Etelä-Amerikan parhaat matkat: Buenos Aires, Galapagos, Brasilia ja muut kohteet
Matkailu
Etelä-Amerikan parhaat matkat: Buenos Aires, Galapagos, Brasilia ja muut kohteet
Haaveissa Peru, Brasilia, Argentiina tai Chile? Unelmien matka Galápagokselle tai aavikoille? Valitsimme Etelä-Amerikkaan 33 loistovinkkiä, joilla löydät hyvät majapaikat, ihanat rannat, jännittävät seikkailut ja vaikka sen biisin, jota paikalliset hyräilevät.
Julkaistu 2.4.2018
Mondo

Tayrona kansallispuisto, jossa on Etelä-Amerikan kenties hurmaavin ranta

Yksi Kolumbian ja koko maanosan kauneimmista rannoista sijaitsee silmiä hivelevässä Tayronan kansallispuistossa. El Cabo San Juanin ranta on viidakon ympäröimä kultahiekkainen elämys, jossa matkailija voi rentoutumisen lisäksi yöpyä teltassa tai riippumatossa. Kansallispuistossa voi patikoida, ja sinne pääsee historiallisesta Cartagenan kaupungista bussilla Santa Martan kautta.

El Cabo San Juan on ranta Tayronan kansallispuistossa Pohjois-Kolumbiassa. Sinne pääsy vie aikaa, mutta maisemat palkitsevat.

Jännittävät retket maan sisään Boliviassa ja Kolumbiassa

Bolivian Potosí on kiinnostava pysähdyspaikka. Unescon suojelemassa kaupungissa riittää majoitusta ja ruokapaikkoja. Perinteikkäisiin hopeakaivoksiin voi tutustua opastetulla käynnillä, tosin se voi kiipeilyineen olla fyysisesti rankka. Pohjalla odottaa hurja El Tío, kaivosmiesten pyhimys – tai paholainen.

Kolumbian Tierradentron kansallispuisto sopii historian ja luonnon ystäville. Tutki vuorten muinaisen kansan kiehtovia hauta kammioita. Yövy La Portada -majatalossa, joka järjestää ratsastusta ja myy itse tehtyä jäätelöä.

Koko Etelä-Amerikassa soi tämä biisi

Tanssittava cumbia-musiikki soi Etelä-Amerikassa monissa paikoissa. Kuuntele argentiinalaisen Ráfaga-yhtyeen hittiä Una Cerveza. Sen voi kuulla bussimatkoilla, yöklubeissa ja kaduilla. Pian laulat mukana: ”Se nota que no me querés...”

Rio de Janeiron ja Liman viehättävät hotellit

Tyylikäs ranskalainen hotelliketju Mama Shelter (mamashelter.com) avasi äskettäin hotellin Rio de Janeiroon. Paikka sijaitsee Santa Teresan muodikkaassa kaupunginosassa. Hotellin sisustuksessa yhdistyvät design ja rento tunnelma, ja kahden hengen huoneen voi saada 70 eurolla.

Perun pääkaupunkiin Limaan on vasta hiljattain tullut useita pieniä ja tyylikkäitä boutiquehotelleja. Vuosi sitten avattu ¬kaunis ja huoliteltu Atemporal (atemporal.pe) sijaitsee vanhassa huvilassa Mirafloresin kaupunginosassa. Kahden hengen huoneen hinta alkaa 160 eurosta.

Bolivian rosoisesta La Pazista on jo jonkin aikaa veikkailtu Etelä-Amerikan seuraavaa trendikaupunkia. Uusimpiin designhotelleihin kuuluva Atix (atixhotel.com) ammentaa maan kulttuurista. Esillä on bolivialaistaiteilija Gastón Ugalden teoksia, ja ravintolassa tarjoillaan paikallista ruokaa modernilla twistillä. Upea uima-allas alue. Huoneen voi saada 140 eurolla.

Perun huippuravintoloiden ruokaelämykset

Perulainen keittiö on maailman kuumia ruokatrendejä. Siitä todistaa sekin, että arvostetun The World's 50 Best Restaurants -listan kärkikymmenikössä oli vuonna 2017 peräti kaksi ravintolaa Limasta. Ne olivat listan parhaimmin sijoittuneet paikat Etelä-Amerikasta. Korkeimmalle eli viidenneksi ylsi Central, huippukokki Virgilio Martinezin ravintola. Sen kunnianhimoisissa menyissä käytetään sekä vähän tunnettuja perulaisia kasveja että vaikkapa upeita mereneläviä. Menyiden hinnat alkavat 100 eurosta.

