Elämäntapa on korvannut ideologian. Oletko koti-ihminen, ruokahullu, työstäeläjä, perheilijä vai treenaaja?
Puheenaiheet
Elämäntapa on korvannut ideologian. Oletko koti-ihminen, ruokahullu, työstäeläjä, perheilijä vai treenaaja?
Uskonnot olemme valtaosin hylänneet tai ainakin painaneet elämässämme taka-alalle. Ideologisuus ei sekään ole huudossa. Niiden tilalle kaivataan jotain, mihin uskoa ja mistä kiihtyä.
Julkaistu 22.10.2016
Image

Ratkaisu: Valitse yksi elämänalue ja suuntaa kaikki ajatuksesi ja energiasi siihen. Hurahda. Image esittelee valikoiman elämäkonsepteja, joissa pieni sektori on vallannut koko elämän ja hoitaa yhteiskunnassamme uskonnon, filosofian ja ideologian paikan.

Koti

Mihin elämässä kannattaa keskittyä? Siivoamiseen! Vaatteiden viikkaamiseen! Nimittäin jos ensin viikkaa oikein ahkerasti, myöhemmin on enemmän aikaa ja voimaa tehdä jotain kivaa. Loogista!

KonMari-metodilla ihminen luo itselleen harmonisen, onnellisen kodin, jossa on vain sellaisia tavaroita, jotka tuottavat omistajalleen iloa. Iloa tuottamattomat tarpeettomat tavarat ovat henkilökohtaisen energiatalouden musta aukko, joka imee puhdin ja hyvän mielen.Luopumalla turhasta tavarasta saa energiaa muiden, iloa tuottavien asioiden tekemiseen. Kun tavarat on karsittu, jäljelle jääneet järjestetään kategorioittain. Esimerkiksi vaatteet viikataan vallankumouksellisesti pystyyn seisomaan. Näin ne eivät paina toisiaan kuten päällekkäin viikattuina, eikä vaatteista tule käytettyä vain pinojen päällimmäisiä. Tästä on YouTubessa monta opetusvideota. KonMari-konseptin toteuttajilla eli marittajilla oma suomenkielinen Facebook-ryhmä, josta saa vinkkejä ja vertaistukea elämänmuutokseen.

Guru: Marie Kondo, japanilainen konsultti ja kirjailija ja metodin kehittäjä.

Hankinnat: KonMari-kirjoja on julkaistu neljä kappaletta.

Tavoite: Siivoamalla kodin voi alkaa elää unelmiaan.

Perimmäinen tavoite: Siisti koti luo itselle ja muille vaikutelman siitä, että elämä on hallinnassa.

Perhe

Elämä tietysti muuttuu ainakin jonkin verran, kun saa lapsen. Siksi se on otollinen hetki löytää elämälleen pysyvästi uusi suunta ja keskipiste – kotoa. Ilmiö on hyvin sukupuolittunut; vanhemmuudesta kokonaisen elämäntavan tekeminen on erityisesti äitien hanke.

Kiintymysvanhempi järjestää vauvan saatuaan elämänsä lapsentahtiseksi. Vauvaa kannetaan kantoliinassa, jotta vauva saa läheisyyttä. Lapsi nukkuu pitkään perhepedissä – läheisyyttä. Hänen itkuunsa vastataan välittömästi. Imetystä jatketaan niin kauan kuin lapsi haluaa. Pitkää kotihoitoa suositaan. Näiden lisäksi kiintymysvanhemmat usein suosivat sormiruokailua soseiden sijasta ja kestovaippoja, elleivät peräti sitä tapaa, että vauva kyllä viestii vessahätänsä.

Toisenlaisiakin vaihtoehtoja elämäntapavanhemmuudelle on.

Toimittaja Elissa Strauss kirjoitti vuosi sitten Longreads-sivustolla, kuinka entistä useampi ylemmän keskiluokan äiti on ryhtynyt käyttämään itsestään termiä mama perinteisten mom tai mommy sijaan. Mama onkin väline erontekoihin: mama väistää banaalin esikaupunkilaisuuden, mielikuvat äitiydestä supermarkettien, harrastuskuskailun ja pyykkivuorten välissä. Mama on yhtä aikaa emo ja äitiyden artesaani, boheemi porvari, joka leipoo lapselle sämpylät ja surauttaa smoothiet. Mamalla on tasapaino, sillä hänellä on myös helppo ja kiva luovahko työ. Kun maailma ei varsinaisesti kaipaa sen työn tuloksia, riittää voimia myös antaumukselliseen äitiyteen.

Kokopäivätoimiseksi äidiksi voi kuitenkin ryhtyä myös ilman mitään suuntausta tai perusteltua teoriaa. Kyllähän äiti oman lapsensa tuntee paremmin kuin kukaan muu, ja niinpä kaikki on perusteltua.

