Apu

Epävarmuus ei enää piinaa Hugh Laurieta: Minusta on tullut kohtuullisempi

Epävarmuus ei enää piinaa Hugh Laurieta: Minusta on tullut kohtuullisempi
Tunnemme hänet nahjusmaisena herrasmiehenä Bertie Woosterina tv-sarjassa Kyllä Jeeves hoitaa ja tylynterävänä tv-lääkäri Housena. Mutta näyttelijä Hugh Laurien elämään mahtuu muutakin. Itsekriittinen älykkönäyttelijä sanoo Avun haastattelussa oppineensa vanhemmiten suhtautumaan asioihin rennommin.
Julkaistu: 4.7.2021
Pitkänhuiskea näyttelijä Hugh Laurie, 62, kuvailee haastattelijalle sarkastista huumorintajuaan tyypilliseksi englantilaisille: hän mollaa itseään ennen kuin muut ehtivät. Sama itseironia on värittänyt haastatteluita vuosikymmeniä, mutta hittisarja Housen aikainen ylikriittisyys on vaihtunut astetta rennompaan otteeseen. Sitä todistaa hyväntuulinen nauru.
– Olen ehkä vahvasti lääkitty. Mutta saatan myös nauttia asioista enemmän kuin aiemmin enkä ajattele enää, että kaikessa on kysymys elämästä ja kuolemasta. Aiemmin en ollut ikinä tyytyväinen työpäivän jälkeen vaan mietin, mitä olisin voinut tehdä paremmin. Olin mestari tuntemaan syyllisyyttä, mutta loputon tyytymättömyys sai minut nousemaan aamulla sängystä ja yrittämään uudestaan.
Pari vuotta sitten hän huomasi, että roolit vaikuttivat hänen mielentilaansa.
– Yllätyin, sillä olin ajatellut, että suhtaudun töihini järkitasolla, miltei matemaattisesti enkä anna niiden vaikuttaa tunnemaailmaani. Tajusin kuitenkin, että jos hahmoni on masentunut, myös minä olen alakuloinen. Tai jos tarina on kevyt, nauran enemmän.
Nyt hän on sopeutunut asenteeseen, että parhaansa yrittäminen on tarpeeksi. Muutos on ollut elinikäinen oppikoulu.
– En ole luonnostani iloinen tyyppi vaan synkkyyteen taipuva. Mutta ei minua myöskään haittaa, jos en ole porukan ilopilleri.
Hän esiintyi Jane Austenin romaaniin perustuvassa Järki ja tunteet -elokuvassa (1995) yhdessä Emma Thompsonin ja Kate Winsletin kanssa.
Apeus on Hugh Laurielle verenperintö. Englannin Oxfordissa syntynyt, nelilapsisen perheen nuorin, sai tiukan kotikasvatuksen.
– Voitin yhdeksänvuotiaana koulussa palkinnon esiintymisestä. Näin silloin ensimmäisen kerran vanhempieni suhtautuvan positiivisesti minuun ja hymyilevän saavutukselleni. Hain heiltä pitkään hyväksyntää.
Patricia-äiti sairasti masennusta.
– Hän menetti hermot minuun usein ja sain joskus korvilleni. Muuten minusta tuntui, että jäin usein vaille huomiota, mutta sisarukseni väittävät toisin.
Äidiltään hän oppi kyllä muita asioita, kuten kierrätyksen.
– Hän keräsi vanhat sanomalehdet ja vei ne paperinkeräykseen. Niistä saadut rahat hän antoi hyväntekeväisyyteen. Meillä ei myöskään haaskattu ruokaa vaan lautanen piti syödä tyhjäksi. Joululahjapaperit käytettiin uudestaan ja kirjeet hän kirjoitti kaasulaskun toiselle puolelle.
Äiti kuoli, kun Laurie oli 29-vuotias. Lääkärinä työskennellyt William-isä oli säntillinen, mutta lempeä. Hän kuoli vuonna 1998.
– Isä harrasti soutamista, ja osallistui olympialaisiin Berliinissä vuonna 1936 ja Lontoossa vuonna 1948, ja voitti siellä kultamitalin.
Myös Hugh harrasti soutua, mutta lopetti sen yliopistossa sairaustapauksen takia. Hän ei myöskään halunnut sitoutua siihen kokopäiväisesti. Silloin näytelmäkärpänen iski, ja hän haki Cambridge Footlights -teatterikerhoon.
"Hänen kypsyytensä, vakavuutensa ja syvyytensä tekivät minuun vaikutuksen. Tiesin heti, että haluan työskennellä hänen kanssaan."
