
Elokapinan mielenosoitukset pääkaupunkiseudulla ovat saaneet laajaa huomiota, mutta liike käynnistyi Suomessa jo marraskuussa 2018. Se pohjautuu Isossa-Britanniassa kuukautta aiemmin perustettuun Extinction Rebellioniin.
Tavoitteena on massaliike, joka häiritsee väkivallattomalla toiminnalla tavallista arkea, jotta ilmasto- ja ympäristöongelmat otetaan todesta ja niiden ratkaisemiseen panostetaan.
Yksi näkyvimmistä toimista ovat tiesulut vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla.
Miksette päästä ihmisiä kulkemaan kaupungissa?
– Tarkoituksemme ei ole kiusata yksittäisiä autoilijoita. Koemme, että tilanne on niin vakava, että on pakko käyttää tällaista keinoa, jotta saisimme ilmastokriisille ja sen torjumiselle huomiota, kertoo aktivisti Aliisa Maunula.
Tulevaisuuden puolesta
Elokapina toimii yli kymmenessä kaupungissa ja siinä on mukana satoja suomalaisia. Miten suhtaudut siihen, että voit joutua putkaan?
– Olen ollut putkassa Elokapinan vuoksi. On osa kansalaistottelemattomuutta, että joskus poliisi tekee valinnan ja kantaa ihmiset putkaan. Olen sinut seurausten kanssa.
Elokapinan tiesulut ovat herättäneet joissakin ihmisissä raivokkaita reaktioita. Samalla kapinallisten kylteissä näkyy tekstejä, joissa pyydetään häiriötä anteeksi. Miten suhtaudut vihaisiin reaktioihin?
– Minua tietysti harmittavat sellaiset reaktiot, koska koen, että olemme samalla puolella. Haluamme torjua ilmastokriisiä. Se hyödyttää kaikkien ihmisten tulevaisuutta maapallolla.
Elokapinan syysmielenosoitukset ovat päättyneet, mutta Maunulan mukaan kapinointi jatkuu myöhemmin.
Aliisa Maunula
27-vuotias elokapinallinen. Opiskelee valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistossa pääaineenaan sosiologia.