Elä kuin paikallinen
Matkailu
Elä kuin paikallinen
Haluatko kokea matkalla paikallisia elämyksiä? Tutustu näihin sovelluksiin ja palveluihin, joiden avulla pääset paikallisten vetämille opaskierroksille ja saat kutsun koti-illalliselle.
10.9.2015
 |
Mondo

Näiden sovellusten ja palvelujen avulla matkailet kuin olisit kotonasi kaikkialla.

Palkkaa paikallisopas Vayable.com-sivustolla paikalliset asukkaat ympäri maailmaa myyvät erilaisia elämyksiä. He voivat viedä matkailijan esimerkiksi katutaidekierrokselle Berliinissä (20 e), pyöräretkelle Toscanassa (120 e) tai melomaan ja piknikille Sydneyssä (130 e). Asukkaat eivät välttämättä ole ammattioppaita vaan esimerkiksi toimittajia, taiteilijoita tai ruokaharrastajia. Vayablen sovellus on saatavilla iPhonelle.

Hauska sivusto on myös boatbound.co, josta voi Yhdysvalloissa vuokrata purje- tai moottoriveneen – ja halutessaan veneen omistajan mukaan kippariksi.

Monissa kaupungeissa pidetään ilmaisia opastettuja kävelykierroksia. Esimerkiksi new­europetours.eu-sivusto kertoo kierroksista 18 kaupungissa, joista suurin osa on Euroopassa. Meetup.comissa eri lajien harrastajat ja muut yhteisöt sopivat tapaamisia ympäri maailmaa. Sivustolta löytyy yhteyksiä vaikka lautapelien pelaajille, valokuvaajille ja joogaajille. Jos et löydä toivomaasi tapahtumaa matkalle, koeta luoda se itse.

Jos haluat tutkia paikkoja itseksesi mutta kaipaat hyviä vinkkejä, kokeile spottedbylocals.comia. Sillä tarkkaan valikoidut paikalliset kertovat vinkkejä 62:sta Euroopan ja Pohjois-Amerikan kaupungista. Androidille ja iPhonelle on saatavilla myös maksullisia, kaupunkikohtaisia sovelluksia kuten Tallinn guide by locals ja Tel Aviv guide by locals.

Kotikokin illallinen Eatwith.com-sivustolla voi varata illallisen jonkun kotona yli 150:ssä kaupungissa. Kokkeina toimii niin ammattilaisia kuin asialle omistautuneita ruokaharrastajia. Heidät on valittu huolella: vain neljä prosenttia hakijoista on hyväksytty illallisen järjestäjiksi. Aterioilla voi tavata niin paikallisia herkuttelijoita kuin toisia matkailijoita.

Hieman samanlainen on travelingspoon.com, mutta se toimii Aasiassa ja tarjoaa aterioiden lisäksi kokkaus­opetusta ja kierroksia toreilla. Sivustolla ei pääse itse selailemaan vaihtoehtoja vaan voi täyttää lomakkeen, jonka pohjalta palvelun pitäjät räätälöivät ehdotuksen. Se voi olla vaikkapa maksullinen pitkä lounas Tokiossa tai puoli päivää kestävä kokkauskurssi, torikierros ja illallinen Bangkokissa – joka tapauksessa se on kotikokin ­isännöimä.

Yö lemmikkivahtina Useimmat tietävät jo lyhytaikaista kodinvuokrausta tarjoavan Airbnb:n, mutta sille on lukuisia vaihtoehtoja. Erityisesti eläinrakkaat voivat pestautua talon ja ­lemmikkien vahdiksi omistajien loman ajaksi. Toimintaan tutustuminen kannattaa aloittaa housesitting­guide.com-oppaasta. Se kertoo talonvahtina toimimisesta ja maksullisista sivustoista, joilla pestautuminen tapahtuu. Esimerkiksi alan isoimman sivuston trusted­housesitters.comin vuosimaksu on hieman yli 80 euroa, ja palvelu toimii eri puolilla maailmaa.

Jos kaipaa fiinimpää majoitusta, kannattaa tutustua one­finestay.com-sivustoon. Tästä ”Airbnb:n luksusversiosta” voi vuokrata paikallisten ylellisiä koteja New Yorkista, Los Angelesista, Lontoosta ja Pariisista. Vieraat saavat käyttöönsä myös iPhonen, jolla voi soittamisen ja verkon selailun lisäksi lukea paikallisten vinkkejä lähialueelle Onefinestayn sovelluksesta.

Lähimmäksi paikallisuutta pääsee sohvasurffaamalla. Tunnetuin ja suurin kohtaamispaikka on couchsurfing.com. Sen muututtua kaupalliseksi vuonna 2011 vastaavat voittoa tavoittelemattomat sivustot ovat kasvattaneet suosiotaan. Yksi vaihtoehto on bewelcome.org.

Sovi kimppakyyti Kimppakyytejä löytyy monilta verkkosivuilta ja sovelluksista. Usein ne ovat maakohtaisia, ja niitä kannattaa etsiä kohdemaan kielellä. Esimerkiksi Ranskassa hyvä on covoiturage.fr. Useissa maissa toimiviakin vaihtoehtoja on, kuten poolmyride.com ja carmacarpool.com.

Pyörän voi vuokrata tunniksi, päiväksi tai viikoksi spinlister.comista. Se on maailmanlaajuinen verkosto, jossa kuka tahansa saa ilmoittaa pyöränsä vuokralle. Pyöränomistaja kertoo parhaat pyöräilyreititkin. Sivustolla tarjotaan myös surffaus- ja laskettelutarvikkeita.

Kommentoi »