Apu

Eksoplaneetta kaipaa nimeä – Sinun mielipiteesi kantaa 2,73 miljoonan valovuoden päähän – Äänestä suosikkiasi

Eksoplaneetta kaipaa nimeä – Sinun mielipiteesi kantaa 2,73 miljoonan valovuoden päähän – Äänestä suosikkiasi
Ammattitähtitieteilijöiden yhteistyöjärjestö IAU viettää 100-vuotisjuhlavuotta nimikilpailun merkeissä. Lähes 100 maata pääsee nimeämään taivaankappaleita kansallisissa äänestyksissä. Sinä voit äänestää suosikkiasi 14.11. asti.

Oletko koskaan tuntenut halua vaikuttaa asioihin hieman laajemmin? Että patsashankkeet, kunnallisvaalit ja muut paikallisplaneetalliset asiat vaikuttavat amatöörien puuhastelulta?

Siinä tapauksessa kansainvälisen tähtitieteellisen unionin IAU:n järjestämä IAU100 NameExoWorlds -nimikilpailu on sinun mahdollisuutesi venyttää vaikutusvaltasi muihin aurinkokuntiin.

Kansainvälisessä kilpailussa eri maat saavat nimetä kukin yhden eksoplaneetan ja tähden, jota se kiertää.

Suomen ohella lähes sata maata on ilmoittautunut mukaan järjestämään kilpailun kansallisella tasolla.

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa yleisö sai ehdottaa nimipareja. Ehdotuksia kertyi 2080. Toiselle kierrokselle on nyt valittu kahdeksan nimiparia.

Äänestyksen voittanut nimipari lähetetään IAU:lle tarkastettavaksi ja hyväksyttäväksi. IAU julkaisee hyväksytyt virallistetut nimet yhdessä perustelujen ja ehdotuksen tekijän nimen tai tekijöiden nimien kanssa joulukuun loppupuolella 2019.

Nimiparien suosikkiasi voit äänestää 22.10. – 14.11.2019 Helsingin observatorion nettisivuilla.

Nimettävät taivaankappaleet löytyvät Kolmion tähdistöstä

Suomi saa nimetä Auringon kaltaisen tähden HAT-P-38 ja sitä kiertävän kaasuplaneetan HAT-P-38b. Kyseessä on ns. “kuuma jupiter” eli hyvin lähellä tähteään kiertävä kaasuplaneetta, jonka yksi vuosi eli kierros tähtensä ympäri kestää vain viisi Maan päivää.

Taivaankappaleet löytyvät kummelihenkisen Kolmion tähdistön suunnasta, joka sijaitsee noin 2,73 miljoonan valovuoden päässä Maasta.

Eksoplaneetta tarkoittaa planeettaa, joka kiertää jotakin muuta tähteä kuin omaa Aurinkoamme. Ensimmäinen tällainen Aurinkokunnan ulkopuolinen planeetta löydettiin vuonna 1995, ja nykyään kaukaisia eksomaailmoja tunnetaan yli 4 000 kappaletta.

Nykykäsityksen mukaan suurimmalla osalla tähdistä on ympärillään planeettoja, joista osalla saattaa olla Maan kaltaisia ominaisuuksia. Tähtien suuri määrä avaruudessa ja eksoplaneettojen yleisyys viittaavat myös siihen, että Maan ulkopuolellakin voi olla elämää.

IAU on ammattitähtitieteilijöiden yhteistyöjärjestö, joka mm. antaa taivaankappaleille viralliset nimet. Nimikilpailu juhlistaa samalla IAU:n 100-vuotisjuhlavuotta.

Näitä nimipareja voit äänestää:

  • Löyly & Sauna
  • Sumu & Helle
  • Tulikko & Päivätär
  • Norppa & Kuutti
  • Lievla & Áhcagastin (”Höyry” & ”Hehku”)
  • Naava & Kääpä
  • Pätsi & Ahjo
  • Hiisi & Horna

Julkaistu: 23.10.2019
Kommentoi »