Liman toinen kuuluisa ravintola on Maido. Keittiö mestari Mitsuharu Tsumuran luotsaama paikka sulauttaa perulaisen keittiön japanilaiseen. Näiden perinteiden yhdistelmä on tuttu myös muista tasokkaista ruokapaikoista eri maissa, mutta Maido on noussut sillä maailman parhaiden ravintoloiden listalle. Maido tarjoaa niin à la carte -annoksia kuin sushitiskin, ja maistelumenyyn hinta alkaa noin 100 eurosta. Niin Maido kuin Central ovat maailman parhaiden ravintoloiden joukossa edullisimpia.

Salvador da Bahia on Brasilian tunnelmallisimpia kaupunkeja. Siellä sulautuvat afrikkalaiset ja eteläamerikkalaiset perinteet.

Etelä-Amerikan nousevat kaupungit: Salvador da Bahia, Valparaíso, Salta ja Cuenca

Moni tietää Etelä-Amerikasta Rion, Buenos Airesin ja Chilen Santiagon, mutta usein matkailijan sydämeen painuvat ne vähän pienemmät kaupungit. Salvador da Bahia on Brasilian hurmuri: kaduilla soi musiikki, rantoja ja museoita riittää. Vietä ilta candomblé-uskonnolle omistetussa salissa seuraten juhlan ääniä ja tansseja.

Chilen söpöin kaupunki on rapistuneiden, värikkäiden kortteleiden Valparaíso. Omista pari päivää sen kaduilla kuljeskelulle, ravintoloille, veneretkelle satamasta sekä Pablo Nerudan viehättävälle kotimuseolle. Varo kaupungissa kuitenkin varkaita.

Argentiinalaiset kutsuvat maansa pohjoisosan tähtikaupunkia nimellä Salta La Linda, kaunotar Salta. Siirtomaa-aikaiset rakennukset tekevät sen keskustasta romanttisen kauniin. Täällä on tunnelmallista jo vain kävellä ja tutkia. Syö kivoissa ravintoloissa tai mutkattomasti paikallisten seurassa Mercado San Miguelin torilla. Saltan suosio kasvaa, varaa siksi majoitus etukäteen.

Ecuadorin kauneimpia paikkoja on Cuencan kaupunki, jossa on säilynyt historiallisia rakennuksia. Käy Cuencassa hyvissä museoissa ja tee päiväretki lähiseudun luontoon tai Ingapircan keskiaikaisille raunioille.

Jos haaveissa ovat Galápagossaaret

Galápagossaaret ovat monen unelma kohde, ja syystä. Saarilla kiertävä risteily on paras tapa kokea niiden ainutlaatuista luontoa, mutta matkat maksavat Suomesta ostettuina tuhansia euroja. Jos sinulla on reissussa paljon aikaa, tee näin: Mene Galápagokselle Santa Cruzin saarelle ja kysy matkatoimistoista tarjouksia. Quiton ja Guayaquilin kaupungit eivät ole tähän aivan yhtä hyviä.

Tutki verkossa tuoreita suosituksia laivoista sekä niiden oppaista ja reiteistä. Usein parissa päivässä Santa Cruzin matkatoimistoilta löytyy tasokkaasta laivasta äkkilähdölle vapaa paikka – jopa alle puoleen hintaan. Parasta on tehdä pitkä risteily, sillä esimerkiksi 2–3 päivän reissusta kuluu liian suuri osa matkoihin, ja saarten luonnon suojelemiseksi opastetaan myös tekemään risteilyjä kauemmillekin saarille.

Vaihtoehto Galápagossaarille: Isla de la Plata on ”köyhän miehen Galápagos” Ecuadorin länsirannikolla. Suuri osa Galápagossaarilta löytyvistä eläinlajeista, etenkin linnuista, majailee myös Platalla. Matkat ja yöpaikat ovat Isla de la Platalla kuitenkin monta kertaa halvemmat. Heinä–syyskuussa saaren vesissä kohtaa lähes varmasti myös ryhävalaita.

Galápagossaaret merileijonineen ja Kuuta muistuttavine maisemineen ovat luontomatkaajan ylittämätön kohde.

