Elämää valomerkin jälkeen
Puheenaiheet
Elämää valomerkin jälkeen
Voisiko joku kertoa minulle, miksi baarien on tärkeää olla auki kello 02-04? Perusteluksi ei käy se, että Päivi Räsänen nyt vaan on aina väärässä.

Älkää käsittäkö väärin. En ole puolesta enkä vastaan. Olen joskus itsekin liikkeellä kello kahden jälkeen, tosin hyvin harvoin. Aina silloin valomerkin välähdettyä voisin olla närkästynyt siitä, että ravintola menee kiinni vaikka minulla olisi vielä virtaa riittänyt. Joskus olen ollut närkästynyt aamuneljältäkin. Toisaalta hyvin harvoin ”radalla” viihtyvänä voisin olla useimmiten sitä mieltä, että koska asia ei liikuta minua, sulkekoot ravintolansa vaikka alkuillasta – ja maailma pelastuu. Kotikulmillani helsinkiläisessä lähiössä taitaa kilometrin päässä olla yksi anniskeluravintola. Se ei häiritse minua, kotibileet häiritsevät toisinaan.

Otetaan nyt muutamaan asiaan silti kantaa. En usko koko kansaa koskevaan holhoukseen, koska se aiheuttaa harmia lähinnä niille, jotka eivät holhousta tarvitsisi. Todellisia ongelmia se ei poista

Blogikirjoituksessaan sisäministeri Päivi Räsänen – joka siis haluaa aikaistaa valomerkkiä parilla tunnilla – siteeraa nimetöntä norjalaista tutkimusta. Yhden tunnin anniskeluajan lisääminen lisäisi keskustan (minkä kaupungin?) viikonlopun pahoinpitelyjä 16 prosenttia ja vastaavasti yhden tunnin vähentäminen leikkaisi pahoinpitelyjä 16 prosenttia. Kuulostaa vähän liian yksinkertaiselta matematiikalta. Pitäisikö tämä mieluummin ensin kokeilla suomalaisissa oloissa kuin vetää norjalaisten perusteella nopeita johtopäätöksiä? Me suomalaiset kun olemme näissä asioissa ihan omaa luokkaamme. En myöskään ymmärrä, miten valomerkin aikaistaminen voisi siirtää alkoholin nauttimista kaduilta ja puistoilta valvotumpaan ympäristöön, kuten Räsänen kirjoittaa. Eikö siinä kävisi pikemminkin päinvastoin: jos ravintolat menisivät aiemmin kiinni, lisääntyisikö juominen niiden ulkopuolella?

Mutta mitä Räsäsen ehdotusta vastustavat tekevät? Nettiadressissa vaaditaan ministerin eroamista siksi, että hän ottaa oman toimialansa asioihin kantaa. Tätä kirjoittaessani adressin on allekirjoittanut yli 41000 vaahtosuista kansalaista, jotka varmasti pikapuoliin eroavat myös kirkosta Räsäsen ehdotuksen vuoksi. Adressissa muistutetaan muun muassa siitä, että aukioloja lyhennettäessä kuluttajat siirtyvät nauttimaan alkoholia jatkoille tai julkisille paikoille, tax free -tuonti ja pimeän viinan myynti lisääntyy ja yöravintoloissa työskentelevien ravintolatyöntekijöiden palkkatulot putoavat arviolta noin 20-30 prosenttia. Lisäksi kuluttajan vapaus valita katoaa. Nämä perustelut itsekin käsitän.

Sen sijaan väitteitä perheväkivallan lisääntymisestä ja poliisin työmäärän kasvamisesta kotihälytysten yleistyessä en purematta niele. Lienen Räsäsen tavoin naiivi siinä, että en usko juodun viinan määrän olevan vakio, vaan se voisi oikeasti vähentyä alkoholin tarjonnan hankaloiduttua. Ja jos kerran ihmiset käyttäytyvät ravintoloissa fiksusti ja väkivallattomasti, miksi he kotona hakkaisivat perhettään? Tiedä häntä.

Täysin päättömänä pidän adressin väitettä siitä, että ihmisten sosiaalinen kanssakäyminen vähenisi, jos ravintolat sulkeutuisivat jo kahdelta. Saattaisi se vähentyä, mutta laatu ehkä paranisi. Tai uni.

Adressissa mainitaan yökerhosektorin myös työllistävän viihdetaiteilijoita. Siteeraanpa viihdetaiteilija Seppo Tammilehdon Facebook-profiilissaan käymää keskustelua. ”Yksikään viihdetaiteilija, johon tässä viitataan, ei halua esiintyä ravintoloissa klo 02.30 jälkeen! (---) Ravintolat voivat pitää oviaan auki mielestäni vaikka 24h/vrk, mutta nämä pitkät aamuyön tuntien aukioloajat saivat aikaan sen, että bändejä ja artisteja soitatetaan muutamalle juopolle klo 03.15, palautteena vain vittuilua.”

Ovatkohan kaikki yöaikaan leipänsä tienaavat tosiaan Räsäsen ehdotusta vastaan vai helpottaisiko se heidänkin elämäänsä?

Mutta takaisin alkuperäiseen ihmettelyyni. Kuinka merkittävää ravintolayrittäjille tämä 02-04-myynti on? Onko sen ravintolatyöntekijöitä työllistävä vaikutus tärkeä vai voisiko sitä kompensoida, jos asiakasvirrat siirtyisivät ravintoloihin etupainotteisemmin ja työntekijät pääsisivät vastaavasti nukkumaan aiemmin? Entä näiden tuntien haitat yhteiskunnalle – ovatko ne todellisia ja vähenisivätkö ne muka valomerkin aikaistamisella?

Ja sitten te asiakkaat, jotka oikeasti viihdytte ravintoloissa pikkutunneille: kertokaa, kuinka tärkeä tämä asia on?

Kysymyksiä on paljon enkä minä tiedä niihin vastausta.

Kommentoi »