Lapsielämäntavassa vanhemmat – erityisesti äiti – ovat kokovuorokautisesti kaikin tavoin lapsensa palveluksessa. Muu elämä, esimerkiksi työ, parisuhde ja muut ihmissuhteet, saavat joustaa. Tämä johtaa loogisesti siihen, että äidin identiteetti on kaikissa tilanteissa olla äiti – ennemmin kuin esimerkiksi nainen, kansalainen, ystävä tai ammattikuntansa edustaja.

Sen ajan, jota ei käytä lapsensa tarpeiden tyydyttämiseen, voi käyttää valintojensa perustelemiseen (ja toisten valintojen arvostelemiseen) internetissä. Siitä saa vahvistusta omalle uskolleen.

Guru: Kiintymyssuhdeteorian 1960–70-luvuilla kehittänyt John Bowlby.

Hankinnat: Kantoliinoja, kestovaippoja ja kasvatusoppaita.

Tavoite: Lapsen varhaiset kiintymyssuhteet auttavat häntä hyvien aikuisiän ihmissuhteiden luomisessa.

Perimmäinen tavoite: Saada elämälleen sisältö ja identiteetti äitiyden (tai isyyden) kautta

Ihmissuhteet

Tuntuuko elämä hankalalta? Puoliso on jättänyt tai sellaista ei ole löytynyt? Töistäkin tuli potkut, ja rahaa on vähän? Kuule mies, älä masennu. Ei se ole oma vikasi – kaikki on naissukupuolen vikaa.

MGTOW on lyhenne sanoista Men Going Their Own Way. Se on löyhä, internetissä syntynyt yhteisö, jonka jäsenet ovat naisiin ja nyky-yhteiskuntaan pettyneitä miehiä. Perusajatus on, että toisin kuin valtamedia ja feministit uskottelevat, miehet ovat sorrettu sukupuoli ja koko yhteiskunta on feminiinistynyt niin, että miehet eivät enää saa toteuttaa luonnollista olemustaan.

Samanhenkisistä muista miesaktivisteista he eroavat siinä, että he eivät pyrikään korjaamaan miesten ja naisten suhteita tai kokemaansa yhteiskunnallista epätasa-arvoa. He eivät myöskään pelimiesteorian mukaisesti käytä naisia pelkästään seksuaalisten tarpeiden tyydyttämiseen. He yksinkertaisesti sulkevat naiset, ja lopulta koko yhteiskunnan, pois omasta elämästään. MGTOW-adaptin kehityksessä on neljä tasoa. Ensimmäinen on epäreiluuden satunnainen tiedostaminen. Neljäs on yhteiskunnan jättäminen joko katoamalla luontoon tai linnoittautumalla kaupunkiasuntoonsa.

Guru: Nimimerkki Sandman, jonka MGTOW-aiheisella YouTube-kanavalla 60 000 tilaajaa.

Hankinnat: Internet-yhteys.

Tavoite: Irtautua naisista.

Perimmäinen tavoite: Siirtää omat epäonnistumiset jonkun toisen syyksi ja nostaa kädet pystyyn.

Työelämä

Harva asia on viime vuosien aikana muuttunut niin kuin työelämä. Mekaaninen ja keskusjohtoinen työ on historiaa, digitaalisen ajan työntekijä ohjaa ja reflektoi itseään. Siksi hänen on myös laajennettava sitä osuutta elämästään, johon työ ulottuu.

Näin ainakin, jos uskomme uuden työn apostoleita. Saku Tuomisen ja Pekka Pohjakallion neljän vuoden takainen Työkirja on manifesti aikaansaavemmasta työnteosta. Se on mahdollista, jos työntekijä uskoo mahdollisuuksiinsa muuttua. Tuomisen ja Pohjakallion viesti on, että siitä huolimatta, että teemme töitä ison osan elämästämme, emme järjestele työpäiviämme tehokkaiksi. Tuskastumme palavereissa, mutta emme tee mitään niiden muuttamiseksi. Valitamme kiirettä, mutta emme opettele hallitsemaan aikaamme tai järjestelemään töitämme. Töihin tulisi kirjoittajien mukaan suhtautua kuin itsereflektiivinen urheilija, joka asettaa tavoitteita, harjoittelee, pitää itsestään huolta ja pyrkii saamaan tehokkaasti aikaan. Ennen kaikkea meidän pitäisi lakata erottelemasta työtä ja vapaa-aikaa toisistaan. Toisaalta töissä viihtyy, toisaalta työ tunkee joka paikkaan.

Siinä missä Tuominen ja Pohjakallio tähdentävät työntekijän ajattelua ja tapojen kyseenalaistamista, konsultti Ville Tolvasen fokus on nollissa ja ykkösissä. Koko elämän nielaisevatkin bitit. Tolvasen perustama Digitalist on verkosto, joka aikoo ”digitalisoida Suomen pikseli kerrallaan” ja palauttaa Suomen maailman kärkeen. Se julkaisee artikkeleja ja bloggauksia ja levittää niitä verkostoissaan, järjestää koulutuksia ja suunnittelee ajatushautomoa. Keskeinen ajatus on digitaalisuuden hyödyntäminen liiketoiminnassa. Digitalisaatio on pelastus.

