Tuulilasi

Ekoauto 2014: Näin testi tehtiin

Ekoauto 2014: Näin testi tehtiin
Täyssähköautojen ottaminen ekoautovertailuun johti testausohjelman muuttamiseen. Pitkä maantielenkki ei ole sähköautoilla mahdollinen.
Julkaistu: 18.3.2014

Jouduimme myös tekemään testaamisen kannalta hieman huonon ratkaisun autojen pysäköinnissä ja lataamisessa. Emme näet voineet ladata autoja ulkona. Ensimmäistä kertaa koko Ekoauton valinnan historian aikana ulkosalla vallitsi kunnon pakkanen, lämpötila oli pitkään 10–14 astetta nollan alapuolella.

Pysäköimme autot toimitalomme kellarissa olevaan autohalliin, jossa lämpötila oli noin 12 astetta plussalla.

Ainoa tapa mitata sähköä käyttävien autojen kulutus on ensin ladata akusto, ja ajon jälkeen mitata, miten paljon sähköä kuluu ladattaessa akusto uudelleen täyteen. Esimerkiksi kaupunkilenkkimme kulutus mitattiin siten, että lähdimme autohallista, ajoimme reittimme varteen, ajoimme mittauslenkin ja palasimme autohalliin. Ladattuamme akuston ajoimme uudelleen mittauslenkin alkupisteeseen ja palasimme autohalliin.

Sähköautojen kulutus saatiin näin mitattua riittävän tarkasti. Vähensimme vain pitkän lenkin tuloksista siirtymäosuudella kuluneen sähkön määrän. Ladattavat hybridit sen sijaan olivat hankalampi tapaus. Siirtymän paluuosuuden kulutus toi mittaukseen epätarkkuutta, sillä akuissa oli tässä vaiheessa enemmän ladattua sähköä kuin koko ajolenkin jälkeen.

Polttonesteen kulutuksen mittaamiseen käytimme auton CAN-väylään kytkettävää Econen-kulutusmittaria.

Olemme Ekoautovertailussa verranneet kulutuksia muuntamalla litralukemat hiilidioksidipäästöiksi. Muuttaminen on selkeää: bensiinilitra tuottaa 2 350 grammaa hiilidioksidia, dieselöljylitrasta sitä syntyy 2 660 grammaa. Näin dieselit ja bensiinimallit on saatu samalle viivalle.

Käytimme myös sähkön osalta samaa arviointitapaa. Eri tavoista tuottaa sähköä aiheutuu eri määrä CO2-päästöjä. Eurooppalaiset ääripäät ovat kaukana toisistaan. Norjassa sähkö tehdään pääasiassa vesivoimalla, ja siellä 1 kWh sähköä aiheuttaakin vain viiden gramman suuruisen hiilidioksidipäästön. Virossa taas käytetään voimalaitosten käyttövoimana palavaa kiveä. Siellä yhden kilowattitunnin tuottaminen saa aikaan 990 grammaa hiilidioksidia. EU:n keskiarvo on 396 grammaa.

Suomessa edellisten kanssa vertailukelpoinen lukema on 178 grammaa, mutta Motiva Oy suosittelee laskennassa käytettäväksi arvoa 210 grammaa. Meillä vesi- ja ydinvoiman suuri osuus laskee päästöarvoa.

Kaupunkilenkin lisäksi mittasimme kulutukset tasaisilla 80 ja 100 km/h nopeuksilla Porvoon moottoritiellä välillä Jakomäki–Kulloo. Ajoimme myös sähköautoille sopivan noin 75 km pituisen ajolenkin Sipoon Söderkullan ja kirkonkylän sekä Keravan kautta. Lisäksi ajoimme tavanomaisten testiemme noin 300 km pituisen maantielenkin niillä autoilla, joilla se oli mahdollista.

Vertasimme myös mitattua kaupunkikulutusta ja ilmoitettua EU-kulutusta. Hybrideille on ilmoitettu vain yhdistetty kulutus ja sähköautoille sähkönkulutus, joten käytimme näitä vertailuarvoina.

Mittasimme lisäksi kiihtyvyydet sekä ohituskiihtyvyydet, perinteinen sitkeysmittaus ei ilman käsivaihteistoa onnistu. Arvostelimme myös tavaratilat sekä sisätilat.

Käytettävyyttä pidemmällä matkalla lähestyimme teoreettisesti.

Suomen yleisin kesämökkipaikkakunta on Mäntyharju. Mittasimme karttaohjelmalla, että Helsingin keskustasta Mäntyharjun kirkonkylään on nelos- ja viitosteitä matkaa 198 km. Sama ohjelma antaa ajoajaksi kaksi tuntia seitsemän minuuttia.

VW Golf TDI sekä ladattavat hybridit kulkevat tämän matkan yhtäjaksoisesti, mutta sähköautoja pitää ladata. Nissan Leafilla on poikettava Lahteen, jossa Kivimaan ABC-asemalla on pikalatauspiste. Siellä autoon voi ladata parissakymmenessä minuutissa riittävästi sähköä Mäntyharjulle ajoon. Pysähdys lisää matka-aikaa noin puolella tunnilla.

Ford Focuksen energiamittari sen sijaan näytti auton kulkumatkaksi latauksen jälkeen vain hieman yli 90 km. Focus pitää siis tällä kulutusennusteella ladata jo ennen Lahtea, eikä sekään lataus riitä perille. Koska Focukselle ei ole julkista pikalatausmahdollisuutta, se pitää peräti kaksi kertaa ladata jossakin tavallisesta pistorasiasta, mikä vie useita tunteja kerrallaan.

Lue myös:

Lue kattava ekoautopaketti Tuulilasin numerosta 3/2014.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Kommentoi »