Jos tahdot Etelä-Amerikan parhaita katuherkkuja

Paraguaylainen lomito arabe on Etelä-Amerikan parhaita katuruokia. Tortillaan kääritty herkku koostuu naudan ulkofileestä, kinkusta, juustosta, munasta ja sipuli-tomaattiseoksesta. Komeus kruunataan valkosipulikastikkeella ja chilillä. Parhaat lomitot ovat löytyneet Asunciónin kaupungissa Lomito Truck -ruokarekasta (Calle Coronel Ramón Diaz).

Brasilian Pantanal on luontoaarre, jonka lähellä on tuntematon huippumaisema

Moni reppumatkailija on kuullut Brasilian Pantanalin alueen suurista kosteikoista, joilla voi safareilla bongata lintuja, kapybara-vesisikoja ja kaimaaneja. Jaguaarejakin siellä piilee, mutta niitä on vaikea nähdä. Matkaan kannattaa yhdistää vähän tunnettu Chapada dos Guimarãesin ylänkö. Guimarãesissa ei ole yhtä paljon eläimiä, mutta ikimuistoiset kalliomaisemat palkitsevat kävijän.

Torres del Painen kalliohuiput ja muut maisemat ovat patikoijien loistokohde Chilen Patagoniassa.

Halpalentoja ja Amazonin jokiristeily

Etelä-Amerikassa lennot voivat olla kalliita, siksi äskettäin aloittanut halpalentoyhtiö Viva Air on hyvin tervetullut. Se tarjoaa edullisia lentoja Perun sisällä. Brasilia on valtava maa, ja helpoimmin sitä voi kiertää lentoyhtiöiden myymillä lentopasseilla. Niillä saa könttähintaan useita lentoja. Joka passissa on omat sääntönsä. Passeja myy esimerkiksi GOL.

Kiinnostaako patikoijien kohde Chilen Patagonia? Lentoyhtiö Latam on avannut Santiagosta vuoroja Puerto Natalesiin, mistä pääsee Torres del Painen kansallispuistoon.

Jos on matkalla varaa elää herroiksi, junayhteys Belmond Andean Explorer ajaa yhdellä maailman korkeimmista junaradoista. Se vie Perussa muun muassa Andien huipuille. Tarjolla on näköalavaunu ja luksushyttejä.

Haluaisitko matkata Brasiliasta Peruun leppoisasti? Jokilaivat vievät Amazonia pitkin Manauksesta Iquitokseen. Veneitä on hitaita ja nopeampia, matka maksaa keskimäärin parisataa euroa.

Nämä hostellit Etelä-Amerikassa kannattaa tietää

Casa Elemento: On uima-allas, 20 hengen riippumatto, hienot vuoristomaisemat, kiipeilyseinä, alle tunnin matka rannalle… Casa Elementon (casa elemento.com) sijainti Kolumbiassa Sierra Nevadan vuoristossa on upea. Yöpyä voi omassa riippumatossa, yhteismajoituksessa, yksityishuoneessa tai pikkumökissä. Vuode alkaen noin 10 euroa.

Discovery Hostel, Rio de Janeiro: Hostelworldin käyttäjien mukaan tämä on yksi Etelä- Amerikan parhaista hostelleista vuosi toisensa jälkeen. Hyvä sijainti Santa Teresan trendikkään kaupunginosan ja Lapan bilekortteleiden läheisyydessä. Vuode alkaen noin 15 euroa (discoveryhostel.com). Hostelli on avannut myös toisen majatalon Discovery Suites, jossa on yksityishuoneita.

Hostelli H Rado (radohostel.com) on hyvä vaihtoehto majoittumiseen Chilen pääkaupungissa Santiagossa. Siisti, kivasti sisustettu majatalo sijaitsee vilkkaalla alueella. Vuode alkaen 18 euroa.

Chilen Atacaman ja Bolivian Uyunin aavikot ovat elämyksiä. Niihin voi tutustua vaikka päiväretkellä, mutta seikkailija voi hankkia alueen kaupungeista usean päivän kiertomatkankin.

