Erin Anttila: Suomessa saan sanoa ääneen negatiivisetkin asiat
Puheenaiheet
Erin Anttila: Suomessa saan sanoa ääneen negatiivisetkin asiat
Erin Anttila huomasi Irlannin vuotensa aikana kaipaavansa suomalaista hiljaisuutta. Esikoispojalleen hän juttelee englanniksi.

Erin Anttila, 36, vietti varhaislapsuutensa äitinsä synnyinmaassa Irlannissa, nelilapsisen perheen nuorimmaisena. 1980-luvun alussa maa oli köyhä, mutta naapurusto, jossa Erinin perhe asui, oli turvallinen ja tuttu. Naapuriin sai juosta yksin, ja koko asfalttiviidakko oli yhtä isoa leikkikenttää. Viisivuotiaana Erin aloitti lähikoulun, jonne hän osasi kulkea yksin.

Kun Erin täytti kuusi, perhe muutti isän töiden perässä Suomeen ja Itä-Helsinkiin. Erin puhui äidinkielenään englantia. Kukaan kerhossa tai tarhassa ei osannut tätä Erinille tuttua kieltä. Mutta onneksi olivat ne laulut. Ennen koulun alkamista Erin oppi suomen laulamlla.

Kaksikielinen tulee myös Erinin esikoispojasta, joka syntyi elokuussa. Erin puhuu vauvalle englantia  ja muusiiko-puoliso Vesa Anttila suomea. Virallisesti vanhempainvapaalle on jäänyt Vesa, mutta käytännössä Erin on erossa pojastaan vain lavalla ollessa.

- Kun olen niin nuoresta asti käynyt keikolla, on ollut luksusta olla kotona ja keskittyä pieneen ympyrään. Minulla on nyt välillä sellainen olo, että minä tässä leikin vain kotia. Et nyt tää vaihtas vaippoja ja nyt tää lähtis kävelylle.

Ajatuksia Suomesta

Kun Nylon Beat -yhtye lopetti Erin palasi Irlantiin. Nylon Beatin viimeisenä vuonna laulaja oli alkanut opiskella musiikin teoriaa, ja opiskelu kiinnosti häntä enemmänkin. Sopiva vaihtoehto löytyi Irlannista, joten Erin myi asuntonsa ja pakkasi omaisuutensa matkalaukkuihin. He olivat Vesan kanssa valmiita lähtemään jäädäkseen.

Irlannin vuoden aikana Erin huomasi olevansa enemmän suomalainen kuin irlantilainen. Laulajaan iski koti-ikävä. Hän alkoi kaivata Suomesta ystäviä ja perhettä - ja sitä, että saisi sanoa negatiiviset asiat joskus ääneen. Myös suomalainen hiljaisuus alkoi kaukaa katsottuna näyttää houkuttelevalta.

- Suomessa jo lentonkentän rakennusmateriaalit on valittu niin, että ne imevät ääniä. Irlannissa huomasin jatkuvan smalltalkin ja hälinän ympärillä, että kaipasin rauhaa ja hiljaisuutta. Siellä, missä on kasvanut, on todella suuri merkitys.

Kirjailija Hannu Väisänen muutti Pariisiin pysyvästi 21 vuotta sitten. Hän käy Suomessa useita kertoja vuodessa, vaikka asuntoa hänellä ei täällä enää ole.

- Suomi on avautunut näiden vuosien aikana todella, kun olen ollut poissa. Helsingin katukuvakin alkaa olla monikulttuurisempi. Olen oikein ylpeä vanhasta kotimaastani, vaikka en ehkä enää osaisi kuvitella asuvani Suomessa.

Näyttelijä-ohjaaja Peter Frazén muutti Los Angelesiin näyttelijävaimonsa Irina Björklundin kanssa vuonna 1999. He muuttivat poikansa kanssa juuri Ranskaan. Muuttohaaveista hän kertoi Avulle syksyllä täällä.

- Isovanhempani opettivat minut isänmaalliseksi. Ukki oli palvellut sodassa, ja hän kertoi minulle tarinoita rintamalta. Vietämme Suomen itsenäisyyspäivää ulkomaillakin juhlavasti. Sytytämme kotona kynttilät ja syömme juhla-aterian.

Apu.fi seuraa Itsenäisyyspäivän vastaanottoa Tampereelta. STT:n live-seuranta alkaa sivustolla heti aamusta. Myös Avun toimittaja ja kuvaaja päivittävät tunnelmia paikan päältä Tampere-talosta.

Tänään ilmestyneessa Avussa Erin Anttila kertoo elämästään kahden kulttuuurin välissä. 

Kommentoi »