
Tuomas Riski on hetken hiljaa, kunnes sanoo sen ääneen: 40 miljardia euroa.
Hänen startup-yrityksensä idea voi luoda maailmalle 40 miljardin euron markkinan. Sen lisäksi yritys voi pelastaa maapallon. Näin toki puhuu joka toinen Slushissa ilmaista kaljaa jonottava johtaja, mutta Riskin yrityksen 40 miljardin idea lipuu jo pitkin merta jossain päin maailmaa. Se on 20 metriä korkea masto, joka on kiinnitetty rahtilaivaan.
Tuomas Riskin johtama Norsepower on rahtilaivateollisuuden startup. Norsepowerin idea, tuote ja innovaatio on tuuliapupropulsiojärjestelmä. Sana on vaikea, mutta sen merkitys on helppo ymmärtää. Kyseessä on erityinen roottoripurje, jonka avulla rahtilaivat voivat seilata merillä aiempaa puhtaammin. Maailman merillä liikkuu 20 000 rahtialusta, ja Norsepowerin kehittämän purjeen avulla niiden polttoainekustannukset putoaisivat 20 prosenttia. Samalla putoaisivat päästöt.
”Sillä on globaalisti merkittävä vaikutus ympäristökuormitukseen. Se on tiimimme isoin motivaatio”, Riski sanoo.
”Jos tällainen liiketoiminta onnistuu, voimme pelastaa pienen osan jäljellä olevasta maailmasta.”
Norsepowerin purje on käytännössä 20 metriä korkea masto, jonka halkaisija on kolme metriä. Rahtilaivaan asennettu masto pyörii yli 200 kilometriä tunnissa oman akselinsa ympäri ja synnyttää ilmiön, jonka työntämänä laiva voi seilata merellä.
”Se on mekaaninen laite, joka tekee saman kuin purjeveneen purje.”
Norsepowerin purje perustuu saksalaisen keksijän Anton Flettnerin 1920-luvulla keksimään ideaan, mutta kukaan ei ole vielä onnistunut kaupallistamaan sitä. Nyt se on mahdollista, sillä materiaalit ja automaatiotekniikka ovat kehittyneet riittävälle tasolle. Lisäksi polttoaineen hinta on kohonnut niin korkeaksi, että teollisuus on kiinnostunut uusista ideoista.
”Maailmalta on tullut yhteydenottoja.”
Norsepowerin taustalta löytyy kaksi alan konkaria: vuorineuvos Jorma Eloranta ja laivasuunnittelija Kai Levander. Riski tuli Norsepoweriin IT-alan yrityksestä nimeltä Innofactor, jonka hän kasvatti viiden hengen pikkufirmasta yli 200 työntekijän pörssiyhtiöksi.
Riskin mukaan muutama muukin startup maailmalla kehittää purjetta Flettnerin idean pohjalta, mutta vain Norsepower on saanut rakennettua toimivan laitteen. Naantalissa kasattu prototyyppi on kuljettanut rahtialusta merellä marraskuusta saakka.