Apu

Eija-Riitta Korhola oli kuolla allergiakohtaukseen: ei päässyt asunnosta ulos

Eija-Riitta Korhola oli kuolla allergiakohtaukseen: ei päässyt asunnosta ulos
Entinen poliitikko Eija-Riitta Korhola paljastaa, että kuolema kävi lähellä vuonna 2009.
Julkaistu: 9.1.2019

Eija-Riitta Korhola sai vuonna 2017 rintasyöpädiagnoosin. Aggressiivinen syöpä ei ollut ensimmäinen kerta, kun kuolema kävi lähellä. Korhola kertoo tuoreessa muistelmateoksessaan Kuolemaa nopeampi – lähikuvia elämästä (Tammi) eräästä vuoden 2009 yöstä, jolloin hän joutui kasvokkain kuoleman kanssa.

Mepin kiivastahtisissa päivissä Brysselissä ruokailut jäivät usein väliin, ja asunnon jääkaapista tuli syötyä, mitä sattui löytymään. Tuona iltana Korhola söi viikontakaiset mansikat, sillä niissä ei näkynyt hometta.

Yöllä hengitystiet alkoivat umpeutua. Hän aikoi soittaa ambulanssin, kunnes tajusi, ettei pääse ulos asunnosta: lukot avattiin myös ulos mennessä, eikä avainnippua löytynyt mistään. Hän viestitti tyttärilleen ja aviomiehelleen, ettei ehkä selviä hengissä.

Luovutan huimaukselle ja tajuan, että elämä loppuu nyt tähän. Muistan vielä ajatelleeni, että tältä kuolema tuntuu, ilmattomalta, kevyeltä, ei pelottavalta.

Samalla hetkellä, kun hän huomasi miehensä lähettäneen viestin, hän näki pudonneen avainnipun eteisessä kenkärallin alla. Ambulanssi oli juuri tulossa. Sairaalassa selvisi, että kyseessä oli hengitystiet turvottava allergiakohtaus, anafylaktinen sokki. Pahimmillaan se johtaisi kuolemaan.

"En vieläkään uskalla ajatella, että jäin henkiin"

Korhola ei kuitenkaan pelkää kuolemaa. Hän suhtautuu elämäänsä nöyrästi, tietyin varauksin.

– Vaikka kehooni ei magneettikuvien perusteella jäänyt syöpäkasvaimia, ymmärrän hyvin, että syöpä voi uusia. En vieläkään uskalla ajatella, että jäin henkiin.

Elämän ennakoimattomuutta vahvistaa myös kahden rakkaan ystävän kuolema: uusinut syöpä vei nopeasti sekä urheilulääkäri Aki Hintsan että sisustussuunnittelija Kaisa Blomstedtin.

Lue Eija-Riitta Korholan koko haastattelu huomenna ilmestyvästä Apu-lehdestä 2/2019.

Kommentoi »