittejä. Maisemiltaan yksi parhaista vie kaupungin etelä­puolella sijaitsevasta Bidartista rannikkoa pitkin Saint-Jean-de-Luziin. 13 kilometrin matkan taittaa noin kolmessa tunnissa.

Ranskan ja Espanjan rajalla nouseville Pyreneille kannattaa varata enemmän aikaa. Siellä yksi haastava mutta palkitseva patikointi lähtee tunnin ajomatkan päässä Biarritzista sijaitsevasta Saint-Jean-Pied-de­­-­Portin kylästä ja vie Espanjan puolelle Roncesvallesiin. Reitti on 24 kilo­metriä pitkä, ja sen kulkeminen vie seitsemästä yhdeksään tuntia.

3. Nauti paikallisia herkkuja

Biarritzissa kannattaa maistaa ainakin chipirones a la planchaa eli grillattua mustekalaa. Hyvä paikallisherkku on myös txuleta eli grillattu t-luupihvi.

Ikimuistoisen illalliskokemuksen tarjoaa Le Blue Cargo, jonka sijainti niemenkärjessä tekee terassista mahtavan paikan aterioida auringon laskiessa. Varaa pöytä hyvissä ajoin. Toinen suosikkipaikka on Angletissa sijaitseva The Beach House. Merenelävien, hampurilaisten ja pihvien lisäksi listalla on esimerkiksi indonesialaista ruokaa.

Hyvä idea on myös piknik rannalla. Ranskalaiset tuovat sinne omat pöydät ja nauttivat aurinkopäivästä kylmälaukut täynnä eväitä.

Biarritzissa ei ole koskaan pitkä matka meren äärelle. Pääranta La Grande Plage sijaitsee aivan kaupungin edustalla.

4. Yövy klassikkohotellissa

Biarritzin alueen upein majapaikka on vuonna 1855 keisarinna Eugénien kesähuvilaksi valmistunut Hôtel du Palais. Se houkuttelee edelleen silmää­tekeviä: täällä prinssi William yöpyi vaimonsa ja lastensa kanssa. Huoneen voi saada yhdeksi yöksi 350 eurolla.

Hinta-laatusuhteeltaan hotelli­tarjonta ei ole paras mahdollinen. Hyviä maja­paikkoja on vähän, ja kesällä hinnat ovat korkeat. Hotelli Saint Julien tarjoaa kuitenkin kohtuu­hintaan hyvätasoista majoitusta (2 hh alkaen noin 90 euroa). Katso myös Airbnb:n tarjonta ja laajenna tarvittaessa hakualuetta Hossegoriin ja Bayonneen asti.

Kommentoi »