Beatles palaa Tampereelle – Alvar Aalto -viikko Kotkan Sunilassa – Anssi Kela ja J. Karjalainen Kangasalla
Elokuun meno-opas
Beatles palaa Tampereelle – Alvar Aalto -viikko Kotkan Sunilassa – Anssi Kela ja J. Karjalainen Kangasalla
Tampere Beatles Happeningissa lavalle nousee Jiri Nikkinen The Beatles Tribute Band. Katso tästä elokuun menovinkit ja linkit tapahtumiin.
1.8.2023
 |
Apu

Suosittu Tampere Beatles Happening tekee paluun

Perjantai-illan esiintyjä on Jussi Syren & The Groundbreakers, kansainvälisesti arvostettu bluegrass-yhtye. Vuonna 2019 bändi teki levytysyhteistyötä Grammy- voittaja Michael Clevelandin kanssa.

Lauantaina keskipäivällä tarjolla on seminaari, jossa amerikkalainen The Beatles -asiantuntija, englannin ja populaarimusiikin professori Kenneth Womack kertoo marraskuussa ilmestyvästä kirjastaan Living the Beatles Legend: The Untold Story of Mal Evans. Kirja perustuu tämän bändin ystävän, avustajan ja roudarin päiväkirjoihin, joita ei ole aiemmin julkaistu.

Seminaarin toinen esiintyjä, brittiläinen Chris Thomas työskenteli George Martinin alaisuudessa The Beatles -albumin (tunnetaan yleisesti nimellä Valkoinen tupla) äänityksissä vuonna 1968. Thomas teki sittemmin merkittävän uran muusikkona ja tuottajana muun muassa Pink Floydin, Elton Johnin, Paul McCartneyn ja The Sex Pistolsin kanssa.

Lauantai-iltana lavalle nousevat Beat Less ja Jiri Nikkinen The Beatles Tribute Band (kuvassa).

Kulttuuria sellutehtaan varjossa

Päivölä on yksi Sunilan tehdasalueen terassitaloista, valmistunut vuonna 1939. Kuva Susanna Piibemann.

Metsäyhtiö Stora Enson sellutehdas Kotkan Sunilassa nousi valitettavasti kesäkuussa lehtiotsikoihin, kun yhtiö ilmoitti sulkevansa tehtaan.

Työpaikkojen tarjoamisen lisäksi Sunila on sikäli mielenkiintoinen, että se on myös arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema tehdaskaupunginosa.

Kotkan Alvar Aalto -viikko elo-syyskuun vaihteessa on kaupunkitapahtuma, jonka tilaisuudet liittyvät – luonnollisesti – arkkitehtuuriin, muotoiluun, taiteeseen, historiaan ja ajan ilmiöihin. Tarjolla on esimerkiksi näyttelyitä ja tapahtumia, kävelykierroksia sekä mahdollisuus tutustua Sunilan asuntoihin, muun muassa hiljattain kunnostettuun entisen tehtaanjohtajan asuntoon Kantolaan.

Monet tapahtumat ovat ilmaisia.

Suomella on kulttuurihistoriallisesti kunnianhimoisia suunnitelmia, sillä maamme esittää Unescon eli YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön maailmanperintökohteiden luetteloon 13 Alvar Aalto -kohdetta, joista Sunila on yksi. Jos ehdotukset menisivät läpi, suomalainen arkkitehtuuri painisi samassa sarjassa muun muassa Sydneyn oopperatalon ja Egyptin pyramidien kanssa.

”Muoto on mysteeri, joka väistää määritelmiä, mutta antaa ihmiselle hyvän olon”, väitetään mestariarkkitehdin sanoneen.

Janoatko paljon tietoa?

Sata tietokirjailijaa yhdessä paikassa ei ole rikosromaanin heppoinen juoni, vaan kaksipäiväisen tietokirjafestivaalin myyntipuhetta. Eikä suotta – ohjelma on täyttä tavaraa, ja ilmaiseksi!

Tarjolla on paneelikeskusteluja ja haastatteluja ajankohtaisista aiheista, kuten tekoälystä, kehorauhasta, tietokirjojen kääntämisestä, megatrendeistä, tekoälystä, true crimen etiikasta, ruokakirjoista ja elämäkertojen kirjoittamisesta.

Esiintyjien joukosta löytyvät muun muassa politiikantutkija, Avun kolumnisti Mika Aaltola, kirjailijat Kaarina Hazard, Koko Hubara, Tuomas Kyrö, JP Koskinen, Tiina Raevaara, Avun maakuntakirjeenvaihtaja Juha Kauppinen ja Erkki Tuomioja sekä Apu-lehden avustajat Markus Leikola ja Asta Leppä.

Keskiviikkona 30. elokuuta keskustellaan muun muassa siitä, miten sodat tai suuronnettomuudet kuvataan mediassa, millaista on ihmisten ja toislajisten yhteiselo ja miltä näyttää Euroopan tulevaisuus. Esiintymislavalle nousevat muun muassa muusikko Kaija Koo ja muotisuunnittelija Jukka Rintala.

Avun huono-osaisuuskirjeenvaihtaja Asta Leppä puolestaan osallistuu keskiviikkona keskusteluun suomalaisesta luokkayhteiskunnasta.

Muita menoja elokuussa

Vaasa Festival

Festivaali houkuttelee yleisöä yli 10 huippuartistin kattauksella ja pohjoismaiden suurimmalla kelluvalla saunaravintolalla.

Juurevasti Kangasalla

Jos country rock -musiikki kiinnostaa, suunnaksi kannattaa ottaa Kangasala. Esiintyjissä myös koko kansan tuttuja, kuten J. Karjalainen ja Anssi Kela.

Kulttuurikukkula Järvenpäässä

Kulttuurikukkulalla on tarjolla monipuolisesti ohjelmaa kaiken- ikäisille, sirkusesityksestä vartin museokierroksiin ja liikuntaan.

Paavalinkirkolla soi

Piknikhenkinen minifestivaali, pääesiintyjä Ville Ahonen.

Cabaret-musikaali Turussa ja Kouvolassa

Alkusyksystä teatterilavoille rynnii elokuvistakin tuttu Cabaret-musikaali. Se nähdään sekä Turun kaupunginteatterissa 30.8. alkaen että Kouvolan teatterissa 9.9. alkaen.

Kommentoi »