Digitalisaatio muuttaa hänen mukaansa yksilön elämän, yritysmaailman, teollisuuden ja yhteiskunnan. Digimaailmassa työ- ja yksityisidentiteetti sekoittuvat. Digitalist twiittaa vaikka keskellä yötä tai kesämökin laiturinnokasta.

Mukaan uuteen digimaailmaan pääsee twiittaamalla, liittymällä keskusteluryhmiin, ja mitä tapoja niitä nyt onkaan verkostoitua.

Gurut: Työelämäasiantuntijat Saku Tuominen ja Pekka Pohjakallio ja konsultti Ville Tolvanen.

Hankinnat: Sometilejä, ehkä oma digimarkkinointiyritys tai ainakin -työpaikka.

Tavoite: Digitalisoida Suomi tehokkaammalla työnteolla.

Perimmäinen tavoite: Ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa.

Liikunta

Elämän tärkein asia voi olla myös lihakset. CrossFit-liikuntakonseptin mukaan hyvä fyysinen kunto tarkoittaa kykyä toimia oikein oikeassa elämässä. Crossfittaaja tekee ryhmässä kovia treenejä, jotka koostuvat pääosin ihan tavallisista kuntoiluliikkeistä ,kuten punnerruksista, hyppynaruhyppelystä ja leuanvedoista, yhdistellen niihin myös voimisteluliikkeitä ja voimailua. Mutta crossfit-tunnilla punnerrus ei ole vain punnerrus. Se on osa konseptia, ja siksi se motivoi enemmän kuin punnerrus lenkkipolun kuntolaitepisteellä yksin, hikisessä puuvilla-t-paidassa.

Maratonin juokseminen ei ole enää mikään sankariteko – sehän on vain juoksemista. Crossfittaaja haluaa paitsi kestävyyttä, myös räjähtävyyttä ja raakaa voimaa. Ja hän haluaa nähdä tuloksia. Omat tulokset jaetaan nettiryhmissä, niitä vertaillaan ja kanssatreenaajia tsempataan.

Välitavoitteita ovat erilaiset sankarikisat, high campit, boot campit ja training campit, joiden suorittaja voittaa itsensä ja tuntee selviävänsä mistä vain. Suorituksen päätteeksi hän jakaa somessa kuvan itsestään maalissa hikisenä ja miltei nääntyneenä mutta autuaasti hymyilevänä. Jo pelkkää kuvaa katsomalla ymmärtää, että crossfit on elämäntapa, ei harrastus.

Guru: Kalifornialainen Greg Glassman, joka kehitteli kaavan: vaihtelevat fysikaaliset liikkeet korkealla intensiteetillä suoritettuna + yhteisöllinen ympäristö = terveys ja hyvä kunto.

Hankinnat: Hyvät treenivaatteet ja jäsenyys klubilla.

Tavoite: Hyvä fyysinen kunto ja kyky toimia.

Perimmäinen tavoite: Vältellä vetelyyttä ja siitä aiheutuvaa syyllisyyttä.

Syöminen

Ruoka voi hallita elämää joko renkinä tai isäntänä. Pahimmillaan se tarkoittaa syömishäiriöitä, mutta syömisensä suunnittelusta, punnitsemisesta, kirjaamisesta ja analyysistä voi saada myös kohtuullisen harmittoman harrastuksen. Aikaa ja energiaa se kyllä vie.

Yksi tuoreemmista ruokaideologioista on nimeltään paleo. Ruokavalion ajatus on: syö kuin kivikaudella! Paleosyömärit uskovat, että ihmisen biologia ei ole ehtinyt sopeutua sitä uudempiin ruokiin, esimerkiksi maanviljelyn tuotoksiin. Näin ollen paleoruokavalio ei sisällä esimerkiksi viljoja, palkokasveja, maitotuotteita tai puhdistettua sokeria.

Noudattamalla kivikautista ruokavaliota paleoihmiset uskovat välttyvänsä nykyaikaisilta elintasosairauksilta, mikä toki kuulostaakin loogiselta. Toisaalta kivikaudella ihmiset välttyivät myös nykyisenpituiselta elämältä. Paleoruokavaliosta järjestetään kursseja, ja reseptejä löytyy nettisivuilta ja Facebook-ryhmistä.

Guru: Luolamies.

Hankinnat: Lihaa, kalaa ja kasviksia.

Tavoite: Puhdistaa elimistönsä teollisista ruoka-aineista ja saada hyvä terveys ja hyvä olo.

Perimmäinen tavoite: Jatkaa karppaamista toisella nimellä nyt, kun kukaan ei enää karppaa. ■

Kommentoi »