Atacaman ja Uyunin upeat aavikot

Chilen Atacaman ja Bolivian Uyunin aavikot ovat unohtumaton näky. Niille myydään lähiseudun kaupungeista pitkiäkin retkiä, mutta monille matkailijoille riittää jo parikin päivää. Valitse retkesi huolella oman luonteesi mukaan: osa retkistä on suunnattu nuorille bilettäjille, toiset vähän rauhallisempaa reissua etsiville. Loka–marraskuussa ja maalis–huhtikuussa aavikoilla on vähemmän väkeä ja kirkkaat yöt tähtineen.

Etelä-Amerikan nousevat trendikaupungit Medellín ja Cusco

Kolumbian Medellín on jokaisen Etelä-Amerikan reissaajan must-kaupunki, joka tarjoaa puistoja, toreja, museoita ja salsaklubeja. Huumepomo Pablo Escobarin kotikaupungilla on verinen historia, mutta nyt se tunnetaan maanosan pikku New Yorkina, boheemina kasvukaupunkina.

Moni pysähtyy Perun Cuscossa vain matkalla Machu Picchuun, mutta kaupunki on erinomainen. Hyviä ravintoloita ja majoitusta eri hintaluokissa riittää. Eläväistä keskustaa on kiva tutkia kävellen. Inkojen historiaan kannattaa perehtyä myös lähiseudulla Ollantaytambossa.

Jos haluat seikkailla Amazonin viidakossa, tiedä tämä edullinen vaihtoehto

Viidakkoretket Amazonin sademetsään ovat edullisimpia Boliviasta käsin. Hyvä paikka hankkia vaellus on trekkaajien ja elämäntapamatkaajien täyttämä Rurre eli Rurrenabaquen pikkukaupunki. Kolmen päivän vaelluksen saa Rurresta jo noin 160 eurolla.

Buenos Airesin tyyliä ja Bogotán löytöjä

Buenos Aires on Etelä-Amerikan muotitietoisin kaupunki, jossa on lukuisia erilaisia kaupunginosia. Trendikkäin on kauan ollut Palermo, johon kävijän kannattaakin majoittua. Suositun Palermon sisällä kannattaa tietää sen parhaat korttelit: Shoppailua, designia ja baareja harrastavan paikka on Palermo Soho. Rosoisemmasta kulttuurista ja graffiteista kiinnostuneelle otollisin on Villa Crespon alue Palermon vieressä.

Kolumbian pääkaupungin Bogotán pysyvä suosikkialue on La Candelarian vanhakaupunki, mutta kannattaa käydä myös nousevissa kaupunginosissa. Värikkäässä Usaquénissa on uusia ravintoloita ja sunnuntaisin kirppari. La Cabrera puolestaan tunnetaan vauraana ja vehreänä alueena.

Palermon kaupunginosa on Buenos Airesin suosituimpia. Sieltä löytyy myös joitakin koko Etelä-Amerikan parhaista ravintoloista.

Etelä-Amerikan yllättävin rantakohde?

Yllättävää kyllä, Uruguaysta löytyy ”rikkaiden ja kauniiden” rantakohde José Ignacio. Kaupunki on pienuudellaan vetänyt supermalleja ja Hollywood-tähtiä bilettämään vailla mediahuomiota, mutta nyt José Ignacio kasvaa. Majoitus siellä on etupäässä kallista, mutta tarjolla on jokunen halvempikin majapaikka.

Loistotarvike pitkälle, rennolle reissulle

Pitkällä Etelä-Amerikan matkalla voi olla paljon käyttöä riippumatolle. Siinä yöpyy lähes ilmaiseksi monilla rannoilla, ja viidakkoreissuilla se suojaa ökkömönkiäisten hyökkäyksiltä. Ticket to The Moonin laskuvarjonailonista valmistettu riippumatto hyttysverkolla (noin 50 e) on hyvä malli. Jos haluat loikoa kaverin kanssa sylikkäin, kahden hengen riippumattojakin on saatavilla.

Helpompi ja edullisempi kiipeily vuorelle

Haaveiletko nousevasi lumipeitteiselle vuorenhuipulle? Tee se Boliviassa. Huayna Potosí on kenties maailman helpoin ja edullisin paikka patikoida yli 6 000 metriin. Usean päivän vaellus oppaineen, ruokineen ja jääkiipeilyvarusteineen maksaa halvimmillaan 120 euroa, mutta retkeen kannattaa satsata vähän lisääkin rahaa. Hyvä kunto on tarpeen, kiipeilykokemus ei.

Kommentoi »