Hugh Laurie ensikohtaamisestaan Stephen Fryn kanssa
Siellä hänen nuoruudenaikainen tyttöystävänsä, näyttelijä Emma Thompson esitteli hänet näyttelijä, koomikko, käsikirjoittaja, ohjaaja Stephen Frylle.
Kyseessä oli heti taivaassa solmittu liitto.
– Etsin käsikirjoittajaa, joka kanssa työskennellä. Emma ehdotti Stepheniä. Menin katsomaan hänen näytelmäänsä ja vaikka hän oli parikymppinen, hän käyttäytyi kuin 65-vuotias.
– Hänen kypsyytensä, vakavuutensa ja syvyytensä tekivät minuun vaikutuksen. Tiesin heti, että haluan työskennellä hänen kanssaan.
Musta kyy on englantilainen kulttikomediasarja 80-luvulta. Laurien vierellä Rowan Atkinson.
Siitä alkoi menestyksekäs yhteistyö. Aisapari tuli 1980- ja 1990-luvuilla tunnetuksi muiden muassa sarjoista Musta kyy ja Älynväläyttäjät.
– Minulla on joskus ikävä niitä vanhoja hyviä aikoja, kun pistin peruukin päähän ja lohkaisin hölmöjä vitsejä.
Suomessa erityiseen suosioon nousi tv-sarja Kyllä Jeeves hoitaa, joka perustuu P. G. Wodehousen kuiviin komediatarinoihin 1930-luvulta.
Pääosissa olivat Laurien esittämä nuori aristokraatti Bertie Wooster ja hänen kaikkitietävä palvelijansa Jeeves, jota esitti loistava Stephen Fry. Sarjaa on esitetty uusintoina televisiossa useita kertoja, aina menestyksekkäästi.
Hugh Laurien ja Stephen Fryn yhteistyö alkoi yliopistossa. Heidät on nähty yhdessä muiden muassa sarjoissa Musta kyy, Älynväläyttäjät ja Kyllä Jeeves hoitaa ja elokuvassa Peterin ystävät.
Televisiosarjoja seurasivat Laurien roolit elokuvissa, kuten Rautanaamio, Bette-serkku, Vauvakuume, Flight of the Phoenix – Aavikkolento.
– Minulla ei ole ollut sen kummallisimpia urasuunnitelmia, eikä ole vieläkään. Olen ottanut vastaan kaikenlaisia rooleja, joskus motiivina on ollut vain vuokran maksaminen, ruokarahat ja perheen elättäminen.
Sitten tuli vastaan seuraava täysosuma.
Hän oli kuvaamassa elokuvaa Namibiassa, kun hänelle faksattiin muutama sivu House-lääkärisarjan käsikirjoituksesta.
Rooli rakastettuna tohtori pahamielenä vei hänet Los Angelesiin vuonna 2004.
Gregory Housen rooliin hän suhtautui alusta lähtien vakavasti. Jenkkiaksentin omaksuminen oli hänen mielestä keskinkertaisen vaikeaa.
House-sarjaa (2004–2012) kuvattiin kahdeksan kautta. Särkylääkkeisiin koukussa ollut sarkastinen ja julma lääkäri tiesi, miten manipuloida ihmisiä.
– Ennen Housea esitin useita tyhmiä rooleja. Ne auttoivat minua esittämään nokkelaa ja älykästä hahmoa, joka usein feikkasi olevansa tyhmä. Hän käänsi synkkyyden voimaksi, joka antoi hänelle energiaa kohdata uuden päivän.
Housen kuvausten aikaan alkoi myös Laurien perhe-elämä kahdella mantereella alkoi. Aluksi hän majoittui hotelliin.
– Minulla oli matkalaukku pakattuna oven vieressä. Olin varma, että ohjelman kuvaukset loppuvat muutamassa viikossa ja halusin matkustaa iltalennolla kotiin. En voinut kuvitella, että pesti kestää vuosia.
Perhe reissasi kahdeksan vuotta Lontoon ja Los Angelesin väliä. Hän kertoo nauraen, että hänelle on kiertynyt niin paljon lentomaileja, että jos hän käyttäisi ne kerralla, lentoyhtiö menisi konkurssiin.
– Pitkä työrupeama oli osittain hassu. Minusta tuli näyttelijä, koska pidin siitä, että työt ovat yleensä lyhytkestoisia ja vaihtelevia. En haaveillut uraputkesta tai kuusitoistatuntisista työpäivistä ja kello neljän aamuherätyksistä.
