Apu

Elpymispaketilla pumpataan varoja vientiteollisuuteen – talousvaikutukset kansalaisten arkeen ovat vielä hämärän peitossa

Elpymispaketilla pumpataan varoja vientiteollisuuteen – talousvaikutukset kansalaisten arkeen ovat vielä hämärän peitossa
Suunnitelmasta puolet kohdistuu niin kutsuttuun vihreään siirtymään, josta leijonanosa on varattu teollisuuden ja energiantuotannon investointeihin.
Julkaistu: 17.5.2021

Euroopan unionin elpymispaketti on herättänyt kovaa keskustelua eduskunnassa ja puhemaratonia pidettiin yötä myöten. Hallitus esitteli maaliskuussa alustavan suunnitelman Suomen kansallisesta suunnitelmasta elpymispaketin osalta ja lopullinen versio esitellään toukokuussa.

Valtiovarainministeriön toukokuussa esittämien arvioiden mukaan elpymis- ja palautumistukivälineen vaikutukset Suomen bruttokansantuotteeseen ovat melko pieniä. Vaikutus vientikysynnän kautta on suurempi ja pitkäkestoisempi kuin vaikutukset kotimaisen elvytyksen kautta.

Suunnitelmasta puolet kohdistuu niin kutsuttuun vihreään siirtymään, josta leijonanosa on varattu teollisuuden ja energiantuotannon investointeihin. Nordean ekonomisti Juho Kostiainen sanoo, että elpymispaketti voi vaikuttaa työllisyyteen juuri vientikysynnän kautta epäsuorasti.

– Vaikutus riippuu myös siitä, miten muissa EU-maissa investoinnit toteutetaan.

Tukea sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen

Konkreettisia, suoraan kansalaisia koskettavia hankkeita ovat sähköautojen latauspisteiden rakentamisen tukeminen taloyhtiöihin ja työpaikoille sekä biokaasun ja sähkön julkisen jakeluverkon kehittäminen. Pientalojen ja kuntien luopumista öljylämmityksestä vauhditetaan 70 miljoonalla eurolla. Lisäksi syrjäseutujen tietoliikenneyhteyksiä on tarkoitus parantaa.

Talouden näkymät ovat nyt viime vuotta positiivisemmat ja valtiovarainministeriön tuoreen arvio mukaan talous kasvaa 2,6 prosenttia tänä vuonna. Koronakriisi on kuitenkin heikentänyt työllisyyttä ja Suomessa on edelleen 60 000 lomautettua.

Elpymispaketissa varoja suunnataan muun muassa TE-keskuksiin, korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseen sekä aikuisopetukseen. Rahaa on tarkoitus suunnata myös koronakriisistä kärsineille matkailu-, kulttuuri- ja luoville aloille.

Koronakriisin aiheuttaman hoitovelan lyhentämiseen ja hoitotakuuseen käytetään 230 miljoonaa euroa. Sen lisäksi 100 miljoonaa käytetään alan digitaalisten palveluiden kehittämiseen hoitotakuun tukemiseksi.

– Paikallisesti elpymispaketin avustuksilla voi olla iso merkitys, sanoo Kostiainen.

Kokonaisuudessaan EU-komissio on ottamassa markkinoilta lainaa 750 miljardia euroa. Vuosina 2021– 23 Suomi saisi elpymisvälineestä noin 2,7 miljardia euroa. Suomen maksuosuus elpymisvälineeseen on puolestaan 6,6 miljardia euroa ja se tulee maksettavaksi vuosina 2028-2058.

Kommentoi »