"En ole töissä, olen palveluksessa. Ne ovat täysin eri asia", majuri James Mashiri.
Puheenaiheet
"En ole töissä, olen palveluksessa. Ne ovat täysin eri asia", majuri James Mashiri.
Palveluksessanne
30.5.2016
 |
Image

James Mashiri on Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen majuri, joka käy läpi perusarvonsa ennen kuin painaa lähetä-nappia.

Tee yhteistyötä. ”Tiedän, että se kuulostaa yksinkertaiselta. Jokaisen pitää panna itseään likoon ja tehdä oma osuutensa, mutta työ on yhteisymmärryksen rakentamista. Puolustusvoimissa ollaan orientoiduttu tekemään työtä yhdessä.”

Tunne omat arvosi. ”Mietin asioita aina perusarvojeni kautta. Keskeisin on ammattitaito, koska sillä rakentaa kuvaa myös muista ihmisistä omassa organisaatiossaan. Kysyn itseltäni, onko toimintani oikeudenmukaista. Jos haluan sanoa jotakin, toteutuuko siinä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus?”

Ole isänmaallinen. ”Kun toimin, mietin millaisen kuvan annan isänmaallisuudestani. Siksi viestin arvopohjaisesti. Jos voin todeta, että puheessani tai kirjoituksissani arvoni toteutuvat, sanon sen tai painan lähetä-nappia. Jos se, mitä teen, rikkoo muiden arvomaailmaa, onko se sen arvoista? Se, että lähtee mukaan alatyyliseen keskusteluun negatiivisella linjalla, murentaa omaa itseä ja samalla yhteiskunnan keskusteluilmapiiriä.”

Palvele muita. ”En koskaan sano olevani töissä vaan palveluksessa. Ne ovat täysin eri asioita. Kun miellän näin, tulen nöyräksi niitä kohtaan, joiden palveluksessa olen. Työtä voi tehdä rahan takia, palveluksessa ollaan muista syistä. Molemmat tuovat leivän pöytään, mutta palveluksessa yhteiskunnan etu menee oman edelle.”

Älä jahkaile. ”Täytyy olla kyky tehdä päätöksiä, vaikka ei vielä tietäisi kaikkea. Meillä, enemmän kuin Ruotsin puolustusvoimilla, ollaan hyvin johtajakeskeisiä, mikä pakottaa nopeisiin päätöksiin mahdollisimman hyvistä lähtökohdista. Päätösten kanssa on osattava elää, ja on muistettava, että niitä voi aina tarkistaa myöhemmin. Työtä tehdään yhteisten päätösten eteen. Sitten kukaan ei voi enää jälkikäteen sanoa, että tämä ei miellytä minua.” ■

Kommentoi »