Hugh Laurie osallistui Stuart Little – pieni suuri hiiri -animaation tekemiseen vuonna 1999. – Annoin yhtenä päivänä 83 haastattelua. Vastasin aina samoihin kysymyksiin. Silloin ymmärsin, että pitkien kuulustelujen jälkeen ihmiset ovat valmiita tunnustamaan mitä tahansa, hän heittää naama peruslukemilla.
Hän on matkapäivistä huolimatta enemmän kuin tyytyväinen House-kokemukseen.
– Olen kuolemaani asti ylpeä House-sarjasta. Se on ollut jännittävin haaste urallani. En voisi tehdä sitä enää. Minulla ei ole samaa energiaa kuin aiemmin.
Housen aikaan kärkkäästä nuoresta tuli vuosien aikana huonomuistinen tähti.
– Nuorena minulla oli mielipide jokaiseen asiaan, nykyään minusta tuntuu, että en tiedä mistään mitään. En edes muista lääkärisanastoa tai käytännöllisiä ensiapuniksejä, vaikka esitin valkotakkia niin kauan, että olisin voinut opiskella siinä ajassa tohtoriksi.
Laurie on keikkaillut Copper Bottom Band -bändin kanssa. – Mitä enemmän tiedän musiikista, sitä enemmän ymmärrän, mitkä kaikki asiat voivat mennä pieleen. Aluksi yksi keikka viidestä oli hyvä, lopulta neljä viidestä.
Myös musiikki on seurannut häntä läpi elämän. House-sarjan jälkeen elämä vei hänet keikkalavoille. Hän levytti Let Them Talk -blueslevyn vuonna 2011 ja kaksi vuotta myöhemmin ilmestyi Didn’t It Rain.
– Minua pyydettiin pariin otteeseen levyttämään. Mietin ensin, että en ole valmis prosessiin, sillä näytteleviin muusikoihin ei suhtauduta yleensä suopeasti. Sitten kelasin, että vaikka en olisi tyytyväinen lopputulokseen, minun on vain tartuttava tilaisuuteen. Elämässä katuu vain asioita, jotka jättää tekemättä, Laurie tietää.
Hän laulaa, soittaa kitaraa ja pianoa.
– Olin kiinnostunut nuorena kitaran soittamisesta, mutta siirryin sitten soittamaan pianoa. Minun luonteelleni sopii paremmin piiloutua instrumentin taakse kuin olla suoraan yleisön edessä.
Aluksi livenä soittaminen pelotti enemmän kuin laskuvarjolla hyppääminen.
– Rentouduin, kun huomasin, että musiikki vie mukanaan sekä minut että yleisön. Suhtaudun keikkailuun lapsen innolla, se on vapauttavaa.
Rouva varapresidentti -sarjassa (2015-2019) Laurie esitti senaattori Tom Jamesia.
Osa sarjassa Rouva varapresidentti tupsahti hänen kalenteriinsa vuonna 2015. Ennen pestiä hän seurasi poliittista komediaa, mutta lopetti sen katsomisen neljännellä kaudella aloittaessaan senaattori Tom Jamesina.
– Se oli myös mahtava kokemus, mutta mikään ei ollut yhtä intensiivistä kuin House. Kiinnitin aikoinani jokaiseen yksityiskohtaan huomiota ja riivasin niillä muita. Sekaannuin muiden asioihin, koska olin epävarma. Minusta on tullut kohtuullisempi sen jälkeen. Olen tullut siihen lopputulokseen, että ei ole hyviä tai huonoja ideoita vaan kaikki on kiinni toteutuksesta.
Kun Rouva varapresidentti -ohjelman luoja Armando Iannucci pyysi Laurieta mukaan komedialliseen scifi-sarjaan Avenue 5, ei hän epäröinyt.
– Armando on nerokas sisällöntuottaja ja nautin työskentelystä hänen kanssaan. Olen ihaillut hänen töitään yli kaksikymmentä vuotta. Ja jos hän pyytäisi minua komediaan, joka sijoittuu keskiaikaiseen luostariin, sanoisin luultavasti kyllä.
Tieteiskomediasarjassa Avenue 5 (2020) Laurie esittää näyttelijää, josta tulee pakon sanelemana avaruusaluksen kapteeni.
Laurie nähdään avaruusaluksen valekapteenina, joka joutuu johtotehtäviin sen jälkeen, kun aluksen oikea kippari kuolee ja kahden kuukauden matka pitenee vuosiksi.
