Espanja ei päästänyt Huuhkajia lentoon
Puheenaiheet
Espanja ei päästänyt Huuhkajia lentoon
Mennään bussilla - muttei päätepysäkille asti. Hallitseva maailmanmestari Espanja ei antanut Suomelle todellisia mahdollisuuksia toistaa Gijonin tasapeli-ihmettä, vaan kuittasi pisteet jalkapallon miesten MM-karsinnassa 2-0.
6.9.2013
 |
Apu

Suomen pelissä oli hyviäkin elementtejä, mutta alta aikayksikön loppuunmyydylle Olympiastadionin katsomolle ei juuri jäänyt jossiteltavaa. Hallitseva maailmanmestari pelasi muutamaa hetkeä lukuun ottamatta kliinisen tarkasti ja otti voiton tekemällä tarvittavat asiat, muttei juuri enempää.

HJK:n Teemu Tainio kuittasi ennen peliä tuttuun tyyliinsä Espanjan lyhytsyöttömyllyn: "siinähän pomputtelevat omalla alueella vaikka koko illan". Suurin osa Espanjan pallonhallinnasta olikin hieromista keskialueella, kun joukkue haki ratkaisupaikkoja 16. alueen sisälle eikä juuri testannut Niki Mäenpäätä kaukovedoilla - tai ylipäätään vedoilla.

Suomen keskikenttä ja topparipari Petri Pasanen-Joona Toivio hoitivat raskaan urakkansa periaatteessa kunnialla, mutta Espanjan kärjen tasoiset hyökkääjät eivät monta paikkaa ratkaisuun tarvitse. Kun Barcelonan Jordi Alba pääsi ensimmäistä kertaa boksiin Suomen puolustuksen merkkausvirheen seurauksena 19. minuutilla, tuloksena oli kaunis haltuunotto, käännähdys ja tarkka sijoitus ohi vastaan tulleen Mäenpään.

Lopun 2-0-maali oli enemmän kosmetiikkaa. Suomi nosti pakon edessä miehitystään oman rangaistusalueen rajalle parkkeeratusta "bussista", Erfan Zeneli antoi harhasyötön ja Espanja osoitti, että joukkue osaa pelata myös parilla syötöllä nopeasti pystyyn,  kun on tarvis.

 Alvaro Negredolla oli helppo työ kaunistella loppulukemat 2-0-hyökkäyksestä Jesus Navasin esityöstä. Maali sai silti sekä Mäenpään että yleensä rauhallisen Pasasen polttamaan hetkellisesti päreensä.

Pelkkää puolustustaistelua Huuhkajien peli ei silti ollut. Useampi nopea pistohyökkäys takasi sen, ettei Espanjan maalille palannut Iker Casillas joutunut seisoskelemaan koko peliä toimettomana puolessa kentässä.

Serranon perhe -saippuasarjan hahmoa muistuttava Espanjan huippuluotsi Vicente del Bosque oli sekä ottelussa että sen jälkeen tutun eleetön, mutta viiksien alta irtosi hymyäkin ja kohteliasta tunnustusta vastustajalle.

- Olin ennakkoon hieman huolissani Suomen puolustuslinjan murtamisesta, mutta valittu taktiikka toimi ja kärsivällisyys kannatti. Suomi taisteli hyvin, hän sanoi tulkin välityksellä.

- Ai miksikö halusin Casillasin joukkueeseen, vaikkei hän ole pelannut Madridissa? Esimerkiksi siksi, että hän on torjunut meille kolme mestaruutta. Casillas on rutinoitunut huippumaalivahti, joka tarvitsi peliaikaa ja käytti sen hyvin.

Suomen vaarallisimman tilanteen rakensivat komeilla seinäsyötöillä jo 13. minuutilla Rasmus Schüller, Alexander Ring ja Teemu Pukki. Espanjan maalille jatkotilanteessa syntyneessä sählingissä puolustus oli vähällä ohjata pallon omaan maaliin, mutta Casillas suoritti varman jalkatorjunnan.

Pukkia haettiin useamman kerran pystysyötöillä ja hän pääsikin puolittaisiin läpiajoihin ja ratkaisupaikkoihin. Hyökkääjällä on kevyt jalka, hän osaa hakeutua paikkoihin ja pallollinen taitokin alkaa lähestyä kansainvälistä tasoa, mutta nuorukaisen helmasynti eli kovuuden puute korostui Sergio Ramosia vastaan; Pukki hävisi lähes jokaisen kaksinkamppailun.

- Joutui siellä juoksemaan, joo. Kyllä meilläkin paikkoja oli, mutta ei vaan saatu hyödynnettyä niitä, loppuminuuteilla Zeneliin vaihdettu Pukki hymähti.

Mitään jyräävää tankkia Pukista ei tule eikä siihen pyrkiminen ole järkevääkään - mutta sopii toivoa, että siirto Celticiin ja siellä irtoava peliaika nostaa myös fyysisen preseensin ja suorittamisen tasoa.

Myös Ring pääsi 64. minuutilla puolittain karkuun, mutta ampui pompusta reilusti yli maalin.Suomen ykkönen oli laajalla säteellä raatanut Roman Eremenko, joka kantaa Huuhkajissa isoa vastuuta sekä keskikentän puolustuslukkona että pelinrakentajana.

- Espanja teki sen, mitä heidän kannaltaan piti. Omaan peliini olen aika tyytyväinen, mutta välillä meni tuskaiseksi, kun joutui vaan juoksemaan pallon perässä, Eremenko kommentoi.

- Peli oli luonteeltaan samantapainen kuin Gijonissa, mutta emme päässeet yhtä vaarallisille maalipaikoille. Jos siitä ensimmäisestä hyökkäyksestä olisi saatu sisään, tiedä miten olisi kääntynyt, mutta Espanja ei liikaa paikkoja tarjoa - eikä toisaalta itse monta tarvitse.

Huuhkajien karsinnat jatkuvat tiistaina vierasottelulla Georgiaa vastaan.

Kommentoi »