Apu

Ennustettavuutta tiskiinEnnustettavuutta tiskiin

Yrjö Rautio: "Itse asiassa niin palkansaajat kuin koko yhteiskunta maksavat nyt hintaa työnantajien takavuosien ideologisesta dogmaattisuudesta."
Teksti Yrjö Rautio

Keskitetty palkkaratkaisu laskee yksittäisen palkansaajan ostovoimaa, mutta kaikkien palkansaajien yhteistä ostovoimaa se nostaa, jos odotukset kymmenistätuhansista uusista työpaikoista täyttyvät.

Ei kahdenkympin korotus tuntipalkkaan sitä paitsi niin vaatimaton ole. Ehkä sillä jotakin saa, vaikka nykyisin joutuukin maksamaan tuon verran jo siitä, että kaupan oven avaa.

Vai oliko se sittenkin kaksikymppiä vuosipalkkaan? Vai kaksikymppiä kolmessa vuodessa?

Miten tahansa, nyt ei jaeta ostovoimaa, vaan ennustettavuutta. Jos rahat eivät kaupan kassalla riitä, on lyötävä tiskiin vakautta ja ennustettavuutta. Niiden täytyy olla käypää valuuttaa, kun niitä niin vuolaasti kiitetään.

Ideologia väistyi

Työmarkkinaratkaisu on hyvin pelkistetty verrattuna vanhan ajan tulopoliittisiin kokonaisratkaisuihin. Se ei juuri muuta sisällä kuin vaatimattomat palkankorotukset ja hallituksen lupaaman 1,5 prosentin inflaatiotarkistuksen tuloveroihin.

Puhdasverinen tupo se silti on, kutsuttakoon sitä sitten vaikka kasvu- ja työllisyyssopimukseksi.

Kuinkahan moneen kertaan työnantajat ovat ehtineet julistaa, ettei enää koskaan tupoa? Se on ollut heille sekä ideologinen että käytännöllinen tavoite. Ja tässä sitä taas ollaan – tuore tupo sylissä.

EK kykeni tiukan paikan tullen tinkimään dogmeistaan. Paljolti tämä on EK:n hallituksen puheenjohtajan Ilpo Kokkilan ansiota. Hän on tervejärkinen käytännön mies eikä ideologian lähetyssaarnaaja, toisin kuin eräät muut työnantajajohtajat.

Tupot palaavat aina

Itse asiassa niin palkansaajat kuin koko yhteiskunta maksavat nyt hintaa työnantajien takavuosien ideologisesta dogmaattisuudesta.

Suomi menetti kilpailukykyään ratkaisevasti vuosina 2008–2009. Palkat nousivat täällä reilusti enemmän kuin kilpailijamaissa, koska työnantajat halusivat hinnalla millä hyvänsä torjua keskitetyn ja saada liittokierroksen.

Ideologinen puhdasoppisuus on ylellisyyttä, johon on varaa vain hyvinä aikoina. Ajat näyttivät erinomaisilta aina syksyyn 2008, jolloin iski maailmanlaajuinen finanssikriisi. Ja Suomessa oli juuri ehditty sopia hulppeista palkankorotuksista.

Tupo tulee aina takaisin, kun ajat käyvät kyllin huonoiksi – muodossa tai toisessa. Se johtuu ainoastaan siitä, että se on silloin kaikkien, myös työnantajien, etu.

Hallituksen voitto

Tuloratkaisua ei olisi syntynyt ilman hallituksen luomaa voimakasta painetta. Ratkaisu on ehkä jopa tärkein osa paketissa, jolla hallitus pyrkii katkaisemaan velkaantumiskierteen, kääntämään talouden takaisin kasvu-uralle ja parantamaan työllisyyttä.

Paketin muut osat sisältyvät hallituksen elokuun lopussa päättämiin rakenteellisiin uudistuksiin.

Monet näistä, esimerkiksi kahden miljardin säästöt kuntataloudesta, ovat vielä vailla konkreettista sisältöä. Pohja puheilta, ettei Jyrki Kataisen ylileveä hallitus kykene isoihin ratkaisuihin, menee lopullisesti, kunhan näihinkin asioihin löytyy ratkaisu.

Kysymys kääntyy niin päin, olisiko joku muu hallituspohja kyennyt näin isoihin ratkaisuihin.

*****

Heittolaukauksia:

1. Syysmyrsky saavutti Britannian ja Maanpuolustus­korkeakoulun Iran-tutkimuksen.

2. Kyse ei ole sensuurista, vaan sen suurista puutteista, sanoo tutkimuksesta ajatollah Torsti Sirén.

3. On hyvä vaihtaakevätväsymys syysmasennukseksi samalla, kun vaihtaa kesärenkaat talvirenkaisiin.

4. Elämme taas talvi- eli normaaliaikaa: ei ole talvea eikä mikään ole normaalia paitsi sade ja pimeys.

5. Kun ihmisiä halutaan kerran kiusata, miksei oteta käyttöön myös syys- ja kevätaika?

6. Viisareiden siirtelyssä edestakaisin riittäisi puuhaa, kun työttömyys­turvasta tulee vastikkeellista.

Julkaistu: 30.10.2013