Lauriesta ei olisi omien sanojensa mukaan johtajaksi.
– Minulla on enemmän kapasiteettia olla takarivissä ja valittaa pomoista. Mutta todellisessa paniikissa, esimerkiksi jos auto on luisumassa toiselle kaistalle rekan alle, pysyn kylmäpäisenä. Pienet triviaalit asiat, kuten lennolta myöhästyminen tai jos puku ei tule pesulasta sovittuun aikaan, saavat pasmani sekaisin.
Fantasiat ja avaruusseikkailut eivät yleensä iske häneen.
– Maapallo ja ihmiset ovat mielenkiintoisempia. Avaruutta on tutkittu paremmalla menestyksellä kuin ihmisten aivoja ja masennusta.
Tosin kun etsittiin vapaaehtoisia matkalle Marsiin, pohti hän osallistumista kerran elämässä -seikkailuun.
– Tarkoituksena oli matkustaa sinne, mutta ei takaisin. Se kiinnosti niin paljon, että puhuin asiasta vaimoni kanssa.
Häntä ei pelottanut se, että matkaan ei kuulunut paluulippua.
– Elämässä on monia asioita, kuten menneisyys, mihin ei voi palata.
Rutiinit ovat pakollisia pahoja.
– Jos minun olisi toistettava samaa kaavaa vuosia, ajaisin moottoripyörällä ympäri maailmaa.
"Ajattelen, että menen kohta nukkumaan, ja sitten pistän levyn soimaan, soitan pianoa tai luen ja huomaamatta kello on neljä aamuyöllä. Ihmiset kertovat minulle, että auringonnousu on mahtava. Ehkä näen sen vielä joku aamu."
Julkiseen työhön kuuluu myös julkisuus, kun sitä ei itse haluaisi. Housen aikana oli tilanteita, kun hänellä ei ollut rauhan hetkeä. Nyt on rauhallisempaa.
– Pidän siitä, että voin kävellä kadulla enkä joudu katsomaan olkani yli koko aikaa. Nykyään on niin paljon ohjelmia, että enää yksi sarja ei dominoi samalla tavalla kuin vuosikymmeniä sitten. Samalla suosio jakautuu ja se on tervettä.
Yksi asia on kuitenkin pysynyt samana, hän kaipaa aina toisaalle.
– Jos näyttelen, haluan soittaa, kirjoittaa, moottoripyöräillä tai nyrkkeillä. On kummallista, kuinka kehässä kolme minuuttia on ikuisuus, mutta seitsemän vuotta arkea hujahtaa ohi hetkessä.
Hän on aina kukkunut myöhään yöllä.
– Ajattelen kymmenen yhdentoista aikoihin, että menen kohta nukkumaan ja sitten pistän levyn soimaan, soitan pianoa tai luen ja huomaamatta kello on neljä aamuyöllä. Ihmiset kertovat minulle, että auringonnousu on mahtava. Ehkä näen sen vielä joku aamu.
David Copperfieldin elämä ja teot (2019) on Armando Iannuccin ohjaama ja kirjoittama. Se perustuu Charles Dickensin kirjaan, ja Laurie esittää siinä Mr. Dickiä.
Televisiosta hän katsoo urheilua ja dokumentteja.
– Jäin koukkuun Succession-sarjaan. Se on tehty niin hyvin, että kaikki muut ohjelmat voisi lopettaa.
Nyt työn alla on ikuisuusprojekti, jatkoa Järein asein -dekkarille, jonka ensipainos ilmestyi englanniksi vuonna 1996.
– Olen itse asiassa suunnitellut kuuden kirjan sarjan, mutta en ole ehtinyt vielä kirjoittaa kirjoja. Kirjoittajana olen oman tarinani herra, näyttelijänä yritän saada muiden tarinan elämään. Silloin sopeudun muiden aikatauluihin, enkä voi lähteä yhtäkkiä kävelylle luonnon rauhaan.
Hugh Laurie meni naimisiin teatterimanageri Jo Greenin kanssa Lontoossa vuonna 1989. Heillä on kolme aikuista lasta, Charles, William ja Rebecca.
Sen lisäksi hän kuvaa työstää parhaillaan kolmea uutta sarjaa. Kun lapset Charles, William ja Rebecca ovat lentäneet pois pesästä, hän voi elää Jo-vaimonsa kanssa missä he haluavat.
– Vaikka olisimme Lontoossa, eivät lapset olisi jatkuvasti kanssamme. He tulisivat kylään, kun tarjolla on hyvää ruokaa.
Kommentoi »